Ovocný koláč pro diabetiky 5x jinak
Dali byste si s chutí k snídani či svačině šťavnatý ovocný koláč, avšak máte obavy, co by takové zhřešení udělalo s hodnotami vaší glykémie? Potom vsaďte na diabetické recepty, které vám umožní mlsat bez obav i s cukrovkou.
Připravili jsme pro vás pět skvělých tipů na ovocné koláče pro diabetiky. Každý si zcela určitě najde svého favorita. Recepty současně nejsou nijak složité, a tak je zvládnete levou zadní i v případě, že běžně nepečete.
Ovocný koláč pro diabetiky 5x jinak: Sváteční s třešněmi a vůní skořice
Tohle pečení vám dozajista připomene vánoční rozjímání. V receptu na následující ovocný koláč najdete totiž voňavou skořici. Připravte si sváteční dezert s třešněmi kdykoliv v roce.
Potřebné ingredience:
- polohrubá mouka (může být i zdravější variace oproti té bílé): 2 hrnky
- mletá skořice: 2 lžičky
- muškátový oříšek: 1 lžička
- jedlá soda: 2 lžičky
- slunečnicový olej: ½ menšího hrnku
- semínka z vanilkového lusku anebo vanilkový extrakt: 2 lžičky
- pomerančový džus (bez přidaného cukru): ½ menšího hrnku
- drcené vlašské ořechy: ½ hrnku
- rozinky: 1 menší hrnek
- pokrájené datle: 1 menší hrnek
- vypeckované a přepůlené třešně: cca 200 gramů
- voda: 2 až 3 malé hrnky
- tmavý rum: 2 lžíce nebo dle chuti
Jak upéct ovocný koláč s vůní skořice?
Začněte tím, že si do velké mísy prosejete nejprve mouku a pak také jedlou sodu, mletou skořici a muškátový oříšek. Dále si k ruce vezměte menší rendlík a v něm smíchejte malý hrnek vody s malým hrnkem datlí a rozinek. K tomu ještě dle potřeby přilijte dva šálky vody a nechte sušené ovoce provařit, dokud se většina vody nevypaří. Následně odstavte hrnec z plotny, přisypte vypeckované třešně, vanilku, přilijte olej, pomerančový džus a propojte vařečkou. Až směs zchladne, vmíchejte do ní též tmavý rum. Nakonec ovoce a ostatní suroviny promíchejte se suchými ingrediencemi. Vzniklé těsto navrstvěte do formy na koláč s pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby po dobu asi 45 minut a při teplotě 180 °C. Stav upečení kontrolujte párátkem. Hotový ovocný koláč vyjměte z trouby a po zchladnutí naporcujte. Konzumujte třeba s šálkem kávy. Dobrou chuť.
Ovocný koláč pro diabetiky 5x jinak: Dia piškot s červeným rybízem
Další recept potěší milovníky klasických piškotových těst. Nyní si můžete připravit diabetickou verzi s čerstvým rybízem, která potěší v jakoukoliv denní hodinu.
Potřebné ingredience:
- umělé sladidlo dle obliby: cca 40 gramů
- čerstvý červený rybíz: cca 300 gramů
- větší vajíčko: 1 kus
- polohrubá mouka: 180 gramů
- rozpuštěná Hera na pečení: 50 gramů
- prášek do pečiva: ½ balení
- nízkotučné mléko: 125 mililitrů
Jak připravit dia piškot s červeným rybízem?
Do mísy si prosejte přes jemné sítko polohrubou mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva, rozpuštěnou a zchladlou Herou, mlékem, vejcem a umělým sladidlem. Vypracujte polotekuté těsto, které vlijte na plech s pečícím papírem. Na povrch poklaďte rovnoměrně omytý a očištěný rybíz. Pak dejte piškot péct do předehřáté trouby na asi půl hodiny při teplotě 180 až 190 stupňů Celsia. Po upečení nechte zchladnout a až posléze podávejte naporcované na menší kusy. Dobré chutnání.
Ovocný koláč pro diabetiky 5x jinak: S rozmanitým sušeným ovocem
I sušené ovoce v koláči dokonale vynikne. Přesvědčit se o tom můžete s tímto dia receptem. Snoubí se v něm nedoslazovaná sušená jablka, meruňky, broskve, rozinky, brusinky a dokonce i oříšky různých druhů.
