Přehled sacharidových příloh pro diabetiky na vánoční jídelní tabuli

Přehled sacharidových příloh pro diabetiky na vánoční jídelní tabuli
Diabetici by měli být obezřetní při výběru příloh na vánoční jídelní stůl Zdroj: Freepik/timolina

Vánoce jsou tu za pár dní a s nimi doba, kdy své jídelníčky nehlídáme tak striktně jako během zbývající části roku. Doba, kdy si vědomě trochu zahřešíme, protože – jaké by to byly Vánoce, kdybychom si nemohli dopřát aspoň trošičku těch dobrot. Třeba vám při sestavování svátečního jídelníčku přijde vhod přehled sacharidových příloh a pomůže vám vyladit vánoční pokrmy tak, aby vaše tělo příliš nezatěžovaly.

V dnešní době už naštěstí nejsme odkázáni jen na brambory, rýži a knedlíky. K sehnání je spousta zdravých a zajímavých příloh, díky nimž může být pokrm stravitelnější, méně kalorický a často o hodně zajímavější. Z jakých příloh k hlavním jídlům si můžeme vybrat a které z nich jsou nejzdravější? Pojďme se na několik hlavních druhů podívat blíže.

Brambory

Brambory patří mezi přílohy s nízkým množstvím sacharidů a jsou bohatým zdrojem živin a antioxidantů. V naší zemi patří mezi základní zdroje vitaminu C – jedna středně velká brambora obsahuje dokonce 45 % jeho denní dávky. Kromě toho obsahují brambory vlákninu, draslík, vitamin B6 a také stopové množství thiaminu, riboflavinu, hořčíku, fosforu, železa, zinku a kyseliny listové.

Glykemický index brambor (GI) se liší jednak podle odrůdy brambor, ale hlavně podle typu přípravy. Nejlépe z toho vycházejí brambory vařené ve slupce. Ty mají nejen nejnižší GI, ale také nejmenší množství kalorií a sacharidů. Níže najdete přehled GI podle druhu přípravy:

  • brambory vařené ve slupce: 50
  • brambory v páře: 65
  • bramborová kaše: 70
  • pečené brambory: 90
  • bramborové knedlíky: 52
  • smažené hranolky: 90

Brambory se jako jediná plodina podívaly do vesmíru – v roce 1995 cestovaly rostliny na palubě raketoplánu Columbia. 

Chia pudink s ovocným krémem: Zdravé mlsání pro diabetiky

Chia semínka vám dodají energii, vylepší váš jídelníček o nezbytné živiny a také pomohou při hubnutí díky vláknině, která v kombinaci s tekutinou ...

Bulgur

Bulgur je vlastně předvařená nalámaná pšenice. Vařením bulguru se jeho objem trojnásobně zvětší. Diabetici by měli vždy sáhnout po celozrnné variantě. Bulgur má ve srovnání s bílou rýží nižší glykemický index (47) a současně vyšší obsah vlákniny, bílkovin, většiny minerálů a vitaminů. Bulgur je obzvláště dobrým zdrojem hořčíku, železa a manganu. Je lehce stravitelný, nicméně obsahuje lepek, takže není vhodnou volbou pro jedince s celiakií.

V Indii se bulgur rozvařený téměř na kaši smíchá s cukrem a mlékem. Tak vzniká pokrm, kterému se říká khír. Je považován za základní hinduistické jídlo.

Batáty

Takzvané „sladké brambory“ se svou chutí od běžných brambor trochu liší. Na rozdíl od nich mají i nižší glykemický index. Jejich dužina má obvykle bílou nebo žlutooranžovou barvu, ale existuje i japonská fialová odrůda. Batáty jsou velmi zdravé. Obsahují vitaminy A, C a D, antioxidanty a vlákninu, z minerálů hlavně vápník, draslík a měď. A navíc jsou nízkokalorické.

Batáty jsou doporučovanou přílohou pro diabetiky. Jsou totiž skvělým zdrojem pomalých sacharidů, které se v trávicím systému rozkládají postupně a pomalu uvolňují glukózu. Glykemie je díky tomu stabilnější.

Batáty můžete vařit, zapékat, udělat z nich kaši nebo je třeba podusit v zeleninové směsi.

Pro jejich nasládlou chuť se jim říká „sladké brambory“, ačkoliv s bramborami nemají z botanického hlediska nic společného. Jsou to kořenové hlízy tropické rostliny povijnice batátové, která patří do čeledi svlačcovitých.

Quinoa

Quinoa bývá označována za pseudocereálii. Má mimořádně vysokou výživovou hodnotu: je bohatá na vitaminy skupiny B, vitaminy E a C a na minerály, jako je vápník, železo, fosfor, měď a hořčík. Je také dobrým zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny a obsahuje vysokou koncentraci bílkovin se všemi esenciálními aminokyselinami, tedy těmi, které potřebujeme zařadit do naší stravy. Výhody quinoy jsou nasnadě:

  • Je bezlepková – to z ní činí skvělou alternativu pro jedince s celiakií.
  • nízký glykemický index (53).
  • Má antidiabetické účinky.
  • Snižuje cholesterol.
  • Obsahuje antioxidanty.
  • Zasytí.

Podle vědeckých výzkumů má konzumace quinoy přínos pro osoby s cukrovkou. Podle studie z letošního července totiž může přidání quinoy k základním potravinám snížit hladinu glukózy v krvi po jídle a zlepšit metabolismus lipidů a inzulínovou rezistenci, což zpomaluje progresi diabetu u lidí s poruchou glukózové tolerance.

Tato pseudocereálie má přirozeně hořký povlak zvaný saponin, který během růstu rostliny odrazuje škůdce. V obchodech je obvykle k dostání promývaná quinoa, která už hořkou chuť nemá. Případně ji ale můžete doma ještě znovu – pro jistotu – propláchnout v cedníku.

Skořice: Pomáhá při cukrovce i s vysokým cholesterolem. Upečte si dia skořicové rolky

Historie skořice sahá až 4 000 let zpět a není vyloučeno, že je to jedno z nejstarších koření na světě. Píše se o ní i v Bibli. Je to vlastně ...

Divoká rýže

Divoká neboli „indiánská“ rýže má nízký obsah tuku, ale vysoký obsah bílkovin. Je také významným zdrojem vlákniny. Z minerálních látek obsahuje hlavně hořčík, vápník, železo, draslík, zinek, měď, mangan a fosfor. Je bohatá i na vitaminy – z těch vaše tělo ocení zejména vitaminy A, K, vitaminy skupiny B a vitamin E, který je významným antioxidantem. Ale není to jediný antioxidant v indiánské rýži. Obsahuje totiž také flavonoidy, fenolické kyseliny a fytosteroly.

Divoká rýže má na rozdíl od bílé rýže nízký glykemický index (35). Obsahuje také méně tuku, je lehce stravitelná a neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro celiaky. Na rozdíl od ostatních druhů rýže působí alkalicky. Má spoustu zdravotních přínosů, mezi něž patří podpora trávení, snížení hladiny špatného cholesterolu (LDL), zlepšení kvality kostní a kloubní tkáně, prevence aterosklerózy a také antidiabetické účinky.

Ve skutečnosti se vůbec nejedná o rýži, ale o semena trávy nazvané ovsucha vodní (Zizania aquatica) nebo ovsucha bahenní (Zizania palustris). Jak napovídá lidový název „indiánská rýže“, najdeme ji hlavně v Severní Americe, kde byla základní potravinou pro místní indiány, a vedly se kvůli ní dokonce líté boje.

Fazolky mungo

Fazolky mungo jsou semena vigny zlaté. Mají olivově zelenou nebo i červenou barvu. Fazolky mungo předčí svým složením spoustu jiných příloh. Jeden hrnek těchto fazolek obsahuje až 27 % doporučené denní dávky proteinů, jde tedy o jeden z nejlepších zdrojů rostlinných bílkovin.

Fazolky mungo jsou také zásobárnou kyseliny listové, vitaminů C, D, E, K, vitaminů skupiny B. Z minerálů obsahují především draslík, železo, mangan, fosfor a hořčík. Jsou také bohatým zdrojem antioxidantů a vlákniny. Nutriční profil fazolek mungo můžeme ještě zlepšit jejich naklíčením.

Fazolky mungo můžete zkusit opražit a uvařit si z nich kávu. Případně je můžete podávat jako „zobání“ na odpolední či večerní party.

Topinambury

Slunečnice topinambur připomíná na první pohled brambory. Její hlízy ale, na rozdíl od brambor, nemají hladký povrch. Mohou se jíst vařené ve slupce (lze je konzumovat se slupkou), nebo dokonce i syrové.

Topinambury mají velmi nízký glykemický index (pouze 11). Množství energie i sacharidů je podobné jako u brambor, ale výživové hodnoty jsou jiné. Na rozdíl od brambor, jejichž hlavní složkou je škrob, jsou topinambury složeny především z polysacharidu zvaného inulin. Tento bílý prášek má nasládlou chuť a na rozdíl od škrobu jej neumí trávicí enzym amyláza štěpit. A proto ho v tenkém střevě neumíme vstřebávat a náš organismus využít. Inulin tedy nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Je však potřeba jistá opatrnost. Neobvyklé množství inulinu může u lidí, kteří na něj nejsou zvyklí, způsobit potíže s trávením, například nadýmání či bolesti břicha. Proto je potřeba zařazovat potraviny obsahující inulin, jako jsou právě topinambury, pomalu a po troškách.

Topinambury obsahují vitaminy A, C a E, z minerálů draslík a železo. Topinambury jsou zřejmě největším zdrojem železa mezi jedlými kořeny (100 g porce topinambur obsahuje až 42 % denní dávky železa).

Zdroje: celostnimedicina.cz, ocukrovce.cz, diastyl.cz

Foto: Freepik/timolina

19096

Diskuze k článku