Pečená červená řepa

Pečená červená řepa

Potřebujete:4 ks červené řepy menší velikosti,pevný alobal,hrubě mletá mořská sůl,snítka rozmarýnu nebo tymiánu,1 palička česneku,1 lžíce olivového oleje.

Recept pro 2 osoby.
1 porce obsahuje = 270 kcal,
tuky: 7 g, sacharidy: 49 g, bílkoviny: 9 g

Postup přípravy:

1. Syrovou červenou řepu dobře omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme.

2. Pečeme i se slupkou v alobalu. Alobalu utrhneme větší kus, neboť je třeba, aby řepa byla zabalená neprodyšně. Řepu položíme na alobal a přidáme špetku soli, snítku rozmarýnu, nebo tymiánu pro vůni, pár stroužků neloupaného česneku a zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem. Alobal pevně uzavřeme a celý balíček vložíme do dobře vyhřáté horkovzdušné trouby, kde při telotě 200°C pečeme až do změknutí, tj.cca 1 hodinu (dle velikosti řepy až 1 1/2hodiny).

3. Když je řepa upečená, vybalíme ji z alobalu a na několika místech propícháme párátkem, aby z ní rychleji vyšla pára. Po vychlazení řepu oloupeme a nakrájíme dle potřeby na tenké plátky, kostičky atd. a dále postupujeme podle zvoleného receptu.

Tip: Podávat můžete se šťavnatými lístky špenátu a feta sýrem, nebo s karamelizovanou červenou cibulí.

Co nám červená řepa nabízí, kromě chuťového zážitku?

  • obsahuje velké množství pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu a umí vyhánět těžké kovy z těla
  • prospívá metabolismu mozku a působí protiskleroticky
  • její barvivo působí proti vysokému tlaku a ovlivňuje pevnost kapilár
  • má vysoký obsah draslíku a hořčíku, proto je vhodná při nemocech kardiovaskulárních
  • obsahuje velmi vysoký obsah železa a mědi, což z ní činí prospěšnou potravinu pro krvetvorbu
  • má vysoký obsah zinku, jódu, manganu, ale nacházíme v ní i fluor, kobalt, lithium i vanad
  • obsahuje malé množství vitaminu C, karotenu a vitaminy B1 a B12
  • podporuje ostrost zraku

4780

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku