Hypertriglyceridémie: Zvýšená hladina krevních tuků ovlivňuje i diabetiky, lze ji ale dostat pod kontrolu
Potěšení z jídla je důležité. Uvolňuje dopamin a podporuje trávení
Zdroj: Freepik
Kromě živin a různých léčivých látek obsažených ve stravě má na lidské zdraví značný vliv ještě jeden faktor, který je poměrně opomíjený: potěšení z jídla. Vychutnávání jídla podporuje trávení, může pomoci zlepšit vztah k jídlu, může pomoci překonat poruchy příjmu potravy a spoustu dalších problémů. V některých případech je potěšení z jídla stejně důležité jako obsah talíře.
Vědci již léta zkoumají, co stojí za jídlem pro potěšení. Jejich zjištění jsou zajímavá a do značné míry povzbudivá.
Radost z jídla má pozitivní vliv na mozek
Z fyziologického hlediska se potěšení, které mají lidé z jídla, projevuje nejen v ústech, ale i v mozku. „Jakékoli potěšení, včetně potěšení z jídla, vede k uvolňování dopaminu v mozku,“ vysvětluje dietoložka a terapeutka Aleta Storch ze společnosti Wise Heart Nutrition and Wellness. Pokud chemie mozku funguje správně, může požitek z jídla vést k fyzickým výhodám.
„Když si pokrm, který jíme, užíváme, a tím stimulujeme dopamin, ve skutečnosti jídlo trávíme a metabolizujeme efektivněji. V případě příjemného zážitku z jídla přejde nervový systém do režimu odpočinku a trávení, což nám umožní plně rozložit a využít živiny z jídla, které sníme.“ – Aleta Storch.
V roce 2020 byla publikována rozsáhlá systematická analýza, která zkoumala 119 studií zaměřených na souvislost mezi požitkem z jídla a zdravým stravováním.
Cukrovka a vysoký tlak: Diabetici by měli volit středomořskou stravu. Jde o běžné a chutné potraviny
Regulace krevního tlaku je u osob žijících s cukrovkou stejně důležitá jako kontrola glykemie. Diabetikům s vysokým krevním tlakem hrozí ...
Emocionální hodnota konzumovaného jídla
Kdyby jídlo bylo jen pouhopouhým „palivem“, bylo by stolování poměrně nudné. Jídlo má však mnohem širší záběr – spojuje nás s naším kulturním dědictvím a požitek z jídla zvyšuje sociální vazby. Co by to bylo za večírek nebo rodinné setkání bez něčeho k zakousnutí? Když si lidé vychutnávají jídlo s ostatními, často to přispívá ke zvýšení pocitu štěstí, uvádí studie z roku 2015.
Požitek z jídla přináší fyzickou a emocionální útěchu
Horká slepičí polévka při chřipce, bramboráky, které nám připomínají milovanou babičku, nebo výborné ořechové rohlíčky, bez nichž se neobejde žádná rodinná oslava – taková jídla nám dokážou zvednout náladu i uklidnit mysl. Výzkumy prokázaly, že pocit sounáležitosti je pro duševní zdraví životně důležitý. Kde jinde lze lépe zažít sounáležitost než v rámci své rodiny nebo kulturního dědictví? A právě zde může požitek z jídla hrát významnou roli. „Kultura a tradice slouží jako forma spojení s ostatními i se sebou samým,“ říká Aleta Storch.
Jídlo pro potěšení není totéž co emoční stravování
Obracení se k jídlu s cílem vypořádat se s hlubokými problematickými emocemi, jako je stres, hněv nebo smutek, často vede k bezmyšlenkovité konzumaci a vytváří nestabilní vztah k jídlu. Emoční stravování se však od jídla pro potěšení liší jak svým záměrem, tak svými výsledky.
„O emočním přejídání mluvíme tehdy, když lidé používají jídlo jako způsob, jak se vyrovnat s pozitivními i negativními emocemi,“ říká Sarah Gold Anzlovar. Emoční stravování není podloženo skutečným fyziologickým hladem. Jde o naučený vzorec chování, kterým si lidé vynahrazují různé křivdy či nedostatky v jiných oblastech života, jako je například práce, milenecký vztah či manželství. „Jíst pro potěšení naopak znamená vybírat si jídlo, abychom si cíleně vychutnali jeho chuť, strukturu a náladu, kterou navozuje, například když si v létě zajdeme na zmrzlinu nebo si dáme jablko přímo ze stromu v jablečném sadu.“
Dalším významným rozdílem mezi těmito dvěma způsoby chování je vztah, který člověk k jídlu cítí: „Když lidé jedí emocionálně, často (nemusí to být nutně vždy) dochází k nedostatečnému propojení s jídlem,“ vysvětluje Sarah Gold Anzlovar. Samozřejmě, že mezi emočním jídlem a jídlem pro potěšení není dokonale narýsovaná hranice. Někdy se tyto dva druhy jedení mohou překrývat.
„Jídlo může přinášet útěchu i na konci náročného dne, což si mnoho lidí spojuje s negativním emočním stravováním. Když si ale dokážeme s jídlem vytvořit propojení a vychutnat si ho, má to mnoho výhod.“ – Sarah Gold Anzlovar.
Pokud si nejste jisti, zda se u vás jedná o emoční přejídání, nebo o jídlo pro potěšení, zkuste se zamyslet, zda ve vás konzumace jídla vzbuzuje výčitky svědomí nebo jiné negativní pocity. V případě vědomého vychutnávání jídla žádné pocity studu či viny mít nebudete.
Cukrovka a jogurt: Rozdíly mezi řeckým a islandským typem najdete snadno
Díky mikroorganismům mléčného kvašení dochází u jogurtů k přeměně mléčného cukru na kyselinu mléčnou, což zajišťuje lehkou stravitelnost ...
Dokonalá rovnice: výživa plus potěšení
Jen málo věcí v životě se vyrovná každodenní radosti z jídla. Když s radostí konzumujeme kvalitní jídlo nabité živinami a zdraví prospěšnými látkami, děláme pro své tělo mnoho. Takové jídlo řádně vyživuje naše tělo, uklidňuje našeho ducha a potěší i naše chuťové pohárky.
Zdroj: healthline.com, dále dle textu
Foto: Freepik
1053