Potřebné ingredience:
- sušená jablka (křížaly): 100 gramů
- sušené meruňky: 100 gramů
- sušené broskve: 100 gramů
- rozinky „sultánky“: 100 gramů
- sušené brusinky: 100 gramů
- čerstvě vymačkaná šťáva z pomerančů: 300 mililitrů
- vlašské oříšky: 125 gramů
- loupané mandle: 125 gramů
- polohrubá mouka: 250 gramů
- mletá skořice: 1 lžička
- nové koření: 1 špetka
- muškátový oříšek (mletý): ½ lžičky
- meruňková marmeláda s nízkým obsahem cukru: 2 lžíce
- pomerančový džus bez přidaného cukru: cca 1 až 2 lžíce
- opečené pekanové ořechy a mandle: dle preferencí na ozdobu koláče
Jak upéct koláč s rozmanitým sušeným ovocem?
K ruce si vezměte výkonného kuchyňského robota a do něj umístěte nejprve vlašské ořechy a mandle. Obojí rozmělněte na prášek a posléze přidejte i sušené ovoce, tj. jablka, broskve, meruňky, brusinky a rozinky. Až docílíte homogenní směsi, vypněte spotřebič a hmotu přemístěte do mísy. Zde ji promíchejte s polohrubou moukou, pomerančovou šťávou, kořením a vytvořte polotekuté těsto. To nalijte do koláčové formy a pečte v předehřáté troubě asi 35 až 45 minut při teplotě 180 °C. Hotový koláč následně přetřete směsí z meruňkové marmelády a pomerančového džusu. Povrch dezertu lze dozdobit opraženými mandlemi a pekanovými oříšky. Podávejte po zchladnutí s oblíbeným nápojem. Dobrou chuť!
Ovocný koláč pro diabetiky 5x jinak: Banánový chlebíček bez cukru
Máte doma několik zralých banánů a nevíte co s nimi? Co si takhle upéct skvostný banánový chlebíček bez přidaného cukru, který si bez výčitek mohou dopřát i lidé s cukrovkou (samozřejmě v přiměřeném množství)?
Potřebné ingredience:
- jemná celozrnná mouka: cca 125 gramů
- kypřící prášek do pečiva: ½ lžičky
- mletá skořice: 2 lžičky
- rozinky „sultánky“: 75 gramů
- rozpuštěné máslo: 50 gramů
- vanilkový extrakt: 2 lžičky
- vejce: 1 kus
- mléko: 1 velká lžíce
- zralé banány: 3 kusy
- rostlinný sirup vhodný pro diabetiky: k podávání pouze dle libosti
Jak připravit banánový chlebíček bez cukru?
Nejprve si rozmixujte loupané banány na pyré. Poté si do mísy prosejte celozrnnou mouku a smíchejte ji s kypřícím práškem do pečiva, rozinkami, mletou skořicí a rozpuštěným máslem. Také přidejte vanilkový extrakt, vajíčko, mléko, banánové pyré a vypracujte homogenní těsto. To vlijte do formy na biskupský chlebíček anebo srnčí hřbet, kterou jste vyložili pečícím papírem. Banánový chlebíček pečte v rozpálené troubě po dobu asi 30 minut (teplotu udržujte na cca 170 až 180 °C). Po upečení a zchladnutí vyklopte pečivo z formy na talíř, naplátkujte a podávejte doslazené třeba několika kapkami oblíbeného sirupu. Přejeme dobrou chuť.
Ovocný koláč pro diabetiky 5x jinak: Šťavnatý i křupavý crumble
Už jste někdy ochutnali křupavý a zároveň šťavnatý crumble? Jedná se o velmi snadnou variaci ovocného koláče, kterou v tomto případě ocení i diabetici. Náš recept je totiž absolutně bez přidaného cukru.
Potřebné ingredience:
- čerstvá celozrnná strouhanka: 100 gramů
- drcené ovesné vločky: 50 gramů
- dýňová semínka: 1 lžíce
- zralá jablka: 2 kusy
- čerstvé ostružiny: 150 gramů
- jablečný džus bez přidaného cukru /DIA/: 50 mililitrů
- včelí med či rostlinný sirup pro diabetiky: 1 lžíce anebo dle chuti
- přírodní bílý jogurt: dle chuti k podávání crumble
Jak upéct křupavý i šťavnatý crumble?
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 °C. Poté si smíchejte v míse celozrnnou strouhanku spolu s nadrcenými ovesnými vločkami a dýňovými semínky. Dále si oloupejte jablka, zbavte se jádřinců a ovoce nakrájejte na kostky. Nyní si k ruce vezměte zapékací misku, dno vyložte jablky, na ta položte omyté ostružiny a vše přelijte jablečným džusem. Povrch posypte celozrnnou strouhankou s ovesnými vločkami a dýňovými semínky. Crumble lze přelít mírně i sirupem či medem. Pečte asi 20 minut dozlatova. Podávejte po mírném zchladnutí například s kopečkem nízkotučného bílého jogurtu. Dobrou chuť!
Autor: Iveta Reinisch, foto: Shutterstock
13815
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný