Podzimní polévky 5x jinak. Skvěle zahřejí a zasytí!

Podzimní polévky 5x jinak. Skvěle zahřejí a zasytí!

Sychravé počasí přicházející s podzimem svádí k uvelebení se u krbových kamen anebo k zachumlání pod peřinu. S chladnějším počasím se ovšem mění i chutě. Najednou bychom si dali spíš teplé pokrmy, které dokonale zahřejí v žaludku. Co takhle vsadit na podzimní polévky? Níže uvedené recepty si bez obav mohou uvařit i diabetici!

Připravili jsme pro vás pět skvělých a snadných receptů, díky kterým si uvaříte hřejivé polévky jak k obědu, tak třeba k večeři. Vybírat můžete z čistě vegetariánských variací. Avšak na své si přijdou i milovníci masa.

Podzimní polévky (i pro diabetiky) 5x jinak: Rajská s červenou čočkou

Milujete klasickou rajskou polévku? Potom vám zachutná i ta s červenou čočkou! Její příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník. Výsledek je vskutku vynikající, přesvědčte se.

Jaké suroviny potřebujete na rajskou polévku s červenou čočkou?

  • voda: 1 a ½ hrnku
  • středně velké mrkve: 4 kusy
  • středně velká cibule: 1 kus
  • červená čočka: 2/3 hrnku
  • rajský protlak: cca 170 gramů
  • čerstvá (jemně nasekaná) petržel: 2 lžíce
  • hnědý cukr (či jiné osvědčené sladidlo): 1 lžíce
  • bílý vinný ocet: 1 lžíce
  • česneková sůl: 1 lžička
  • sušený tymián: ½ lžičky
  • sušený kopr: ¼ lžičky
  • sušený estragon: ¼ lžičky
  • mletý černý pepř: ¼ lžičky

Jak uvařit rajskou polévku s červenou čočkou?

Začněte tím, že si oloupete mrkve, cibuli a vše pokrájíte na stejně velké kusy. Zeleninu vložte do velkého hrnce, přelijte vodou, přidejte červenou čočku, promíchejte a vařte pod poklicí asi půl hodiny do změknutí (na středním plamenu). Po uplynutí této doby vlijte do hrnce rajský protlak, vsypte petrželku, hnědý cukr, česnekovou sůl, tymián, kopr, estragon, pepř, přelijte vinným bílým octem, propojte vařečkou a pokračujte ve vaření ještě 5 až 10 minut. V tuto chvíli je vaše podzimní polévká (vhodná i pro diabetiky), hotová. Podávejte ji horkou. Tip na závěr: možné je dochutit pokrm i čtvrt lžičkou garam masaly. A pokud se neobejdete bez uzenin, lze přidat i vařenou krůtí klobásku v množství cca 200 gramů. Dobré chutnání!

Podzimní polévky (i pro diabetiky) 5x jinak: Z květáku a pečené papriky

Podzimním polévkám vévodí samo sebou sezónní zelenina. Ta dodá v pochmurném období mnoho potřebných vitamínů. Nyní můžete vyzkoušet pokrm z květáku a pečené papriky. Budete se oblizovat!

Jaké suroviny potřebujete na polévku z květáku a pečené papriky?

  • čerstvá sladká paprika: 2 kusy
  • velká květák: 1 kus
  • olivový olej: 4 lžíce
  • cibule (nasekaná): 1 hrnek
  • česnekové stroužky (lisované): 2 kusy
  • sušený a drcený rozmarýn: ¾ lžičky
  • mletá sladká paprika: ½ lžičky
  • hladká mouka: ¼ hrnku
  • kuřecí vývar: 4 hrnky
  • nízkotučné mléko: ½ až 1 hrnek
  • sůl: ½ lžičky nebo dle chuti
  • mletý pepř: ¼ lžičky
  • kajenský pepř: cca ¼ lžičky nebo dle chuti
  • strouhaný parmezán: dle chuti k podávání

Jak uvařit květákovou polévku s pečenou paprikou?

Nejprve si omyjte papriky, rozdělte je nožem na půlky a očistěte od semínek a stopek. Poté zeleninu rozprostřete na plech a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C po dobu pěti minut. Na povrchu by měly papriky ztmavnout. Dále si omyjte a očistěte květák a rozdělte jej na menší růžičky. Ty promíchejte v míse spolu s olivovým olejem (použijte asi dvě lžíce). Nyní si k ruce vezměte větší pánev a na ní restujte květákové růžičky dozlatova ze všech stran asi 25 minut. Mezitím si také rozpalte ve velkém hrnci zbývající množství oleje a na něm opékejte nasekanou cibulku asi 6 minut. Následně přidejte lisovaný česnek, rozmarýn, sladkou mletou papriku, hladkou mouku a pečlivě promíchejte. Vše přelijte kuřecím vývarem, doplňte restovaným květákem, pečenou paprikou bez slupek (pokrájenou na kousky) a vařte pod poklicí několik minut, než zelenina změkne. Nakonec dochuťte solí, pepřem, kajenským pepřem a suroviny rozmělněte ponorným mixérem – vytvořte hladké pyré. To lze zjemnit i trochou mléka či nízkotučné smetany. Podzimní polévku podávejte třeba se strouhaným parmezánem a s rozpečeným celozrnným pečivem. Dobrou chuť!

Podzimní polévky (i pro diabetiky) 5x jinak: S batáty, hovězím masem a hořkou čokoládou

Nyní tu máme něco pro opravdové gurmány. Spojení hovězího masa, hořké čokolády a batátů je velmi chutné. Přirozená sladkost pokrmu bude vyhovovat i odrostlějším dětem. Tato podzimní polévka vás nejen zahřeje v chladných dnech, ale také dokonale zasytí. Ideální bude, pokud uvaříte tento pokrm v pomalém hrnci. Maso se bude rozpadat jako dort.

