Mák: Superpotravina nejen pro diabetiky. Vyzkoušejte recept na hrnkovou bábovku
Pečené brambory plněné tuňákovým salátem
Zdravý životní styl, který je základem diabetické diety, začíná především u pravidelného režimu v jídle a také u správného výběru základních surovin, jež využijeme při přípravě těchto pokrmů. Inspirujte se následujícím receptem, který si můžete zařadit do svého jídelníčku, aby byl pestřejší, a abyste vždy měli po ruce tip, co si připravit třeba s sebou do práce.
Pečené brambory plněné tuňákovým salátem
celkem: 6 porcí
1. porce: 569 Kcal, tuků: 24,5 g, bílkovin: 5,5 g, sacharidů: 73 g
Na salát potřebujete: 2 ks tuňáka ve vlastní šťávě (asi 185 g), 1/2 žluté cibule, 2 stonky řapíkatého celeru, 70 g majonézy, 250 g kysané smetany,1 lžíci dijonské hořčice, šťávu z poloviny citrónu, sůl, pepř,
Na pečené brambory: 6 větších brambor (stejně velkých – 1 ks asi 150 g), 60 g másla
Příprava salátu:
- Z tuňáka slijte šťávu.
- Celer a cibuli nakrájejte nadrobno, přidejte tuňáka a ostatní ingredience do salátu. Promíchejte vidličkou.
- Odložte do ledničky a nechte proležet.
Příprava brambor:
- Vyberte přibližně stejně velké brambory a řádně je umyjte.
- Troubu si předehřejte na 200 °C, plech na pečení vyložte pečícím papírem.
- Vršky brambor vždy prořízněte do tvaru kříže a rozložte na plech. Pečte na středu trouby asi jednu hodinu.
- Rozkrojený vršek brambory vydloubněte, vložte lžičku másla a přidejte proleželý tuňákový salát.
Tip: Podávat můžete s čerstvým salátem nebo sterilovanou kukuřicí.
Ladislava Kankrlíková
627
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný