Mám rád sladké, ale mám cukrovku: Nebojte se sladit stévií, je vhodná i pro diabetiky
Pažitka: Nejznámější kuchyňský zázrak vyčistí i ty nejzazší kouty našeho těla
Zdroj: Pixabay
Lidé mají v dnešní době ke zdravému životnímu stylu čím dál tím blíže. Snaží se stále konzumovat ty nejlepší potraviny z dalekých krajin nebo suplementy v prášku, přitom málokdo z nich tuší, že jim ta pravá superpotravina roste bez větší snahy i doma na parapetu. Pažitka totiž nejen patří k nejznámějším kuchyňským bylinkám, ale zároveň je nabitá prospěšnými živinami a antioxidanty.
Účinky pažitky jsou dokonce tak silné, že bychom jí mohli přezdívat uklízečka našich střev a cév. Její využití v kuchyni i v tradiční medicíně je opravdu široké a lidé ji využívají napříč kontinenty i staletími. Pojďte si přečíst o prospěšnosti pažitky a zároveň vyzkoušet recept na rychlou pomazánku, kde tento malý zázrak hraje hlavní roli.
Pažitka pod drobnohledem
Svěže zelené a silně aromatické stonky pažitky jsou příbuzné jarní cibulce, pórku, česneku a cibuli. Její antibakteriální účinky znali už před čtyřmi tisíci lety, a právě kvůli této vlastnosti přidávaly kuchařky pažitku hojně do každého jídla. Dokonce se uvádí, že pažitka byla vedle petržele nejoblíbenějším a nejznámějším dochucovadlem středověku.
Zajímavost: Patří do rodu česneku a je jedním z jeho 700 druhů.
Co obsahuje?
Zelené zlato, známé také jako šnytlík, má v sobě obrovské množství zdravě prospěšných látek. Kromě toho, že je nabitá životně důležitým vitamínem C, který chrání buňky proti oxidačnímu stresu, obsahuje pažitka také vitamíny ze skupiny B a K. Z minerálů je to pak draslík, vápník, fosfor, sodík, železo a betakaroten.
Mimo to je nečekaně nabitá vlákninou, která společně s obsahem vitamínů zlepšuje metabolismus sacharidů, bílkovin a tuků. Sto gramů pažitky obsahuje 2,5 g vlákniny, a dokonce 3,5 g bílkovin. Dále obsahuje:
-
- alicin, u kterého je prokázáno, že snižuje cholesterol a tuhost cév, čímže je schopen celkově dostat krevní tlak k normálním hodnotám,
- vitamín A, a to až 145 % denní doporučené dávky,
- flavonoidní antioxidanty zeaxanthin a lutein, které mají tendenci chránit tělo před rakovinou plic a dutiny ústní,
- kyselinu listovou, která je doporučena především těhotným ženám, protože má schopnost bránit plod matky,
- glutathion, u něhož četné studie zjistily, že dokáže zabránit rakovině prostaty.
Zajímavost: Flavonoidy v pažitce a vysoké množství vlákniny mají antidiabetické vlastnosti v léčbě diabetu 2. typu. Nejenom, že pomáhají udržovat hladinu v cílovém rozmezí, ale zároveň se řadí k potravinám s nízkou hodnotou glykemického indexu.
Čemu pomáhá?
Povaha pažitky je, jak už bylo řečeno, antivirová a protizánětlivá – znamená to, že umí bojovat proti cizím patogenům a posiluje zároveň imunitu. K tomu všemu povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, ale například je doporučována i při rekonvalescenci.
Díky svým flavonoidům chrání tělo před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic. Dokonce je schopna rozpouštět krystaly šťavelanu vápenatého, nechvalně známého jako ledvinové kameny. Vitamín K podporuje především zdravé kosti, ale pomáhá předcházet i poškození neuronů v mozku, které mohou mít za následek Alzheimerovu chorobu.
-
- Je skvělou prevencí infarktu a angíny pectoris,
- má močopudné účinky,
- je vhodná po těžké nemoci nebo zátěži,
- pomáhá zlikvidovat střevní parazity.
Zajímavost: Odvar z pažitky se léta používá jako domácí lék na podporu růstu vlasů. Jeho antimikrobiální vlastnosti mohou léčit vlasové folikuly a zlepšit jejich prokrvení.
Velký snídaňový speciál: Když dojde inspirace, vsaďte na podmáslí nebo chia semínka
Snídaně, stejně jako všechna další hlavní jídla, by měla být připravena s ohledem na zásady vyváženého talíře. Rozhodně by vám tedy ve snídani ...
Pěstování a stříhání
Tahle bylinka není vůbec náročná na údržbu, samozřejmě ji můžete koupit v jakémkoliv supermarketu, ale není těžké ji vypěstovat ani doma za oknem. Pažitka většinou vyroste šest týdnů po výsevu – v létě vykvétá četnými fialovými květy, které jsou mimo jiné také jedlé.
Při stříhání si dejte pozor, abyste neporanili a nenávratně nepoškodili cibulky. Lepší je nechat nad cibulkami dva centimetry listů (dutých stonků) – jen tak vám pažitka poroste vesele dál.
Tip: Pažitku nikdy nesušte, protože tak ztrácí své aroma. Lepší variantou je ji zamrazit.
Recept: Tvarohová pomazánka s pažitkou a slaninou
Šnytlík se dá opravdu hojně využít jak v teplé, tak ve studené kuchyni (nikdy ho nevaříme a přidáváme do jídel až na úplný závěr). Notoricky známou pomazánku s tvarohem si dnes připravíme i my, i když v trochu jiné, vylepšenější verzi.
Suroviny:
- 2 plátky podmáslového chleba
- 1 polotučný tvaroh
- 100 g slaniny
- 1 menší červená cibule nebo šalotka
- pořádný trs pažitky
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
- Na začátek si předehřejte troubu na 180 °C, vyložte plech pečicím papírem a na něj položte plátky slaniny, které dáte do trouby vyškvařit (dokud nebude pěkně křupavá, ale pozor na to, abyste ji nespálili).
- Mezitím si nakrájejte najemno cibulku (nebo šalotku), přidejte tvaroh, sůl, pepř a pořádnou porci pažitky.
- Až bude slanina správně křupavá, nakrájejte ji na malé kostičky a přidejte do tvarohové pomazánky, kterou pak dáte do lednice vychladit.
- Mezitím si nakrájejte chleba na plátky, zakápněte olivovým olejem a dejte na (kontaktní) gril opéct z obou stran.
- Na opečený chleba dejte pomazánku a posypte ještě pažitkou.
Dobrou chuť.
Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, healthifyme.com, netmeds.com
9617