Pažitka: Zelený spojenec v boji proti cholesterolu, demenci i rakovině. Bylinkovému máslu dodá říz
To zelené mi tam nedávej, slýchají občas hospodyňky při snaze vylepšit hlavě rodiny nedělní tažený vývar. Jejich manželé asi netuší, že pažitka je zelený zázrak nabitý antioxidanty, který přispívá k lepšímu spánku, pomáhá s cholesterolem i cukrovkou, je důležitý pro zdraví kostí, a dokonce může snižovat riziko rakoviny prostaty. To „zelené“ prostě do polévky patří. A nejen do ní!
Pažitka patří do rodu Allium, kam patří také česnek, cibule a pórek. Pažitku (Allium schoenoprasum) pěstují lidé odpradávna, a to jak pro její charakteristickou štiplavou chuť, která dodá říz pomazánkám, salátům i polévkám, tak pro její léčivé vlastnosti.
Spousta živin, málo kalorií
Pažitka je potravina bohatá na vitaminy, minerály a antioxidanty. To z ní činí skvělého spojence v boji s různými zdravotními potížemi. Kromě životně důležitého vitaminu C, který chrání buňky proti oxidačnímu stresu, obsahuje pažitka také vitaminy A, K a kyselinu listovou. Z minerálů pak obsahuje vápník, draslík, sodík, fosfor, betakaroten a železo. Navíc je bohatým zdrojem vlákniny, která společně s obsahem vitaminů zlepšuje metabolismus sacharidů, bílkovin a tuků. Sto gramů pažitky obsahuje 2,5 g vlákniny, a dokonce 3,5 g bílkovin.
Antioxidanty jako ochrana před civilizačními chorobami
Flavonoidní antioxidanty zeaxanthin a lutein chrání tělo před rakovinou plic a dutiny ústní. Podle některých výzkumů se lutein a zeaxanthin hromadí v oční sítnici a pomáhají předcházet věkem podmíněné makulární degeneraci. To znamená, že konzumace potravin bohatých na tyto látky by mohla prospívat zraku.
V pažitce se nachází také glutathion, u kterého bylo v rámci četných studií zjištěno, že chrání před rakovinou prostaty.
Dalším antioxidantem obsaženým v pažitce je vitamin K, který je důležitý pro zdraví kostí a srážlivost krve. Kromě toho zmírňuje viditelné znaky stárnutí a pomáhá také proti tmavým kruhům pod očima.
Vláknina může pomoci zvládnout cukrovku a snížit riziko komplikací, jako jsou srdeční choroby
Vláknina je druh sacharidů, které se nacházejí především v ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách a luštěninách. Kromě toho, že vláknina ...
Alicin proti cholesterolu, infekcím i plísním
Pažitka obsahuje sirnou sloučeninu alicin. Ten se po narušení struktury rostliny (například nakrájením) změní v léčivý alicin, který:
- snižuje škodlivý cholesterol, přispívá ke zdraví cév a snížení vysokého tlaku,
- má antibakteriální účinky,
- podporuje imunitu,
- působí proti plísním a parazitům,
- má fibrinolytické účinky, tj. odstraňuje sraženiny v cévách, a tím pomáhá snížit riziko srdečních chorob a mrtvice,
- funguje jako přírodní antibiotikum.
Kyselina listová pomáhá při diabetu, chrání před demencí i předčasným porodem
Pažitka obsahuje také kyselinu listovou (vitamin B9 neboli folát). Podle ODS hraje tento ve vodě rozpustný vitamin B významnou roli při prevenci mnoha zdravotních potíží:
- demence, včetně Alzheimerovy choroby,
- rakovina,
- vrozené srdeční vady, kardiovaskulární onemocnění a mrtvice,
- deprese,
- předčasný porod.
Vědci zjistili, že doplnění stravy o kyselinu listovou může zlepšit metabolismus glukózy u lidí s diabetem II. typu. Kyselina listová také pomáhá snížit riziko komplikací spojených s diabetem, jako je neuropatie a nefropatie.
Noční reflux může vést k chronickému kašli i zánětu hrtanu. Pomoci mohou preventivní opatření
Když člověk jí nebo pije, dolní jícnový svěrač (tzv. LES) se uvolní a umožní obsahu proudit do žaludku. Poté se dolní jícnový svěrač uzavře a ...
Cholin pro lepší spánek a náladu
Pažitka obsahuje malé množství cholinu. Tato důležitá živina pomáhá udržovat strukturu buněčných membrán. Navíc přispívá ke zlepšení nálady, paměti, ovládání svalů a dalších funkcí mozku a nervového systému.
Vypěstujte si pažitku doma na okně
Pažitka patří mezi oblíbené bylinky, které nechybí téměř na žádné bylinkové zahrádce. Ale dá se velmi pohodlně pěstovat i v květináči na okenním parapetu. Semínka se vysévají během března až dubna, ale stejně tak si můžete koupit květináček s pažitkou v supermarketu a přesadit již vzrostlou pažitku doma do většího květináče s kvalitním substrátem, do kterého můžete přidat i díl perlitu kvůli provzdušnění. Nezapomeňte ji občas přihnojit.
Mějte na paměti, že pažitka sice potřebuje teplo a světlo, ale měla by být mimo přímé sluneční paprsky. Proto je potřeba najít jí v bytě vhodné místo, na kterém bude prospívat.
Recept: Bylinkové máslo s čerstvou pažitkou
K přípravě výborného bylinkového másla budete potřebovat jedno celé máslo (250 g), 1 kávovou lžičku soli, ½ lžičky černého pepře, ½ lžičky kurkumy a 80 g pažitky.
Máslo nechte změknout a pak je nakrájejte na menší kousky do misky. Pažitku omyjte, dobře osušte a nasekejte nadrobno. Pak pažitku přidejte k máslu, ochuťte solí, pepřem a kurkumou a dobře vymíchejte. Chcete-li zvýraznit chuť, můžete přidat trochu nastrouhané citronové kůry. Máslo uchovávejte v ledničce. Ideálně byste je měli spotřebovat během 14 dnů.
Zdroj: medicalnewstoday.com, dále dle textu
11731