Jaké ingredience potřebujete na polévku s batáty a hovězím masem?

Na cca 4 litry polévky:

  • olivový olej: ¼ hrnku
  • hovězí svíčková (či jiný oblíbený kus hovězího): cca 900 gramů
  • sůl: 2 lžičky
  • mletý pepř: 1 lžička
  • jemně nasekaná cibule: 2 hrnky
  • větší batáty: 2 kusy
  • konzervovaná italská rajčata ve šťávě: cca 800 gramů
  • čerstvý tymián: 3 snítky
  • čerstvý rozmarýn: 2 snítky
  • hovězí vývar: cca 900 mililitrů
  • čerstvé zelené fazolky: 4 hrnky
  • mražená kukuřice: cca 280 gramů
  • extra hořká čokoláda (nalámaná): cca 55 až 60 gramů
  • silné espresso: 3 lžíce

Jak uvařit polévku s batáty, hovězím masem a hořkou čokoládou?

V pomalém hrnci rozehřejte asi dvě lžíce olivového oleje. Dále si pokrájejte hovězí svíčkovou na středně velké kousky, ochuťte je solí, pepřem a dejte restovat na tuk (ze všech stran dozlatova). Až bude maso opečené, vyjměte jej z hrnce do mísy. Na výpeku si pak osmažte nasekanou cibuli a také loupané a na kostky nakrájené batáty. Vše opékejte do té doby, než cibulka mírně zezlátne. Mezitím si v kuchyňském robotu rozmělněte na pyré konzerovovaná rajčata a bylinky typu tymián a rozmarýn zabalte do sítka na koření anebo do plátýnka. Nyní do pomalého hrnce (k cibuli a batátům) vraťte hovězí svíčkovou, vložte bylinkový sáček, vlijte rajčatové pyré, hovězí vývar a duste po poklicí asi 20 minut, dokud maso i zelenina nezměkne. Po uplynutí doby přidejte i zelené fazolky a pokračujte ve vaření dalších 20 minut. Nakonec vložte i kukuřici, nalámanou čokoládu, vlijte kávu a pečlivě promíchejte. Provařte vše poslední čtvrt hodinu, vyjměte bylinky a nakonec podzimní polévku podávejte. Dle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Podzimní polévky (i pro diabetiky) 5x jinak: Z máslové dýně

Dýně k podzimnímu období neodmyslitelně patří, proto ji nelze opomenout. Nechte se inspirovat hřejivou polévkou, která tuto surovinu taktéž obsahuje. Pokrm mohou bez obav konzumovat i lidé s cukrovkou.

Jaké ingredience potřebujete na dýňovou polévku?

  • olivový olej: 1 lžička
  • pórek: 200 gramů
  • česnekový stroužek: 1 kus
  • mletý kmín: 1 lžička
  • mletý koriandr: ½ lžičky
  • máslová dýně: 1 kilogram
  • brambory: 300 gramů
  • kuřecí vývar s nižším obsahem soli: ¼ litru
  • voda: 750 mililitrů
  • tymián (čerstvý a nasekaný): 2 lžičky k podávání

Jak uvařit dýňovou polévku?

K ruce si vezměte větší hrnec a zahřejte v něm olivový olej. Poté na tuk umístěte pokrájený pórek a nasekaný česnek a obě suroviny opékejte, dokud pórek nezměkne. Nakonec přisypte i koření (koriandr, kmín), loupanou a nakrájenou dýni, očištěné a pokrájené brambory, zalijte kuřecím vývarem, vodou a nechte vařit pod poklicí asi půl hodiny do změknutí. V závěru podzimní dýňovou polévku ještě rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Pokrm podávejte třeba s nasekaným čerstvým tymiánem a s celozrnným chlebem. Dobrou chuť.

Podzimní polévky (i pro diabetiky) 5x jinak: S krůtím masem, zeleninou a rýží

Na závěr vám představujeme podzimní polévku, která je spíš konzistencí lehčí, ovšem dokáže také dobře nasytit. Zamilují si ji zejména ti, kteří preferují drůbeží maso. Ostatně krůtí mohou konzumovat bez obav i lidé s cukrovkou.

Jaké suroviny potřebujete na krůtí polévku se zeleninou a rýží?

  • krůtí skelet (s masem): 1 kus
  • voda: 3 litry
  • kuřecí vývar s nižším obsahem soli: cca 800 mililitrů
  • syrová dlouhozrnná rýže: ½ hrnku
  • středně velká cibule (nasekaná): 1 kus
  • řapíkatý celer (nakrájený): 4 stonky
  • středně velké mrkve (nahrubo strouhané): 2 kusy
  • bobkový list: 1 kus
  • cibulový prášek: ½ lžičky
  • mletý česnek: ½ lžičky
  • mletý pepř: ¼ lžičky
  • sůl: dle chuti

Jak uvařit krůtí polévku se zeleninou a rýží?

Do velkého hrnce vložte krůtí skelet a přelijte jej vodou i kuřecím vývarem. Nechte na mírnějším plamenu táhnout asi čtyři hodiny. Dále skelet z krůty vyjměte, oberte z něj maso a vložte jej zpět do vývaru společně se syrovou dlouhozrnnou rýží, nasekanou cibulí, pokrájeným řapíkatým celerem, nastrouhanou mrkví, bobkovým listem a se zbylým kořením (mletá cibule, česnek, pepř, sůl). Podzimní polévku duste pod poklicí do té doby, než bude rýže uvařená. Ke konci vyjměte bobkový list a pokrm podávejte horký. Přejeme dobrou chuť!

Autor: Iveta Reinisch, foto: Shutterstock

4605

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku