Používání ústní vody může zvýšit riziko diabetu 2. typu

Používání ústní vody může zvýšit riziko diabetu 2. typu

Lidé, kteří mají vyšší riziko vzniku diabetu 2. typu by si měli dát pozor na pravidelné používání ústní vody. Podle vědců z Harvardu by si totiž mohli tímto způsobem nástup diabetu výrazně urychlit.

Vědci se zaměřili na antibakteriální složky, které ústní vody obsahují, a zejména na to, jak ovlivňují vývoj metabolických poruch. Do studie zapojili celkem  1 206 lidí s nadváhou ve věku od 40 do 65 let, kteří byli považováni za vysoce rizikové pro rozvoj diabetu 2. typu. Ukázalo se, že účastníkům výzkumu, kteří používali antibakteriální ústní vodu 2x denně, ze zvýšila pravděpodobnost rozvoje diabetu do tří  let o 55%. Autoři studie se nechali slyšet, že pravidelné používání těchto antibakteriálních přípravků tak může způsobit více škody, než užitku.

Ústní voda, kterou řada lidí považuje za běžnou a neškodnou součást denní hygieny totiž z úst vypláchne i tělu prospěšné bakterie, protože není nijak přesně zacílena pouze na ty škodlivé. Užiteční mikrobi v ústech přitom pomáhají tělu chránit se před diabetem 2. typu a obezitou, protože pomáhají produkovat oxid dusnatý a regulovat hladinu inzulinu. Na základě této jedné studie nemohou s jistotou vědci tvrdit, že ústní voda přispívá k rozvoji diabetu 2. typu, ale rozhodně nastolila otázku, zda je ústní voda pro lidi celkově zdravotně prospěšná, či nikoliv.

Výsledky studie byly publikovány v časopise Nitric Oxide.

Zdroj: diabetes.co.uk

539

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku