Pijete kafe na lačno? Zaděláváte si na problém. Zvýší se vám glykemie a zhorší citlivost na inzulin
Pomeranče pro lepší management glykémie: Jsou plné vlákniny i vitamínu C
Zdroj: Freepik
Pomeranče jsou jedním z nejoblíbenějších a nejkonzumovanějších druhů ovoce. Fungují jako výborný zdroj vitamínu C. Jeho důležitost pro organismus diabetika je poměrně všestranná. Mimo jiné podporuje úspěšné vstřebávání a využití železa.
Pomeranč se hodí nejen jako chutná svačina v parném létě, ale lze zakomponovat také jako šťavnatý, chutný doplněk do salátů, které ozvláštní vaše grilování. Pro diabetiky navíc představuje mocného pomocníka v úspěšném boji s hyperglykémií.
Proč jíst pomeranče, když máte diabetes
Pomeranče jsou pro diabetiky výborným zdrojem potřebné energie. Jsou bohaté na flavonoidy a karotenoidy. Obě zmíněné látky jsou jmenovány jako prospěšné v boji proti vzniku diabetických komplikací. Vlastnostmi karotenoidů, které se obecně zmiňují jako přínosné nejen pro diabetiky, jsou například jejich pozitivní vliv na zdraví pokožky a zlepšení jejího hojení v případě mechanického poškození.
I když pomeranče obsahují sacharidy, mají nízký obsah tuků a bílkovin, proto se řadí mezi nízkokalorické potraviny. Nezapomínejte sacharidy, které pomeranče obsahují, zohlednit ve svém stravovacím režimu.
Jako zdroj vlákniny jsou pomeranče prospěšné nejen pro modulaci trávení, prevenci vzniku zažívacích potíží a udržení krevního cukru na uzdě, ale představují dobrého spojence i pro úspěšný management krevního cholesterolu a triglyceridů. Tím pádem se pomeranče zmiňují jako vhodná součást jídelníčku zaměřeného na prevenci vzniku srdečních chorob.
- Pomeranče jsou rovněž výborným zdrojem vlákniny, která je složená převážně z pektinu. Je měkká a poddajná, jemně stimuluje úspěšný střevní průchod. Při diabetu hraje roli v úspěšné kontrole hladin krevního cukru. V zapojení do trávicího procesu totiž podporuje postupné uvolňování glukózy do krevního oběhu, a tím pádem snižuje výkyvy v jejím zastoupení.
- Protože má nízký obsah kalorií, je pomeranč pro diabetiky rovněž spojencem pro úspěšné udržení zdravé hmotnosti. Funguje i jako zdroj hořčíku a vápníku, dvou esenciálních prvků nutných pro bezvadné fungování vašeho těla.
- V menším zastoupení v něm najdete i draslík. Díky výbornému obsahu vitamínu C je pomeranč skvělým pomocníkem vašich jater. Dle výsledků jedné ze studií, vzniklé v rámci provedeného bádání, je schopný chránit tento důležitý orgán před projevy akutního zánětu a zlepšit metabolismus glukózy.
Modrý čaj potěší oko krásnou barvou: Má příjemnou chuť a diabetikům dodá nálož antioxidantů
Modrý čaj je široce známý díky své krásné barvě – jeho barvicí schopnost oceňují všichni milovníci nápojů a dezertů! Kromě toho skýtá mnohé ...
Vitamín C je důležitým spojencem při cukrovce z mnoha důvodů
Pro diabetiky jsou pomeranče skvělými spojenci pro snižování komplikací onemocnění. Jejich bohatost na vitamín C z nich činí silný prostředek důležitý pro podporu celkové imunity. Funguje také jako účinný bojovník proti oxidativnímu stresu, který způsobuje buněčnou degradaci. Je rovněž nezbytným pro tvorbu kožního kolagenu a udržení mladistvé a zdravé pokožky.
Zajímavé výsledky o používání pomerančové šťávy v rámci léčby dyslipidémie přinesla studie, která byla zveřejněna v tomto roce. Dyslipidémie jde mnohokrát ruku v ruce s diabetem II. typu. Je charakterizována zvýšenými hladinami triglyceridů nalačno a po jídle, nízkým HDL cholesterolem a zvýšeným LDL cholesterolem.
Na lipidovou nerovnováhu navazují rizika vzniku kardiovaskulárních komplikací u osob, které se léčí s diabetem. Proto je důležité zaměřit se na účinnou prevenci a zároveň se pokusit o úspěšný management hladin krevního cholesterolu pod dohledem odborníka.
I diabetici bojují se zadržováním vody v těle: Pomůže cvičení i jídelníček
Zadržování vody je běžnější u žen než u mužů. Objevuje se nejen v těhotenství, ale rovněž při sedavém životním stylu nebo nesprávně sestaveném ...
Pomeranč nejen v letní kuchyni
Pomeranče jsou ideálními kuchyňskými souputníky. Výborně si rozumí s kakaem. Pomerančová kůra a šťáva se obvykle přidává do chutných omáček a dresinků na zeleninu. Oblíbené ovoce se kombinuje s rýží, rybami, kuřecím masem nebo mořskými plody. Rozumí si s olivami, červenou cibulí, čerstvým koriandrem, špetkou chilli, mátou, tymiánem, rozmarýnem, levandulí. Pro dochucení diabetikům příznivých sušenek, sorbetů či nealkoholických drinků lze použít nekonzervovaný pomerančový hydrolát.
- Je skvělým prostředkem pro doplnění hydratace nejen pro diabetiky.
- Má nízký glykemický index (GI45).
- Konzumace celých plodů je lepší než pití samotné šťávy z toho důvodu, že poskytnou tělu vlákninu. Chcete-li však dodat potřebné osvěžení pomocí domácího džusu bez přidaného cukru a dalších “chuťovek”, je potřeba ho ihned po vymačkání vypít, jinak dochází k degradaci vitamínu C v něm obsaženého. Je totiž velmi citlivý na světlo a teplo, náchylný k poměrně rychlé oxidaci. Při výrobě domácího džusu musíte také počítat s tím, že má mnohem vyšší glykemickou zátěž vycházející z obsahu sacharidů, který se váží na počet kusů ovoce potřebných k jeho výrobě.
Zdroje: Organicfacts.net, Frontiersin.org, Ncbi.nlm.nih.gov
9795