Krémová hrášková polévka se smetanou
Potřebujete:500g zeleného čerstvého nebo mraženého hrášku,200 ml sladké smetany,1 žloutek na zjemnění,zeleninový vývar,2 lžíce másla,1 a ½ lžíce hladké mouky,sůl,bílý pepř
Recept pro 5 osob.
1 porce obsahuje = 220 kcal,
tuky: 12g, sacharidy: 20g, bílkoviny: 8g
Postup přípravy:
1. Hrášek zalijeme vývarem nebo vodou, povaříme, osolíme a rozmixujeme na hladký krém.
2. Rozpustíme máslo a společně s hladkou moukou upražíme světlou jíšku. Tu přidáme do hráškového krému a za stálého míchání zvolna povaříme,aby se mouka dobře provařila.
3. Žloutek rozkvedláme ve smetaně, vlijeme do horké polévky,ale od této chvíle už nevaříme, neboť žloutek by se mohl srazit.
4. Polévku opatrně prohřejeme,podle chuti dosolíme, opepříme bílým pepřem a podáváme např. s kouskem bílého pečiva, předem na suché pánvi opečeného. Kdo šetří kalorie, může zahuštění máslovou jíškou vynechat a polévku podávat bez zahuštění.
1843
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný