Potravinové doplňky: Správným výběrem předejdete riziku konzumace škodlivých látek

Potravinové doplňky: Správným výběrem předejdete riziku konzumace škodlivých látek
Investice do potravinových doplňků se vyplatí nejen vašemu tělu, ale v konečném důsledku také peněžence. Zdroj: Shutterstock

Potravinové doplňky jsou velké téma nejen na podzim a v zimním období. Některé vitamíny a minerály, které není organismus schopen sám si vyrobit, je potřeba doplňovat do těla po celý rok.

Vyvážená skladba stravy je důležitá. Ale i sebelépe sestavený jídelníček mnohdy nestačí k tomu, abyste pokryli potřeby vašeho organismu po výživných látkách. Potravinové doplňky totiž nabízí jejich vyšší koncentraci.

Levné potravinové doplňky a jejich rizika

Levnější varianty potravinových doplňků mohou skýtat určitá úskalí ve složení. Na některé látky by si spotřebitel měl dát pozor, protože i když jsou stále povolené, podléhají sledování v rámci Evropského společenství, a může se tak stát, že se brzy octnou mezi látkami zakázanými. Donedávna jste se v levnějších potravinových doplňcích mohli setkat třeba s oxidem titaničitým, který se používal jako barvivo.

V kosmetice funguje oxid titaničitý primárně jako minerální filtr a vyskytuje se hlavně v krémech a mlékách na opalování.

Od roku 2020 je v Evropské unii jeho používání v potravinách zakázáno. Další látkou, na kterou byste si měli dávat pozor, pokud kupujete vitamíny, je mastek (křemičitan hořečnatý), jenž je poměrně běžně používán jako protispékavá složka. Mluví se o něm jako o látce, která je spojována s onkologickými onemocněními (hlavně rakovinou žaludku a vaječníků). Dále se v levných potravinových doplňcích můžete “těšit” na zvýrazňovače chuti a vůně, různá syntetická barviva.

Graviola vzpruží tělo přílivem vitamínů a antioxidační aktivitou. Zaměřit by se na ni měli nejen diabetici

Chutná graviola je vyhledávaná v tradičním léčitelství k mnoha různým použitím. Dostala se i do hledáčku moderní naturopatie a fytoterapie. ...

Proč je potřeba potravinových doplňků?

Doplňování vitamínů, minerálů a dalších látek do organismu je potřebné, protože si tělo některé z nich není samo schopno vyrobit. Jsou také důležité například pro snížení dopadu stresových situací, nebo pokud pravidelně sportujete. A také pro lepší zvládání přechodů mezi ročními obdobími. Mnohé z nich jsou nezbytné pro zachování perfektních funkcí lidského těla.

Vhodně zvolené potravinové doplňky mohou podpořit celkové funkce vašeho organismu tak, aby dobře fungoval – a nezradil vás ani při atacích vnějších agresorů.

Jaké mají funkce?

  • Starají se o dobré funkce nervové soustavy, svalů, kloubů i zubů.

  • Některé z nich podporují zachování dobrého krevního oběhu (hlavně flavonoidy).

  • Podporují přirozenou činnost imunitního systému.

  • Dokáží redukovat nervové napětí a snižovat pocity duševního nepohodlí, třeba vitamín D, kterého má v zimě lidské tělo nedostatek, je zmiňován jako jeden z pomocníků proti projevům sezónních depresí.

  • Probiotika, prebiotika a symbiotika (kombinace prebiotik a probiotik) se starají o to, aby vaše tělo bylo odolnější proti infekcím, a abyste lépe zvládali stres. Zdravá střevní mikroflóra je totiž základním stavebním kamenem pohody organismu. Jsou také vhodná jako podpora boje těla proti přemnoženým kvasinkám.

  • Rozhodnete-li se užívat potravinové doplňky, počítejte s tím, že jejich první výraznější účinky, co se týče zlepšení zdravotního stavu, pocítíte nejdříve za 3 měsíce systematického užívání. Například nasazení doplňků stravy, které mají posílit imunitní odpovědi, je dobré již v září, aby dokázaly podpořit váš organismus a vybudovaly dostatečnou obranu proti virům a bakteriím v zimním období.

Inzulínová rezistence jako strašák diabetiků II. typu. Její riziko lze snížit pomocí stravy

Rostliny bohaté na flavonoidy jsou účinnými pomocníky v boji proti inzulínové rezistenci. Proto je dobré, aby je diabetici zařadili jako ...

Rostlinné, nebo živočišné potravinové doplňky?

Některé druhy potravinových doplňků lze koupit v rostlinné i živočišné formě. U jiných ale mají vegani a vegetariáni smůlu, protože existuje pouze varianta pocházející ze zvířat. Typickým příkladem je třeba kolagen, který se nachází pouze v orgánových systémech a pohybovém aparátu živočichů, které rostliny nemají.

Z rostlinných zdrojů lze získat pouze prekurzory jeho tvorby, které se ovšem nesmí prezentovat jako kolagen, protože nenaplňují definici a funkčnost této látky.

Jaké potravinové doplňky lze získat z obou zdrojů?

  • Proteiny pochází z živočišné produkce (hlavně hovězího nebo rybího masa), neživočišné pak převážně z luštěnin (hrách, čočka, lupina a další).

  • Omega 3, která se získává nejvíce z ryb, její veganská varianta pak z mořských řas nebo lněného oleje.

  • Karotenoidy, pigmenty, důležité pro zdraví očí a pokožky, lze získat z určitých druhů ryb a mořských korýšů a ze zeleniny (například beta-karoten ze sladkých brambor, mrkve, dýně, pampelišky nebo rajčatové dužiny, lutein pak z tykví, brokolice nebo špenátu).

  • Železo ve vegetariánské a veganské formě (nehemové) pochází například z fazolí, červené řepy nebo cizrny.

  • Jód se získává v živočišné formě z hovězích jater či ryb, v rostlinné pak hlavně z mořských řas (wakame, nori, kelp, kombu).

  • Živočišné zdroje zinku jsou maso, ryby nebo vejce, potravinové doplňky pro vegany se vyrábí z luštěnin nebo různých druhů ořechů (třeba kešu) a dýňových, chia nebo konopných semen.

  • Pokud nechcete užívat potravinové doplňky živočišného původu, vůbec nejlepším komplexním zdrojem cenných látek pro váš organismus je spirulina.

Rozdíly, které je dobré mít na paměti, a non toxic varianty

Pokud vybíráte potravinové doplňky, zkuste se zaměřit na ty nesyntetické. Vyžadují sice větší finanční investici, ale v dlouhodobém horizontu se vašemu tělu opravdu vyplatí. Jsou totiž koncipovány jinak a mohou splňovat také přísná pravidla non toxic životního stylu, který je čím dál populárnější. Rozdíly v ceně, ale i kvalitě jsou u takovýchto potravinových doplňků opravdu markantní. I když ani od nich nemůžete očekávat, že vás postaví na nohy lusknutím prstu – k tomu, aby byly efektivní, je potřeba systematického užívání.

Sáhnete-li po dražších potravinových doplňcích splňujících non toxic standardy, očekávejte od nich následující:

  • Živočišné potravinové doplňky pochází z volných chovů dobytka. Ryby, z kterých se získává mořský kolagen, pak z čistých oceánských vod.

  • Jsou dobře vstřebatelné organismem.

  • Nenajdete v nich typická plnidla a protispékavé látky jako oxid křemičitý nebo staeran hořečnatý, ani mastek, který se běžně používá v levných potravinových doplňcích.

  • Pokud si pořídíte dobře zvolená symbiotika, můžete se těšit z účinků miliardy prospěšných bakterií, které dají do pořádku váš trávicí systém.

Upozornění: Jste-li diabetik, můžete samostatně užívat vitamíny a minerály dle doporučeného denního dávkování. Chcete-li užívat potravinové doplňky výrazně snižující krevní cukr (např. berberin, kurkumin, ellagininy a další flavonoidy) a podstupujte již farmaceutickou léčbu, je vždy nutná konzultace s ošetřujícím lékařem. Tyto potravinové doplňky, jsou-li nevhodně kombinované s medikamenty pro snížení glukózové zátěže, mohou vést k projevům hypoglykémie (nízké hladiny krevního cukru), v extrémních případech pak k hypoglykemickému šoku. Plánujete-li užívat potravinové doplňky pro regulaci hladin krevního cukru jako doplňkovou léčbu, bude potřeba upravit dávkování medikace lékařem.

Zdroje: Vegansociety.com, Efsa.europa.eu, Ncbi.nlm.nih.gov, Cancer.org

3415

Diskuze k článku