Pohanka přináší na podzimní stůl zdraví. Léčí především křečové žíly a krvácení z nosu

Pohanka přináší na podzimní stůl zdraví. Léčí především křečové žíly a krvácení z nosu
Pohanková kaše zasytí na celý den a skvěle chutná! Diabetici si ji mohou dopřávat klidně každý den. Zdroj: Shutterstock

Málokterá potravina má tolik kvalit jako pohanka. Tato pseudoobilovina slouží už po staletí jako výživná příloha, která plně zasytí a zároveň poskytne širokou paletu vitamínů a minerálů. Diabetici ocení její výrazný vliv na snižování glykémie a zcela jistě by ji měli do svého jídelníčku zahrnout. K dostání je v mnoha variantách a je jen na vás, jakou formu pohanky si oblíbíte. Vyzkoušejte naše tipy i ve vaší kuchyni!

Přestože ji konzumujeme podobně jako obiloviny, nemá pohanka (lat. Fagopyrum esculentum) botanicky s travami nic společného. Příbuzné byste hledali v čeledi rdesnovité, například u rebarbory či šťovíku. To poukazuje i na “zdravější složení” pohanky – obsahuje málo sacharidů, a naopak spoustu zdraví prospěšných látek z bylinného světa.

Hanlivé jméno si vysloužila kvůli svému původu

Pohanka k nám přicestovala s tatarskými nájezdníky ve 12. století a pro svůj pohanský původ dostala také svůj název. Po celá staletí figurovala na denním menu bohatých i chudých vrstev, než ji v 18. století vytěsnily populárnější přílohy jako brambory, kukuřice či pšenice. Našemu jídelníčku však pohankové bohatství chybí a současní vyznavači zdravé stravy se k ní opět vracejí. Přestože se nevyznačuje zvláště líbivou chutí (někteří by dokonce řekli, že nechutná dobře), její nesporné zdravotní přínosy jsou dostatečným důvodem k tomu, aby si opět našla cestu i na váš stůl.

Využití pohanky: Vyzkoušejte nať i semena

Pohanku lze konzumovat na mnoho způsobů, využívá se zejména čerstvá nať a semena (nažky). Vyzkoušejte její různé formy a vyberte si tu nejvhodnější pro vás:

  • Nať: čerstvá nať obsahuje nejvíce léčivých složek, zvláště rutinu
  • Neloupaná semena: nehodí se k přímé konzumaci, lze je využít pro výsadbu rostlin a pro přípravu čaje či odvaru
  • Loupaná celá semena: vhodná zejména jako příloha k masům či zelenině
  • Drcená semena (lámanka): ideální pro přípravu kaší, dezertů, pohárů či smoothie
  • Pohankové vločky: zdravá a jednoduchá snídaně hotová během 3 minut
  • Pohanková mouka: vhodná jako zdravější alternativa klasické mouky, pro pečení chleba, koláčů a buchet

Pohanka nezklame v žádné formě. Dejte jí šanci a zkuste ji zahrnout do svého jídelníčku!

V hlavní roli dýně! Jaké druhy existují, co z nich uvařit a jakou zábavu vymyslet pro ty nejmenší?

Mnoho sklepů a spižíren se v těchto dnech plní dýněmi. Správně uskladněné vydrží až do konce zimy, a pochmurné zimní dny si tak můžete zpestřit ...

Pohanka je nabitá zdraví prospěšnými látkami

Pohanka se vyznačuje vysokým zastoupením mnoha léčivých látek, které jsou navíc v lehce vstřebatelné formě. Podívejte se, co vám může nabídnout:

  • Bílkoviny – zaujímají asi 12 % jejího objemu, obsažené aminokyseliny jsou tu v optimálním poměru
  • Vitamíny B1, B2, B3 (niacin), B6, E, C – nutné pro buněčnou regeneraci, tvorbu nových buněk a imunitu
  • Vitamín P (rutin) – posiluje pružnost a odolnost cévních stěn
  • Antioxidanty – podporují obranyschopnost organismu v boji proti volným radikálům
  • Minerály a stopové prvky: měď, zinek, selen, mangan, železo, draslík, hořčík, jód, fosfor
  • Vláknina (rozpustná i nerozpustná) – zajišťuje střevní peristaltiku a úplné zpracování potravy

Věděli jste, že…
… pohanka obsahuje skoro nejvíce bílkovin ze všech obilovin a pseudoobilovin? Předčí ji pouze oves.

