Pečené fazole na kanadský způsob
Potřebujete: 400 g velkých fazolí, 50 ml slunečnicového nebo podzemnicového oleje, 2 cibule, 2 zelené masité papriky, řapíkatý celer, 50 ml kečupu, 3 - 4 stroužky česneku,1 lžíci pikantní hořčice, 2 lžíce jablečného octa nebo citrónové šťávy, 2 bobkové listy, sůl (cca 1 čajová lžička), mletý pepř dle chuti, 4 kuličky nového koření a zelenou petrželku.
Recept pro 10 osob.
1 porce obsahuje = 430 kcal,
tuky: 12 g, sacharidy: 60 g, bílkoviny: 22 g
Postup přípravy:
1. Suché fazole propláchneme a v hrnci s vodou na 7 minut povaříme. Poté hrnec s fazolemi odstavíme z plotny, přikryjeme poklicí a necháme zvolna cca 45 minut chladnout a měknout.
2. Vodu z fazolí slijeme, zalijeme vodou novou a přivedeme znovu k varu. Mírným varem vaříme cca 1 a 1/2 hodiny až do úplného změknutí.Vodu z fazolí slijeme a necháme si ji stranou na
pozdější použití.
3. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a orestujeme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Přidáme ostatní zeleninu (řapíkatý celer,papriku), poté i nasekaný česnek a necháme ho jen krátce zpěnit,
aby nezhořkl.
4. V misce si připravíme zálivku. Metličkou prošleháme javorový sirup s rajčatovým protlakem, hořčicí, octem, solí a pepřem. Do zálivky přidáme i slitou vodu z fazolí.
5. Vařené fazole vložíme do zapékacího hrnce s poklicí, promícháme s orestovanou zeleninou, přidáme bobkový list a nové koření a vše zalijeme javorovou zálivkou. Dobře promícháme,
přikryjeme poklicí a hrnec vložíme do předehřáté trouby na cca 160 – 170°C. Zvolna pečeme cca 2 až 2 a 1/2 hodiny. Občas musíme fazolemi zamíchat a bude-li to situace vyžadovat,
přidáme ještě trochu vody.
6. Upečené fazole v husté nasládlé šťávě podáváme horké. Na talíři sypeme čerstvou zelenou petrželkou.
1265
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný