
Dáváte slazené nápoje dětem? Spotřeba stoupá, rizika ale řeší málokdo
Jakmile v trávníku začne prosvítat krásná modrá barva, je nejvyšší čas vyrazit na sběr. Popenec je totiž úžasná léčivá bylina, která poslouží jak při dýchacích potížích, tak na lepší trávení. Diabetici zase ocení její schopnost zmírnit zánět i zabránit zvýšení glykémie po jídle. A to zdaleka není vše, s čím nám mohou drobné modré kvítky pomoci.
Jednolitý a nudný anglický trávník už naštěstí přestává být v módě. Bylo načase. Už naše babičky věděly, jaké poklady může skrývat bohatý trávník tvořený směsicí trav a nejrůznějších bylin, jako je jitrocel, pampeliška nebo právě popenec.
Dříve se používal jako ochucovadlo a čisticí prostředek při vaření piva, pak byl ale nahrazen chmelem. Historicky se používal k léčbě nesčetných zdravotních potíží. Staří Řekové a Římané jej považovali za lék na melancholii, evropští bylinkáři jej používali k léčbě poruch močového měchýře, ledvin, trávicího traktu a kůže, dny, kašle, nachlazení a zvonění v uších. V USA se v 19. století používal popenec k léčbě plicních a ledvinových onemocnění, astmatu, žloutenky a hypochondrie. Šňupání popence mělo léčit úporné bolesti hlavy. Kromě toho byl popenec podáván malířům k léčbě zdravotních potíží v důsledku obsahu olova v malířských barvách, tzv. „olověné koliky“. Lidé také věřili, že je popenec ochrání proti moru.
Ve starých anglických receptech se doporučovalo přidávat rozemletý popenec do džemů, polévek, ovesné kaše a zeleninových pokrmů. K popenci se váže i několik mýtů. Například Švýcaři věřili, že amulet vyrobený z popence spolu s rulíkem, řepíkem, dívčími vlasy a slámou z koštěte může zlepšit zrak a ukázat na přítomnost čarodějnic.
Chronický stres je velmi častou příčinou přibývání na váze, zejména v oblasti břicha. Když je člověk pod vlivem stresu, jeho tělo uvolňuje hormon ...
Popenec obecný (Glechoma hederacea L.) je plazivá trvalka, která dorůstá do výšky až 15 cm a kterou zdobí jemné modré kvítky. Sbírá se obvykle během dubna a května. Naše babičky jej často využívaly v kuchyni – přidávaly jej například do tradiční velikonoční nádivky. Popenec obecný obsahuje silice, třísloviny, hořčiny, vitamin A a vitamin C, zinek, železo, molybden a vápník. Z dalších účinných látek jsou zajímavé zejména flavonoidy, jako je kyselina rozmarýnová, která přispívá k ochraně jater a mozku. Zajímavé je, že její antioxidační aktivita je mnohem silnější, než je tomu například u vitaminu E. Je potřeba zmínit také další důležitou látku. Je to kyselina oleanolová, která má protizánětlivé účinky a zlepšuje inzulinovou rezistenci.
Popenec má velmi široké spektrum využití. Působí hojivě a dezinfekčně, takže je vhodný na ošetření drobných poranění a různých kožních potíží, včetně vředů, a navíc tlumí svědění. Je také spojencem při potížích močového ústrojí, podporuje látkovou výměnu a detoxikaci.
Olejíček z popence pomáhá na křečové žíly a zmírňuje bolesti svalů a kloubů. Popenec v podobně odvaru je zase vhodný při bronchitidě, protože podporuje vykašlávání. Poskytuje také úlevu při žaludečních a střevních potížích a pomáhá při únavě a vyčerpání.
V tradiční čínské medicíně se tato rostlina předepisuje pacientům s cukrovkou, žlučníkovými kameny, záněty, vodnatelností a abscesy.
Díky protizánětlivým a antidiabetickým účinkům ocení popenec i jedinci žijící s cukrovkou. Podle výzkumu z loňského roku může extrakt z popence zabránit zvýšení glykémie po jídle.
Výskyt úzkostných poruch se v posledních dvou desetiletích rychle zvyšuje a úzkost je nyní nejrozšířenější psychiatrickou poruchou, která ...
Máte-li na zahrádce popenec, můžete jej nasbírat a vyrobit si z něj sirup, který vám pomůže při zánětu průdušek. K jeho přípravě budete potřebovat 200 g čerstvé popencové natě nebo 40 gramů sušené natě, 1 litr vody a 1 kg medu. Sušenou nať přelijte vodou a uveďte do varu. Povařte zhruba 5 minut a pak nechte dalších 20 minut vyluhovat. Vezměte čisté plátno a tekutinu přes něj přeceďte do jiného hrnce.
Přidejte med a vařte při mírné teplotě tak dlouho, dokud nedosáhnete konzistence sirupu. Nezapomeňte sirup během vaření průběžně míchat. Hotový sirup slijte do čistých, vyvařených lahví, uzavřete víčkem a skladujte na tmavém, chladném místě – ideálně v ledničce. Užívejte při kašli. Děti by měly užívat 3 kávové lžičky denně, dospělí 3 polévkové lžíce denně.
Zdroje: usda.gov, diastyl.cz, dále dle textu
20267