Letní salát s pilafem ze špaldy a černé čočky
Potřebujete: 1šálek špaldy, 1 šálek černé čočky, lžička soli, bobkový list, extra panenský olivový olej, 2 střední rajčata, 2 střední okurky, 1 velká paprika, menší cibule, 2 lžíce čerstvých oregánových lístků, 2 lžíce citronové šťávy, čerstvě mletý pepř.
Recept pro 6 osob.
1 porce obsahuje = 349,1 kcal,
tuky: 8,4 g, sacharidy: 55,5 g, bílkoviny: 18,6 g
Postup přípravy:
1. Špaldu propláchneme a spolu s cca litrem vody vložíme do většího hrnce a přivedeme k varu. Mírně osolíme přikryjeme,zmírníme plamen a dusíme asi 40 minut „na skus“.
2. Mezitím si propláchneme čočku, spolu s bobkovým listem vložíme do samostatného hrnce, zalijeme vodou asi 2cm nad čočku a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a dusíme asi 30 minut do změknutí. Po uvaření čočku i špaldu slijeme, odstraníme bobkový list a obě suroviny smícháme, přidáme asi lžíci olivového oleje.
3. Mezitím, co se vaří čočka a špalda, připravíme salát. 2 lžíce olivového oleje rozšleháme se 2 lžícemi citrónové šťávy, podle chuti osolíme a opepříme. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na kostky,
cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Oregano omyjeme a lístky otrháme ze stonků a zamícháme do směsi zeleniny. Vmícháme zálivku.
Tip: Pilaf z čočky a špaldy podáváme buď ještě teplý se salátem nebo vše necháme vychladit a podáváme promíchané.
490
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný