Potraviny nevhodné pro diabetiky

Potraviny nevhodné pro diabetiky

Ne všechny potraviny jsou pro diabetiky vhodné. Podívejme se, kterým potravinám a nápojům se lepší se při cukrovce vyhnout.

Diabetik v podstatě může jíst vše, ale za splnění jasně daných podmínek. Mezi tyto základní podmínky patří dobrá kompenzace cukrovky a také schopnost správně započítat dané potraviny do svého denního přijmu sacharidů, tedy umět přepočítat sacharidy v jídle na výměnné (chlebové, sacharidové) jednotky. Přesto jsou kategorie potravin, které nejsou pro diabetiky vhodné.

Čemu se raději vyhnout?

  • Potravinám a nápojům, které obsahují sacharózu – jednoduchý řepný cukr.
    Ten se vstřebává velmi rychle a způsobuje rychlý vzestup glykémie. Tomuto nárůstu není možné zabránit „dopíchnutím“ inzulínu.
  • Stejně tak byste si neměli doslazovat nápoje ani jídla cukrem.
  • Opatrně pijte také stoprocentní ovocné džusy a šťávy – obsahují fruktózu.
  • Jídlům z fastfoodů (hamburgery, hranolky, nejrůznější směsi v tortillách nebo pita chlebech).
    Ve vašem jídelníčku by se tato jídla měla objevit být spíše výjimečně.

Vynechat byste měli také:

a) uzeniny, vnitřnosti
b) tučná a uzená masa
c) živočišné tuky – sádlo, špek
d) med
e) cukrem slazené džemy
f) kandované ovoce
g) ovocné kompoty
h) přezrálé ovocné plody

Do denního příjmů sacharidů nezapomeňte započítat i tzv. “dia” sladkosti a moučníky, které jsou slazené náhradními sladidly, jako jsou sorbit nebo fruktóza.

6833

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku