Mák má divokou historii. Pro výrobu léků i jako superpotravina se pěstuje už tisíce let
Potraviny nevhodné pro diabetiky
Ne všechny potraviny jsou pro diabetiky vhodné. Podívejme se, kterým potravinám a nápojům se lepší se při cukrovce vyhnout.
Diabetik v podstatě může jíst vše, ale za splnění jasně daných podmínek. Mezi tyto základní podmínky patří dobrá kompenzace cukrovky a také schopnost správně započítat dané potraviny do svého denního přijmu sacharidů, tedy umět přepočítat sacharidy v jídle na výměnné (chlebové, sacharidové) jednotky. Přesto jsou kategorie potravin, které nejsou pro diabetiky vhodné.
Čemu se raději vyhnout?
- Potravinám a nápojům, které obsahují sacharózu – jednoduchý řepný cukr.
Ten se vstřebává velmi rychle a způsobuje rychlý vzestup glykémie. Tomuto nárůstu není možné zabránit „dopíchnutím“ inzulínu. - Stejně tak byste si neměli doslazovat nápoje ani jídla cukrem.
- Opatrně pijte také stoprocentní ovocné džusy a šťávy – obsahují fruktózu.
- Jídlům z fastfoodů (hamburgery, hranolky, nejrůznější směsi v tortillách nebo pita chlebech).
Ve vašem jídelníčku by se tato jídla měla objevit být spíše výjimečně.
Vynechat byste měli také:
a) uzeniny, vnitřnosti
b) tučná a uzená masa
c) živočišné tuky – sádlo, špek
d) med
e) cukrem slazené džemy
f) kandované ovoce
g) ovocné kompoty
h) přezrálé ovocné plody
Do denního příjmů sacharidů nezapomeňte započítat i tzv. “dia” sladkosti a moučníky, které jsou slazené náhradními sladidly, jako jsou sorbit nebo fruktóza.
6833
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný