Po svátcích končí řada lidí v péči gastroenterologů. V lednu plní ordinace lidé s trávicími obtížemi

Po svátcích končí řada lidí v péči gastroenterologů. V lednu plní ordinace lidé s trávicími obtížemi
Ve vážnějších případech gastroparézy může jídlo v žaludku stagnovat i několik dní Zdroj: Shutterstock

Přeplněný žaludek se štamprličkou něčeho ostrého na slehnutí patří v období Vánoc a silvestra ke koloritu českých domácností. Přeplněné ordinace v lednu poté zase ke koloritu českých gastroenterologů. Hned zpočátku roku totiž potkávají specialisté pacienty, kteří dali v prosinci svému trávicímu traktu řádně zabrat. Nejčastěji jsou mezi nimi „nováčci“, u nichž se kvůli svátečnímu veselení objevily potíže jako průjmy, zácpa či bolesti břicha. Na židle čekáren v gastroenterologických ordinacích v lednu zasedají také lidé se zhoršenými projevy onemocnění žlučníku, slinivky nebo jater.

„Naši pacienti s chronickými nemocemi gastrointestinálního traktu, jako jsou například Crohnova choroba, ulcerózní kolitida a celiakie, jsou i přes svátky obvykle disciplinovaní, protože už vědí, co jim případné porušení režimu a životosprávy přinese. Problém je obvykle s těmi, kteří svoji diagnózu znají krátce, a neví tak ještě, co si mohou, nebo spíše nemohou dovolit. Ti pak v lednu plní naše ordinace s potížemi, které by je minuly, kdyby přes Vánoce udrželi doporučený dietní režim,“ říká doc. MUDr. Ilja Tachecí, Ph.D., předseda České gastroenterologické společnosti a přednosta II. interní gastroenterologické kliniky Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Zpočátku jsem se inzulinu bránila, dnes jsem za něj vděčná, říká diabetička Vlasta Herníková

Paní Herníková, jak jste zjistila, že máte cukrovku? Moje dětství vůbec nebylo lehké a radostné a další život mi také přinášel mnoho trápení a ...

Dietu pacienti o svátcích porušují běžně

Další skupinou osob, jež se na začátku roku vypraví za experty na trávicí trakt, jsou „žlučníkáři“ a ti, kteří mají vleklé potíže s játry nebo slinivkou. Podle lékařů se těmto pacientům většinou daří přes rok držet chutě na uzdě, vánoční svátky jsou však pro ně příliš velkým pokušením.

„Přestože tuší, že jim pak může být velmi špatně, dopřejí si alkohol či tučná jídla. Část z nich přijde v lednu, někteří bohužel už o svátcích volají záchranku,“ popisuje prof. MUDr. Ondřej Urban, Ph.D., přednosta II. interní kliniky – gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice Olomouc.

Jak dále uvádí, v lednu chodí také lidé, kteří tuší, že s jejich žaludkem nebo střevy není něco v pořádku, ale návštěvu odkládají, aby si užili pěkné svátky. „Kvůli těmto příchozím s mnohdy již pokročilými nálezy se pak hned na počátku roku nahromadí požadavky na příslušná vyšetření,“ doplňuje prof. Urban.

Hlíva ústřičná: Zařaďte ji do jídelníčku, nebudete litovat

Hlívu ústřičnou je třeba před konzumací vždy tepelně upravit. Lze ji také konzervovat společně s jinými druhy zeleniny nebo samostatně uzením ...

Svátky stresu?

Kromě tučného jídla a alkoholu je dalším faktorem, který škodí trávicímu traktu, stres. A právě Vánoce a Nový rok nejsou vždy jen svátky klidu a míru, ale pro někoho naopak vysoce stresovým obdobím. „Kombinace psychického stresu a dietních excesů vede ke zhoršení také funkčních zažívacích potíží, typickým příkladem je například syndrom dráždivého tračníku projevující se zhoršením bolestí břicha a intenzivními průjmy,“ komentuje doc. Tachecí.

S nemocemi trávicího traktu se v Česku v současnosti léčí miliony lidí. Jen Crohnovu chorobu nebo ulcerózní kolitidu má více než 70 tisíc jedinců, přičemž odborníci odhadují, že do roku 2030 toto číslo vzroste až na 80 tisíc. Se syndromem dráždivého tračníku se v tuzemsku potýká dokonce až 1,5 milionu lidí.

Zdroj: redakce, doc. MUDr. Ilja Tachecí, Ph.D., ČGS

2827

Diskuze k článku