Pečená brokolice s rýží
Potřebujete: 500 g celozrnné rýže (nebo můžete použít jakákoliv obilná zrna), 1 brokolici, 2 stroužky česneku, 1 menší cibuli, 100 g sýra Ricotta, 50 g jogurtu řeckého typu, 200 g strouhaného sýra na zapečení, 1 vejce, 1 lžíci čerstvé bazalky, 3 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce zeleninového vývaru, sůl a pepř.
Recept pro 4 osoby.
1 porce obsahuje = 332 kcal,
tuky: 15 g, sacharidy: 28 g, bílkoviny: 22 g
Postup přípravy:
1. Rýži nebo jinou obilovinu připravte a uvařte podle návodu na obalu.
2. Troubu si rozehřejte na 250 °C.
3. Brokolici si očistěte, omyjte a pokrájejte nadrobno (růžičky a jemné stonky). Cibuli oloupejte, omyjte a pokrájejte na kostičky. Stroužky česneku prolisujte.
4. Na větší pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a přidejte cibuli. Nechte na středně rozpálené plotýnce opéct dozlatova,pak přidejte česnek a nakonec brokolici. Pokud se vám zdá, že je potřeba přidat trochu oleje, můžete trochu přilít. Zvyšte teplotu plotýnky na maximum a opékejte i brokolici po dobu 2–3 minut, dokud nezačne nepatrně hnědnout. Potom přilijte do pánve asi 2 lžíce vývaru, pánev zakryjte pokličkou a nechte asi 2 minuty dusit.
5. V mističce řádně rozšlehejte ricottu, jogurt a vejce.
6. Ve velké míse smíchejte uvařenou rýži, zeleninu z pánve, nasekanou bazalku, rozšlehaný sýr s vejcem a polovinu strouhaného sýra.
7. Vše přendejte do vymazané zapékací formy a posypte zbylým strouhaným sýrem. Přikryjte alobalovou fólií nebo víkem a pečte po dobu 30 minut. Potom sundejte krycí fólii, pečte dalších 20 minut, dokud sýr nezačne zlátnout.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
4970
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný