Potravinový doplněk berberin k regulaci glykémie i veselé mysli!

Potravinový doplněk berberin k regulaci glykémie i veselé mysli!
Potravinový doplněk berberin se v tradiční čínské medicíně úspěšně používá po dobu 2 500 let. Zdroj: Shutterstock

Berberin se tradičně používal k léčbě infekcí trávicího traktu a jako ochrana nervového systému. Díky výzkumné práci odborníků však byly prokázány jeho pozitivní účinky i při diabetu II. typu! Jak tento doplněk stravy účinkuje konkrétně u diabetiků a co dalšího vám může nabídnout?

Berberin je pozoruhodným doplňkem stravy, který rozhodně stojí za vaši pozornost. Dokáže pomoct v regulaci hladiny krevního cukru a má nemalé přínosy i pro stimulaci imunitních odpovědí organismu. Užívá se také v rámci snahy o snížení tělesné hmotnosti, k regulaci ukládání tuku v tkáních.

Díky protizánětlivým schopnostem pomáhá berberin snižovat otoky a mírní bolesti kloubů. 

Berberin a jeho původ

Berberin je alkaloid extrahovaný z různých rostlin z rodu dřišťálovitých. Nejčastěji z dřišťálu obecného (Berberis vulgaris), ale pro jeho získávání se používá také zlatobýl (Solidago) nebo koptis čínský (Coptis chinensis). V tradiční čínské medicíně se používá jako lék proti gastrointestinálním infekcím. V evropském prostředí je spíše kladen důraz na jeho účinky při snaze o regulaci hladin krevního cukru a špatného cholesterolu.

Miso jako prospěšná potravina u diabetu. Proč sáhnout po tradiční asijské sójové pastě?

Účinky misa byly zkoumány výživovými odborníky a také lékaři zaměřujícími se na prevenci onkologických onemocnění. Překvapivé výsledky výzkumů ...

Berberin snižuje projevy hyperglykémie

Pro své hyperglykemické a neuroprotektivní účinky se tento doplněk stravy jeví jako zajímavý pro lidi, kteří se léčí s cukrovkou II. typu. Ptáte se, zda to opravdu funguje? Jeden z uživatelů berberinu uvádí:

“Když užívám berberin, vnímám pokles glukózy v krvi. Je poměrně prudký, což vede k projevům tělesné únavy.”

Účinky berberinu při léčbě hyperglykémie byly navíc potvrzeny i ve vědeckém výzkumu na diabetických myších. Kromě toho, že dokáže snižovat hladinu glukózy v krvi, byly u něj zaznamenány také pozitivní účinky proti dyslipidémii (zvýšené hladiny krevních lipoproteinů a lipidů). Navíc podporuje příznivou změnu střevní mikrobioty, jejíž dobrý stav je důležitý nejen pro diabetiky. A co víc! Zlepšuje i citlivost buněk na inzulín.

Zvýšený LDL cholesterol ohrožuje i diabetiky. Dá se snížit pomocí vyvážené stravy

Strava hraje u diabetika velkou roli, výkyvy v její vyváženosti mohou přivodit mnoho nepříjemných zdravotních problémů. Je to proto také vyvážený ...

S čím dalším dokáže berberin pomoct?

Berberin je doporučovaný nejen pro podporu léčby diabetiků. Má i další pozoruhodné vlastnosti. V čínské medicíně je indikován i pro léčbu syndromu polycystických vaječníků a neplodnosti.

  • Berberin pomáhá snižovat projevy kandidózy. Zabíjí bakterie, které přispívají k růstu kandidy, stimuluje silnější antimykotika a pomáhá střevu podpořit růst příznivých bakterií.

  • Pokud trpíte na akné, spojené s hormonální nerovnováhou a špatným stravováním, berberin může být výborným pomocníkem pro snížení jeho výskytu. Navíc podporuje hojení již vzniklých infekčních ložisek.

  • Berberin je zmiňován i jako blokátor nádorového bujení. Snižuje tvorbu rakovinových metastáz.

  • Používá se i při infekci močového ústrojí.

  • Při depresích berberin zvyšuje hladiny dopaminu a seretoninu v mozku a přispívá tak ke zlepšení nálady.

  • Obnovuje rovnováhu energického metabolismu lidského těla a účinně zlepšuje stav vašeho imunitního systému. Proto se doporučuje třeba po používání antibiotik, při stresových situacích.

Doporučení na závěr

Mějte na paměti, že pokud chcete začít užívat berberin, je nutné poradit se s ošetřujícím lékařem ohledně jeho možných interakcí s medikací, kterou užíváte. Doporučené dávky konzultujte s naturopatem. Neodborné užívání může vést k přílišnému poklesu krevního cukru a velmi nízkému krevnímu tlaku. Konzultujte také to, zda jej budete užívat denně nebo v delších časových horizontech.

Zdroj: Cmjournal.biomedcentral, Plantes-et-santePubmed.ncbi.nlm.nih

5112

Diskuze k článku