Patizon: zeleninové “UFO” lepší než cuketa! Naplňte jej masem, rýží, sýrem a zapečte
Dostala se vám do ruky zelenina připomínající létající talíř a vy jste si nevěděli rady, co s ní? Jedná se o patizon, který patří k rozsáhlé čeledi tykvovitých. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálů, je vhodný při redukční dietě a navíc skvěle chutná. Už jenom z těchto důvodů by měl být ve vašem jídelníčku. Připravte si z něj společně s námi chutný pokrm s masem a sýrem!
Bílá, žlutá, oranžová a zelená barva vévodí této nevšední zelenině, která je příbuzná nejenom s tykví, ale třeba i s okurkou nebo melounem. Samotný patizon byl vyšlechtěn před 5 tisíci lety ve Střední Americe a sem byl dovezen mořeplavci. Jeho chuť je jemnější než u dýně, ale mnohem výraznější než u cukety.
Zdravotní benefity patizonů
Zelenina zploštělého tvaru v sobě ukrývá velkou řadu vitamínů a minerálů – včetně kyseliny listové, draslíku, hořčíku a nadměrného množství rozpustné i nerozpustné vlákniny. Na rozdíl od jiné zeleniny patizon nenadýmá a jeho konzumace má blahodárný vliv na naše tělo:
- může být nápomocný při infekcích močových cest,
- díky vysokému množství draslíku zlepšuje problémy s krevním tlakem,
- betakaroten pomáhá snížit riziko onemocnění očí,
- velké množství vitamínu C v patizonu je důležité pro správné fungování imunitního systému,
- žádné kalorie a mnoho vlákniny dělají z patizonu skvělého parťáka při hubnutí a
- díky kyselině listové je vhodný i pro těhotné ženy, které tak mohou svému miminku zajistit správný vývoj.
Jak patizony pěstovat?
Dostupnost patizonu je v běžném obchodě doslova žalostná, proto je nejlepší si tento malý zdravotní zázrak vypěstovat doma na zahradě. Není to nijak složité – potřebujete pouze slunné místo a propustnou půdu s dostatkem živin. Semínko zasaďte ještě doma do kelímku a až trochu povyroste a bude na to vhodné počasí (po všech zmrzlých), vysaďte jej ven. Patizony potřebují pravidelnou zálivku, ale dávejte veliký pozor na to, aby se jim nedostala voda na listy!
Rychlý a snadný recept z tvarohu: Jak na fit knedlíčky s ovocným přelivem?
Tento recept není úplně klasickou variantou ovocných knedlíků – jejich tvar připomíná spíš noky, nebo také pirohy (v případě, že máte tvořítko). ...
Jak můžete patizon připravit?
Nikoho asi nepřekvapí, že ho stejně jako okurky můžete naložit, udělat z něj krémovou polévku podobnou té dýňové, nebo ho obyčejně nakrájet na tenké plátky a obalit v trojobalu jako řízky. Patizon je skutečně skvělou alternativou masa a ocení ho ve svém jídelníčku nejen vegetariáni. Můžete ho však připravit i:
- zapečený s cibulí a hermelínem,
- jako karbanátky se sýrem,
- grilovaný s ostatní zeleninou,
- strouháním jako zelí.
Recept: Plněný patizon s masem a sýrem
Patizon se dá plnit opravdu čímkoliv – připravte si ho jako paprikové lusky do rajské omáčky, naplňte ho houbami, jinou zeleninou nebo, jako v našem receptu, masem.
Potřebné suroviny (na 4 porce):
- 4 patizony
- 1 hrníček vařené rýže
- 400 g mletého masa s obsahem tuku 10 % (může být mix, nebo hovězí či vepřové)
- 1 cibule
- 100 g eidamu 30 %
- cherry rajčátka dle chuti
- 4 vejce
- sůl, pepř dle chuti
- 1 kelímek smetany na vaření
- byliny dle chuti
Fakt: Uvedené jídlo s patizonem obsahuje vše, co vyžaduje dietní režim diabetiků 1. i 2. typu, tj. sacharidy, bílkoviny, tuky i vlákninu.
Postup:
- U patizonů odkrojte ostrým nožem špičky a zeleninu vydlabejte (dužinu nevyhazujte, zužitkujete ji v receptu).
- Rozpalte si na pánvi olej, orestujte na něm cibuli a po chvíli přidejte i mleté maso. Až bude mírně orestované, odstavte jej z plotny.
- K masové směsi dále přidejte předem uvařenou rýži, vydlabanou dužinu z patizonů, nakrájená rajčátka a strouhaný sýr.
- Vše dochuťte solí, pepřem, bylinkami a pečlivě promíchejte.
- V jiné misce smíchejte vejce se solí a se smetanou.
- Nakonec vydlabané patizony položte na plech s pečicím papírem, naplňte je směsí z masa, zalijte smetanou s rozšlehanými vajíčky (nahoru můžete přidat i zbytek strouhaného sýra) a vložte do předem rozehřáté trouby.
- Zeleninu pečte 40 až 45 minut při 180 °C.
Dobrou chuť.
Zdroj: recept autorky
9319