Přerušovaný půst pomáhá zabránit rozvoji diabetu

Přerušovaný půst pomáhá zabránit rozvoji diabetu

Nová studie zkoumala účinky časově ohraničeného půstu na zdraví lidí s prediabetem. Výsledky ukázaly, že tento způsob stravování by mohl těmto lidem výrazně pomoci v prevenci rozvoje diabetu 2. typu.

Do studie vědci vybrali 19 lidí s prediabetem, kteří museli každý den dodržovat 14 hodinový půst, zatímco ve zbylých 10 hodinách mohli normálně jíst. Účastníci studie si v průběhu pokusu zaznamenávali do svých chytrých telefonů čas jídla, čas spánku atp. Změnu hladiny glykemie monitorovali s pomocí senzoru FreeStyle Libre. I když účastníci studie konzumovali takové množství i druh jídla, na který byli zvyklí, vědci si všimli, že díky 14 hodinovému půstu přijali denně o 9% méně kalorií.

Během dvanácti dní zhubli účastníci studie v průměru 3,3 kg tělesné hmotnosti. Snížila se u nich také hladina LDL cholesterolu, krevní tlak i hodnoty glykovaného hemoglobinu. Při dodržování nového režimu si lidé chválili také lepší kvalitu spánku. Ke zlepšení hodnot glykovaného hemoglobinu došlo především u těch, kteří se dlouhodobě potýkali se zvýšenou hladinou krevního cukru, a to především ráno na lačno.

Závěry studie ukázaly, že přerušovaný půst může být velmi významným krokem v prevenci vzniku a rozvoje diabetu 2. typu.

3356

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku