Potraviny bohaté na saponiny by diabetikům neměly uniknout! Mohou zlepšit kompenzaci nemoci. Co tedy jíst?
Saponiny jsou přirozeně se vyskytující rostlinné glykosidy. Tyto fytochemikálie vytváří po smíchání s vodou pěnu. Kromě toho, že se používají v kosmetice, mají také široké zastoupení ve světě zdravé výživy! Obsahují je totiž velmi běžné potraviny, které jsou prospěšné zejména pro diabetiky. Jaké to jsou a proč je vlastně konzumovat?
Použití saponinů v přírodní léčbě není v našich podmínkách moc známé. Jsou ale velmi účinnými přírodními prostředky při léčbě a prevenci některých druhů onemocnění.
Rostlinné saponiny a jak fungují
Fytochemikálie saponiny najdete ve více než stovce rostlin a objevených jich je zatím jedenáct. Název saponin je odvozený od latinského výrazu pro mýdlo „sapo“. Velmi hezky je to vidět v názvu mydlice lékařské (Saponaria), která se používá jako jeden z nejčastějších zdrojů přírodních saponinů hned vedle mýdlových ořechů, známých také jako reetha (Sapindus mukorossi).
Saponiny patří spolu se sacharidy mezi glykosidy.
I když se rostlinné saponiny nejčastěji používají hlavně v přírodní, netoxické kosmetice a drogerii, kde fungují jako pěnidla a čisticí složky, mají své zastoupení také v rámci přírodního lékařství.
Mateří kašička je velmi slibným budovatelem obranyschopnosti organismu. Je vhodná pro diabetiky?
Široké zevní i vnitřní použití udělalo z mateří kašičky také jeden z objektů vědeckého zkoumání. Její celková prospěšnost pokrývá mnoho potřeb ...
Zdravotní výhody saponinů
Zdravotní benefity saponinů jsou velmi zajímavé. Oplývají jedinečnou chemickou strukturou, která po smíchání s vodou vytváří pěnu, stejně jako syntetické detergenty. Vážou se nejen na vodu, ale i na tuky.
Dostanou-li se saponiny do trávicího traktu, produkují molekuly rozpustné v tucích, pomáhají vyloučit z těla žlučové kyseliny a podporují odstranění toxických látek z těla.
Nejčastější zdravotní výhodou uváděnou u rostlinných saponinů je jejich antioxidační aktivita. Mají však pozitivní vliv i na snižování vysoké hladiny LDL “zlého” cholesterolu – působí velmi podobně jako běžná léčiva na zvýšené hodnoty špatného krevního cholesterolu a mají také imunostimulační účinky. Kořeny mydlice lékařské se tradičně používají v případě astmatu, horečky, chřipky, jako protizánětlivý prostředek, pro zmírnění bolesti pohybového aparátu, pro podporu vylučování žluči a jako parazitikum.
A jaké jsou další benefity saponinů?
-
Saponiny obecně fungují v přírodě jako obrana rostlin proti parazitům. Stejně tak se používají v naturopatii, protože poskytují lidskému tělu dobrou ochranu proti škodlivým organismům, např. proti kvasinkám rodu Candida.
-
Některé konkrétní saponiny jsou uváděné jako velmi dobré antioxidanty. Zmiňují se jako možné aktivní látky, které mohou působit v prevenci rakoviny i při její doplňkové léčbě. Membrány rakovinných buněk obsahují sloučeniny podobné cholesterolu. Saponiny jsou schopny vázat se s těmito sloučeninami (stejně jako s cholesterolem) a narušovat množení rakovinných buněk.
-
Podle vědeckého bádání, vzniklého ze studie z roku 2010, je uváděno, že saponiny z Terminalia arjuna (strom arjuna) mohou být prospěšným terapeutikem při řešení ledvinových a močových kamenů.
-
Saponiny se uvádí také jako možné přírodní prostředky proti úzkostným či depresivním náladám.
-
Saponiny obsažené v ovsu a špenátu podporují trávení tím, že urychlují schopnost těla vstřebávat vápník a křemík.
-
Fungují jako expektorancia, což znamená, že podporují vykašlávání a umožňují zvýšit hlenovou sekreci. Používají se při léčbě onemocnění horních cest dýchacích, kašli nebo bronchitidě.
-
V posledních dvou letech byly saponiny zkoumány také kvůli možným pozitivním účinkům v rámci léčby nemoci covid-19.
- Při kožním použití u akné, růžovky nebo ekzémů pomáhají saponiny snížit projevy infekcí, zklidňují a snižují červenání i svědění. Působí proti svědění vlasové pokožky a lupům.
Termogenní doplňky stravy neboli spalovače tuků: Jak je správně užívat i při diabetu?
Lidé, kteří se léčí s cukrovkou, se mnohdy neúspěšně snaží ztratit nějaké to kilo navíc. S termogenními potravinami a doplňky stravy si mohou ...
Jak mohou být saponiny prospěšné diabetikům?
Co se týče prospěšnosti saponinů u diabetiků, je dobré zmínit, že proběhly studie na zvířatech, které se zajímaly o saponiny jako léky na podporu vyvážené hladiny krevního cukru. Zdroje saponinů ve výzkumu tvořily rostliny:
- Anabasis articulata,
- kozinec blanitý (Astragalus membranaceus), který poskytuje saponin astragalosid IV a používá se třeba při ztrátě vlasů,
- dřišťál obecný (Berberis vulgaris), z něhož se získává např. potravinový doplněk velmi prospěšný při diabetu – tzv. berberin,
- hořká okurka (Momordica charantia),
- hořká kola (Garcinia cola),
- kochlospermum révolisté (Cochlospermum vitifolium)
- a pár dalších.
Zajímavé výsledky: Studie prokázala, že saponiny pocházející z různých zkoumaných rostlin měly hypoglykemickou aktivitu a dokázaly snižovat hladinu cukru v krvi.
Saponiny jsou dále brány jako výborné antioxidační látky, které pomáhají bojovat proti poškození buněk v rámci působení oxidativního stresu. Polyfenoly, vyskytující se v červených hroznech a listech červené révy, jsou také velmi slibným antidiabetickým pomocníkem.
Nejčastější potravinové a bylinné zdroje saponinů
Saponiny jsou naprosto běžnou součástí potravinářských výrobků, fungují jako emulgátory. Zařadit potraviny bohaté na saponiny je určitě velmi vhodné z mnoha dobrých důvodů. Hlavně díky jejich zdravotním benefitům.
Kde konkrétně najdete saponiny?
-
Dobrým zdrojem jsou luštěniny jako fazole, čočka, hrách a cizrna.
-
Dalšími pak quinoa nebo sója, ale také červené víno.
-
Saponiny překvapivě najdete i v lilku nebo rajčatech, cibuli, špenátu, česneku, chřestu, ovsu.
-
Bylinné zdroje saponinů jsou ženšen, osha, prvosenka nebo kotvičník zemní, mydlice lékařská, břečťan a také u nás málo známé rostliny lilek africký (Solanum macrocarpon) a datlovník pouštní (Balanites aegyptiaca).
Zdroj: Livestrong, Researchgate, Pubmed.ncbi.nlm.nih, Nutritionfacts, Openaccessjournals
4869