Hořčík pomůže s prevencí diabetické neuropatie a jiných komplikací, chrání před cukrovkou
Pohledem nutričního terapeuta: Diabetická gastroparéza a dietní zásady s ní spojené
Zdroj: Shutterstock
Gastroparéza, někdy také označována jako opožděné vyprazdňování žaludku, je porucha trávicího traktu, která způsobuje, že jídlo zůstává v žaludku delší dobu, než je tomu obvykle. K tomu dochází z důvodu, že nervy, které stimulují hladkou svalovinu trávicího traktu tak, aby napomáhaly posunu stravy, jsou poškozené. Nejčastější příčinou gastroparézy je cukrovka, často ne příliš uspokojivě kompenzovaná.
Gastroparéza se v určité formě vyskytuje až u poloviny pacientů s diabetem, kteří svou nemoc léčí za pomoci inzulinu. Čím delší je trvání diabetu, tím je vyšší riziko rozvoje této komplikace. U špatně kompenzovaných diabetiků navíc procento výskytu výrazně stoupá.
Nejčastější projevy gastroparézy
V případě gastroparézy se jedná o nahodilé vyprazdňování žaludku z důvodu oslabení jeho peristaltiky. Hlavními projevy onemocnění jsou bolesti v oblastí břicha (epigastria), nevolnost, zvracení, návrat spolknuté potravy zpět do úst (regurgitace jídla) a předčasný pocit sytosti (diabetická dyspepsie). V závislosti na míře poškození hlavního nervu trávicího traktu mohou být jak nepatrné, tak i závažné.
Příznaky nemoci se mohou objevovat kdykoli, ale nejčastěji je tomu po požití stravy, která i za normálního stavu z žaludku putuje pomalu. Vzhledem k tomu, že gastroparéza je progresivní onemocnění a některé z jejich příznaků, jako je chronické pálení žáhy nebo nevolnost, jsou v populaci poměrně běžné, si většina pacientů ani neuvědomuje, že tuto poruchu má.
Gastroparéza se může rozvíjet nepozorovaně, a to zejména u pacientů s dlouhodobě vyššími glykemiemi.
Pozor na snížený energetický příjem
V důsledku pomalého nebo nahodilého vyprazdňování žaludku při gastroparéze dochází u diabetiků k nepravidelnému vstřebávání glukózy do krve, což má za následek rozkolísání hladiny glykemie a následné neobjasněné hypoglykemie či hyperglykemie. Častým projevem této zdravotní komplikace je také hubnutí a nechutenství.
Diabetici s gastroparézou mají energetický příjem průměrně o 40 % nižší, než jsou oficiální doporučení. Běžný je také deficit některých vitaminů a minerálů – zejména potom vitaminu B6, A, C a K, dále také železa, draslíku a zinku.
Studie prokazují důležitost individuálních konzultací ohledně dietních opatření, které následně vedou k lepší kompenzaci diabetu a omezení výskytu zmíněných projevů gastroparézy. Pouze přibližně 2 % diabetiků s gastroparézou se však řídí dietními doporučeními.
MUDr. Viktorie Hrádková: Jak správně vyhodnocovat data ze senzoru?
Jednou z výhod senzorů oproti glukometru je, že dokáží odhadnout, jak se bude hladina glukózy vyvíjet v následujících jednotkách až desítkách ...
Dietní zásady při gastroparéze
- Pravidelná strava o menších porcích. Při silných projevech onemocnění by pacienti měli jíst pravidelně, a to minimálně 6–8x denně. Strava by měla být také co nejvíce pestrá, porce spíše menší.
- Dostatečný pitný režim. Z nápojů je vhodné vynechat slazené nápoje, a to i z důvodu vyššího obsahu jednoduchých cukrů. Dále je vhodné vyvarovat se všech sycených nápojů. Nevhodný na podrážděnou žaludeční sliznici je také alkohol, zejména tvrdý.
- Omezit množství vlákniny. Při výběru potravin je rovněž vhodné vyvarovat se konzumace většího množství vlákniny. To v praxi znamená nejíst najednou hodně zeleniny nebo celozrnných výrobků. Luštěniny se doporučují podle individuální tolerance.
- Omezit potraviny s vyšším obsahem tuku. Tučné potraviny totiž i za normálních okolností zůstávají v žaludku velmi dlouhou dobu. Špatně tolerované bývají zejména smažené pokrmy, tučná masa, fastfoodová jídla či masa grilovaná na větším množství tuku. Pacienti by měli omezit i tučné mléčné výrobky a vejce používat pouze ve vařeném stavu. Máslo je vhodné zařazovat jen ve formě, kdy neprojde tepelnou úpravou. Z ostatních tuků je vhodné zvolit spíše kvalitní jednodruhové a znovu nepřepalované oleje.
- Preference tepelně upravené stravy. Syrová strava se u pacientů s gastroparézou nejeví jako příliš vhodná. Je proto lepší snažit se do jídelníčku zařazovat spíše tepelně upravená jídla. Je důležité uvědomit si, že zmíněná výživová doporučení mají spíše obecnou platnost. U pacienta se musí vždy pečlivě zvážit jeho anamnéza a stravovací návyky a podle cílů léčby následně zvolit správný individuální postup. Jiný výběr potravin bude například doporučen obéznímu pacientovi s lehkými příznaky gastroparézy, jiný naopak pacientovi s podváhu. Gastroparéza je velmi rozšířená komplikace diabetu a měl by se na ni brát dostatečný zřetel jak ze strany lékařů, tak i diabetologických sester či nutričních terapeutů.
Kdo je autor článku, Marek Hanza? Pracuje na oddělení klinické dietologie ve Fakultní nemocnici v Plzni jako nutriční terapeut. Věnuje se zejména pacientům s diabetem. Zajímá ho nejen příprava jídla, ale i jeho původ. Na České zemědělské univerzitě vystudoval obor ekologické
zemědělství.
Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný článek užitý v původním znění a se souhlasem autora Marka Hanzy
13945