Rutin a jeho vliv na cévní zdraví

Rutin (známý též jako vitamín P) je snad nejcennější složkou pohanky, která je v ní zastoupena ve velmi vysokém množství (asi 20 mg rutinu na 100 g semen). Nejvíce ho najdete v čerstvé nati, ale i semena jej obsahují značné množství. Ocení ho zvláště lidé mající problémy s cévami a krevním oběhem obecně, protože rutin zpevňuje cévní stěny a zajišťuje jejich flexibilitu. Křečové žíly proto omezíte zvýšenou konzumací pohanky. Stejně tak je vhodná pro osoby se sníženou srážlivostí krve, která se projevuje mimo jiné častým krvácením z nosu či dásní. Rutin skvěle spolupracuje s vitamínem C a vzájemně se ve svých funkcích podporují, je proto vhodné konzumovat i potraviny s vysokým množstvím „céčka“ – např. bobulovité ovoce či citrusy.

Věděli jste, že…
… pohanka je přirozeně bezlepková? Ocení ji proto lidé s intolerancí k lepku a všichni, kteří chtějí očistit od lepku svůj trávicí systém.

Pohanka a diabetes jdou ruku v ruce

Diabetici pohanku ocení hned z několika důvodů:

  • Nízký glykemický index (nižší než 50). Podobně jsou na tom další pseudoobiloviny, jako je quinoa či amarant, dále luštěniny, houby či ořechy. Diabetici si tak mohou pohanky dopřát, kolik je libo!
  • Nízká kalorická hodnota.
  • Obsahuje látky snižující hladinu krevního cukru, například tzv. chiro-inositol.
  • Vláknina obsažená ve vysokém množství účinně čistí celý trávicí systém, uvolňuje žaludek i střeva. Při diabetické dietě proto funguje jako účinný nástroj pro zhubnutí.
  • Pohanka není „hladová potravina“. Vydatně zasytí a po pohankovém obědě nebudete mít potřebu dále „zobat“.

Objevte bohatství tradiční východní medicíny a vyzkoušejte medicinální houby!

Nemusíte být přímo čínští léčitelé, abyste mohli léčivou sílu hub využívat ve vaší domácí praxi. Základní znalostí jejich účinků můžete významně ...

Pohanka jako královna kuchyně

Pohanku můžete využít naslano i nasladko, jako surovina v kuchyni je skutečně všestranná. Vyzkoušejte naše ověřené recepty.

  • Pohankový kuba: Místo tradičních krup použijte letos na přípravu vánočního kuby celou pohanku. S orestovanými houbami vytvoříte bleskurychlou vánoční dobrotu.
  • Pohankové palačinky: Klasickou mouku nahraďte pohankovou alternativou a zdravé palačinky jsou na světě. Ochuťte je například smetanou, javorovým sirupem, ovocem či ořechy.
  • Pohankový pohár s ovocem: Pohanku lámanku můžete využít na přípravu dezertů – uvařte ji a naplňte s ní pohárky. Můžete ji smíchat i s ovesnými vločkami, osladit medem a zasypat ořechy, semínky a ovocem.
  • Pohankové rizoto: Velmi oblíbené je pohankové rizoto, které vytvoříte během chvilky pěkně v jedné pánvi. Orestujte cibulku s kvalitní slaninou, přidejte pohanku a dochuťte koriandrem a rozmarýnou. Můžete doplnit jakoukoliv zeleninou nebo třeba lososem.

Inspirujte se našimi tipy a zkuste pohanku pozvat i na váš stůl. Odměnou vám bude skvělá chuť a plná porce zdraví!

Zdroje: autorčiny rodinné recepty, jimejinak, uzdravimse, bylinkyprovsechny, apetitonline

5118

Diskuze k článku