Bis Bis

Papriky a cukrovka: Diabetici si mohou sladké papriky dopřát bez obav. Podpoří tak zdraví svého srdce

Papriky a cukrovka: Diabetici si mohou sladké papriky dopřát bez obav. Podpoří tak zdraví svého srdce
Červená paprika má největší obsah vitaminů a antioxidantů Zdroj: Pixabay

Sezóna paprik je tady. Tyto úžasné plody v bílé, žluté, červené nebo zelené barvě jsou skvělým zdrojem vitaminu C, vitaminu A a vlákniny. Kromě toho má paprika antioxidační schopnosti, takže chrání před srdečními onemocněními, a dokonce i některými druhy rakoviny. Přidejte tuto skvělou zeleninu na svůj jídelníček. Paprika je perfektním doplňkem do letních salátů, těstovinových pokrmů, guláše nebo k obloženému chlebu. Dnes se podíváme na nepálivé papriky.

Papriky pocházejí z Mexika, Střední Ameriky, Karibiku a severní části Jižní Ameriky. Semena papriky byla dovezena do Španělska v roce 1493 a poté se rozšířila po Evropě a Asii. Sladká odrůda papriky byla vyšlechtěna ve dvacátých letech 20. století v maďarském Szegedu.

Na barvě záleží

Barva paprik záleží na stupni jejich zralosti. Můžeme si vybrat od nejméně zralých zelených paprik až po žluté, oranžové, fialové nebo červené, které jsou nejzralejší. Zdravé jsou papriky všech barev, ale červené papriky mohou mít vyšší obsah antioxidantů a fytonutrientů, protože jsou zralejší než žluté nebo zelené papriky. Stejně jako všechny druhy zeleniny i papriky přirozeně obsahují malé množství cukrů. Červené papriky jsou o něco sladší.

Spousta vitaminu C

Papriky mají vysoký obsah vitaminu C, to platí zejména pro červené papriky. Podle NIH získáme z půl šálku syrové červené papriky 95 mg vitaminu C, což představuje 106 % doporučené denní hodnoty pro dospělé a děti od 4 let. To je důležité, protože naše tělo si nedokáže vitamin C samo vyrobit a přijímá ho pouze prostřednictvím stravy. Vitamin C je důležitý pro mnoho funkcí v těle:

  • tvorba kolagenu v těle, který je nezbytný pro hojení ran a tvorbu pojivové tkáně,
  • metabolismus bílkovin,
  • podpora imunitního systému,
  • zvýšení vstřebávání nehemového železa (forma obsažená v rostlinách),
  • silná antioxidační schopnost, která neutralizuje volné radikály a snižuje riziko vzniku rakoviny a dalších onemocnění spojených s oxidačním stresem.

Dostatečná konzumace také pomůže předcházet stavům, ke kterým dochází v důsledku nedostatku vitaminu C, jako jsou kurděje.

Jitrocel není jen na kašel. Snižuje cholesterol, hojí bércové vředy a reguluje glykémii

Není jitrocel jako jitrocel – existuje totiž více než 200 druhů. My se podíváme na tři základní druhy a jejich léčivé schopnosti. Většina ...

Další zdraví prospěšné látky

Kromě vitaminu C obsahují papriky také vitamin A. Oranžové a červené papriky obsahují betakaroten, který se v těle přeměňuje na aktivní formu vitaminu A. Betakaroten dodává paprikám oranžovou a červenou barvu. Vitamin A hraje zásadní roli pro náš zrak, funkci imunitního systému, reprodukci, komunikaci mezi buňkami a správné fungování orgánů.

Z dalších vitaminů je potřeba zmínit vitamin B6 podporující centrální nervový systém a metabolismus, kyselinu listovou neboli B9, která přeměňuje sacharidy na energii a je nezbytná pro normální růst a vývoj buněk, a také vitamin E, který podporuje imunitní systém a udržuje zdravé cévy.

Významné je také množství vlákniny. Ta přispívá ke zdraví střev a kardiovaskulárního systému tím, že podporuje pravidelné vyprazdňování a snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL).

Antioxidační aktivita paprik

Papriky jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů, včetně flavonoidů, které pomáhají chránit tělo před oxidačním poškozením. Papriky obsahují například tyto antioxidanty:

  • kvercetin,
  • luteolin,
  • kapsaicinoidy,
  • vitamin C,
  • betakaroten,
  • lykopen.

    Tyto sloučeniny pomáhají předcházet oxidačnímu poškození buněk, což může přispívat k prevenci různých onemocnění, například některých druhů rakoviny, cukrovky nebo třeba šedého zákalu.

    Flavonoidy obsažené v paprikách také pomáhají chránit mozkové buňky tím, že zabraňují oxidaci esenciálních tuků v těchto buňkách.

    Olivy: Nečekaný spojenec při léčbě obezity a cukrovky

    Podle Státního národního ústavu má více než 60 % Čechů nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita je nejrozšířenější civilizační onemocnění a ...

    Spojenec proti zánětům a artritidě

    Podle nadace Arthritis Foundation mohou papriky díky obsahu kryptoxantinu, který je obsažen v červených a oranžových paprikách, a vysokému obsahu vitaminu C přispívat ke snížení rizika vzniku některých typů artritidy a dalších zánětlivých onemocnění

    Papriky a cukrovka

    Diabetici musí dodržovat přísná pravidla stravování a dvakrát si rozmyslet, než si něco dají na talíř. Papriku ale do svého jídelníčku mohou přidat bez obav. Pomáhá totiž s kontrolou glykémie, a navíc snižuje riziko různých zdravotních komplikací spojených s cukrovkou, jako jsou srdeční onemocnění. Paprika má málo kalorií, zpomaluje trávení sacharidů a lipidů a má vysoký antioxidační účinek.

    Rizika spojená s paprikou

    Papriky patří do skupiny lilkovitých. U některých lidí může konzumace této zeleniny způsobovat podráždění střev. V případě obav z možného rozvoje zánětlivých příznaků zkuste ze svého jídelníčku po dobu několika týdnů vyřadit všechny lilkovité plody. Poté je do jídelníčku postupně opět přidávejte a sledujte případné změny. V případě pochybností se obraťte na svého lékaře.

    Jak vybírat a skladovat papriky

    Při výběru zelených paprik hledejte papriky s pevnou, napnutou slupkou, která nevypadá otlučeně nebo poškozeně. Když jsou papriky zralé, jsou lesklé. Papriky skladujte v plastovém sáčku v chladničce a buď do sáčku udělejte otvory, nebo je skladujte v síťovaných sáčcích. V ledničce vám vydrží asi týden. Po omytí a nakrájení je skladujte ve vzduchotěsné nádobě po dobu tří až čtyř dnů.

    Zdroje: medicalnewstoday.com, diabetesfoodhub.org, dále dle textu

    3778

    Diskuze k článku