Jojo-efekt je postrachem všech, kteří chtějí trvale zhubnout! Jak se mu vyvarovat?
Peptické vředy: Komplikace, která zaslouží pozornost také u diabetu
Zdroj: Freepik
Peptické vředy jsou onemocněním, které se nevyhýbá ani diabetikům – a mohou je pěkně potrápit. Prevence je jedním z klíčových bodů, jak omezit riziko jejich vzniku. Projevy bolestivého onemocnění, které již probíhá, lze zkrotit i stravou.
Co se týče problematiky vnitřních vředů, můžete se setkat se souhrnným označením „peptický vřed“, které se používá nejen pro vředy žaludeční, ale rovněž pro ty, které se vyskytují v první části tenkého střeva, známé jako dvanáctník.
Co dělat, pokud vás navštíví peptické vředy?
Důležitost prevence komplikací diabetu, ke kterým se mohou připojit také peptické vředy, je nasnadě. Lékařská konzultace pomůže najít vhodné řešení – a rovněž při ní můžete prodiskutovat možnou příčinu jejich vzniku, odborník doporučí způsob vhodného stravování a dalšího postupu léčby.
Pokud se u vás již vyskytují, počítejte s tím, že bude potřeba upravit jídelníček tak, aby dodal do těla co nejvíce prospěšných látek, snížil projevy zánětu a zároveň omezil jeho další rozvoj. Jedním z klíčových pomocníků v boji proti bakterii Helicobacter pylori, s jejímž přemnožením jsou peptické vředy spojovány, jsou dobře vybraná probiotika z čeledi Lactobacillus.
Jak vypadají doporučení nejen pro diabetiky v praxi:
- Snaha o eliminaci smažených a tučných jídel.
- Potřeba většího zastoupení raw stravy a vaření v páře či pečení v troubě.
- Větší kreativita v dochucování pokrmů, kdy nahradíte dráždivé koření bylinkami.
- Snížení příjmu rafinovaného cukru, nasycených i trans-tuků (v uzeninách, tučných masech, másle, smetaně, palmovém a kokosovém oleji, margarínech) a nadměrného solení.
- Nahrazení čaje a kávy filtrovanou vodou.
- Omezení konzumace alkoholu a energetických drinků.
- Naprosté vynechání průmyslově zpracovaných potravin (hotová jídla, sušenky, bílé pečivo).
- Pozor byste si měli dávat také na citrusy, které mohou podráždit vřed a způsobit bolestivý stav.
Zvýšený cholesterol: Zátěž pro diabetikův organismus, kterou lze omezit stravou
Kardiovaskulární onemocnění jsou rizikovým faktorem u pacientů nejen s diabetem II. typu. U těch jsou však uváděna jako jedna z nejčastějších ...
Jídlo, které ulehčí vašemu zažívání a sníží bolest
V případě vhodně vybraného jídla při potížích s peptickými vředy je potřeba dbát na vyvážený, optimální energetický příjem. Zvýšit spotřebu rozpustné vlákniny (chrání sliznici a snižuje možnost recidivy), zaměřit se na dobré zdroje vitamínu A (podporuje tvorbu žaludečního hlenu) a kvalitních bílkovin, které napomáhají zachovat svalovou hmotu, abyste příliš nezhubli. Strava, která je vhodná pro eliminaci potíží s peptickými vředy, je rovněž prospěšná pro diabetické pacienty celkově.
Jaké potraviny zařadit do jídelníčku:
- Mrkvový džus a batáty, dýně (jsou mimo jiné skvělými zdroji karotenoidů, které pomáhají bojovat se záněty v organismu).
- Hráškové lusky, špenát, zelí.
- Červená paprika a meloun obsahují pigmenty, které působí proti atakům volných radikálů a jsou důležité v prevenci diabetických komplikací. V červené paprice se navíc nachází vitamín C důležitý pro lepší vstřebávání železa z potravy.
- Rajčata jsou skvělým zdrojem lykopenu, silného protizánětlivého prostředku, který je účinný v boji proti přemnožené bakterii Helicobacter pylori.
- Prospěšné bílkoviny najdete ve vejcích, tofu, luštěninách, libovém mase, rybách a mořských plodech.
- Zaměřte se rovněž na potravinové zdroje omega-3 mastných kyselin.
Srdce chraňte pomocí stravy: Jídlo jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob
Potíže kardiovaskulárního systému představují celosvětově hlavní příčinu nastalých úmrtí. Mezi mnoha rizikovými faktory, jež vedou k potížím se ...
Proč vlastně žaludeční vředy vznikají?
Peptické vředy se tvoří ve vnitřní výstelce žaludku nebo v první části střeva zvané duodenum (dvanáctník). Obecně se uvádí, že jimi trpí až desetina obyvatel rozvinutých zemí, u dvanáctníkových vředů se mluví o ještě větším výskytu. Tvrzení, že žaludeční vředy způsobují kořeněná jídla a kouření, je již dávno překonané. Dnes se již v odborných kruzích mluví o tom, že za většinu jejich výskytu mohou bakterie přítomné v žaludku a mohou vznikat také v návaznosti na konzumaci určitých druhů léčiv s obsahem kyseliny acetylsalicylové nebo nesteroidních léků indikovaných proti zánětu.
Jako hlavní příčina jejich vzniku je uváděná bakterie Helicobacter pylori, která napadá hlenovou vrstvu chránící žaludek a tenké střevo před projevy kyselosti a narušuje její obranný mechanismus. Jako další příčiny vzniku žaludečních a dvanáctníkových vředů jsou dále jmenovány nadměrná tvorba žaludečních kyselin, popáleniny nebo jiné fyzické stresové projevy navázané na další onemocnění.
Výraz „peptický vřed” se používá synonymně kvůli podobnosti toho, jak se projevují pro žaludeční i duodenální vřed.
Nejčastějším příznakem toho, že se u vás objevily žaludeční vředy, je chronická bolest břicha, která se vyznačuje pálením nebo brněním a objevuje se po jídle. Dalšími indiciemi toho, že se u vás mohla tato zdravotní komplikace vyskytnout, jsou nadýmání, zvracení (může se objevit také krev), černá stolice a neúmyslné hubnutí. V některých případech ale nemusí ten, který jimi trpí, pociťovat vůbec žádné příznaky.
Evoluce vředu probíhá postupně a roste několik týdnů. V případě neléčení nebo u neúspěšné eliminace příčiny vzniku hrozí recidiva. Vřed může způsobit krvácení do zažívacího traktu různého rozsahu. Krev, která se objevuje ve stolici, je červená nebo velmi tmavá až černá. V případě včasně neodhaleného krvácení nastává anemický stav.
Zdroje: Spandidos-publications.com, Ncbi.nlm.nih.gov, Cancer.gov
10973