Pocity únavy se nevyhýbají ani diabetikům: Pro dodání energie se zkuste zaměřit na změnu jídelníčku

Pocity únavy se nevyhýbají ani diabetikům: Pro dodání energie se zkuste zaměřit na změnu jídelníčku
Unavené tělo potřebuje také značný přísun vitamínů C, D a E, jakož i minerálních látek Zdroj: Freepik

Únava nemusí souviset pouze se změnami ročního období nebo výkyvy počasí. Tělo vám může dávat jasný signál o tom, že potřebuje změnu stravy. I diabetici tak mohou celkem hravě podpořit energetické rezervy svého organismu.

Únava je přirozený a fyziologický jev. Běžně se objevuje po fyzické, intelektuální či duševní aktivitě, jejíž intenzita následně donutí tělo k potřebnému odpočinku. Na to, že se cítíte bez energie, má vliv také součinnost více faktorů. Diabetici mohou být k projevům únavy náchylnější než běžná populace.

Jídlo je základem energie

Vaše tělo potřebuje čas od času „nakopnout“, co se týče energetických rezerv. Prostě má svoje rytmy a potřeby, které se velmi snadno dostanou do nerovnováhy v rámci stresového napětí nebo špatného životního stylu. V tradičních léčebných systémech je na jídlo nahlíženo jako na zdroj energie. Pokud se i vy na něj začnete dívat stejným způsobem, máte z poloviny vyhráno.

Cítíte-li se unavení, je na čase vyřadit z jídelníčku polotovary, ve kterých se skrývá mnoho skrytých cukrů a potraviny bohaté na konzervační látky. 

Naučte se stravu odlehčit a dát jí trochu jiný rozměr. Otevřou se vám skvělé příležitosti ke kuchyňskému experimentování. Preferujte stravu bohatou na diabetikům příznivé ovoce a zeleninu. Změna stravovacího smýšlení přímo vybízí k experimentování s různými druhy koření a rostlinných olejů. Masu se vyhýbat nemusíte, ale pokud ho jíte každý den, zkuste jeho konzumaci redukovat například na tři dny v týdnu.

Co jíst, abyste dodali tělu potřebnou energii:

  • Ovoce a zeleninu bohaté na vitamín C (citrusy, amla, rybíz, physalis, zelí, brokolice a další). Posiluje imunitní systém, působí proti únavě a je výborným antioxidantem.
  • Vitamin D je nezbytný pro správné fungování vašeho těla, získáte ho převážně z ryb, které dodají tělu i omega-3 mastné kyseliny.
  • Zdroji železa jsou luštěniny, mořské plody, vnitřnosti jako hovězí ledviny nebo játra, vejce.
  • Výborným zdrojem hořčíku a zinku je neslazené kakao nebo vysokoprocentní tmavá čokoláda.

Dejte si mrkev nebo krevety: Karotenoidy jsou totiž překvapivými spojenci diabetiků

Pro diabetiky jsou karotenoidy zajímavé hlavně jako silný zdroj antioxidačních látek. Oxidativní stres totiž degeneruje tělesné buňky a hraje ...

Proč jste unavení?

Pátrat po zdroji únavy nemusí být zrovna složitá akce. Stačí zamyslet se nad několika body, které k ní mohou vést. Spíte dostatečně a je váš spánek kvalitní? Nepijete moc kávy, čajů s vysokým obsahem teinu nebo energetických drinků a necítíte se pod emočním tlakem? Za únavu může také, pokud to přeženete se sportováním, výkyvy počasí, nebo pokud se o vás pokouší nachlazení. A samozřejmě, organismus může volat SOS, když ho dlouhodobě zatěžujete stravou typu „junk food“ (smaženými, kalorickými a tučnými jídly jako pizza atd.).

Únava často poukazuje na to, že byste měli odlehčit svým játrům, které v rámci boje se zvýšenou zátěží organismu nemohou správně fungovat. 

Regenerace jater je jedním z klíčů k tomu, abyste eliminovali známky celkové únavy. Jsou totiž orgánem, který má přirozenou schopnost obnovovat se. Potřebují jen, abyste tomuto procesu dali šanci a podpořili ho potřebnou sebedisciplínou. Játra jsou totiž neúnavným pracovníkem lidského těla, takže není s podivem, že potřebují občas při svém fungování podpořit, aby svému majiteli sloužila co nejlépe.

Co lze označit za únavu:

  • Astenie, pocit celkové slabosti zapříčiněný více různými příčinami, mezi které patří infekční, hormonální, neurologické, respirační potíže, přepracování nebo deprese, nízká váha. Projevuje se bez toho, aniž by byla vázána na fyzickou námahu.
  • Chronická únava (neboli myalgická encefalomyelitida) je přetrvávající a progresivní únava trvající déle než 6 měsíců.
  • Profesionální vyčerpání, lidově vyhoření, provázené velkou nervovou únavou v rámci dlouhotrvající stresové zátěže v povolání.

Zinek je důležitý v prevenci vzniku a rozvoje diabetu: Působí jako antioxidant a má i další nesporné výhody

Suplementace zinkem je důležitá v rámci zachování mnoha enzymatických reakcí v organismu, bez něho totiž nemůže správně fungovat. Skupiny ...

Povolejte si k ruce potravinové doplňky, sníží pocity únavy

Dobrými pomocníky proti únavě mohou být potravinové doplňky. I když změníte stravovací návyky, je potřeba doplnit do těla vitamíny a minerály, protože požadovanou koncentraci z jídla prostě nedostanete. Obzvláště lidé, kteří jedí vegetariánskou nebo veganskou stravu, potřebují pravidelnou suplementaci některých z nich.

Po čem sáhnout, abyste snížili známky únavy?

  • Hořčík působí proti únavě, snižuje úzkosti. Suplementace je důležitá, protože ze stravy do těla nedostanete potřebnou denní dávku 350mg.
  • Dodejte tělu rovněž vápník, draslík a železo. Pokud nechcete užívat jednotlivé minerály odděleně, dobrým řešením je orgánová výživa.
  • Můžete zkusit i mateří kašičku, která funguje jako celkový stimulant organismu, nebo ženšen, známý pro své adaptogenní a energizující schopnosti.

Zdroje: Nhs.uk, Nih.gov, Britannica.com, Hsph.harvard.edu

6727

Diskuze k článku