Černý kmín prospěje diabetikům jako úspěšný regulátor LDL cholesterolu v krvi
Pět šálků čaje denně diabetikům prospívá
Podle zprávy holandské Národní rady pro zdraví má popíjení čaje na diabetiky příznivý vliv. Studie ukazují, že výhodné může být pití až pěti šálků černého nebo zeleného čaje denně.
Čaj by měl pozitivně působit na krevní tlak, zvyšovat citlivost na inzulin a snižovat riziko vzniku cévní mozkové příhody. Tyto účinky však podle holandských vědců mají mít pouze některé druhy čajů. Jedná se o čaje zelené nebo černé, které však nesmí být přislazené. Bylinné čaje do této skupiny zahrnuty nebyly. „Zjistili jsme, že ve vědecké literatuře za posledních 10 let existují jasné známky toho, že pití čaje je dobré pro zdraví,” řekl Eert Schoten, mluvčí Národní rady pro zdraví v Nizozemsku. Jiné studie v krátkodobém horizontu rovněž dokazují, že denní spotřeba čaje v tomto rozsahu bude mít pravděpodobně pozitivní vliv na zdraví srdce.
Mléko si do čaje nedávejte
Několik dalších studií čajů prokázalo zlepšení krevního tlaku, nižší riziko onemocnění srdce, nižší riziko vzniku cukrovky 2. typu a vyšší citlivost na inzulin. Výzkum však také ukázal, že přidáním mléka do čaje, ke zlepšení citlivosti na inzulin nedochází.
Káva má svá pro i proti
Ve studiích zkoumajících zdravotní výhody kávy, byly výsledky mnohem rozporuplnější. Káva bývá spojována s nižším rizikem vzniku diabetu 2. typu, srdečních chorob, mrtvice i Alzheimerovy choroby. Některé chemické látky obsažené v kávě jsou naopak spojeny se sníženou produkcí inzulinu.
1038
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný