Ovocný koláč pro diabetiky 5x jinak

Ovocný koláč pro diabetiky 5x jinak

Dali byste si s chutí k snídani či svačině šťavnatý ovocný koláč, avšak máte obavy, co by takové zhřešení udělalo s hodnotami vaší glykémie? Potom vsaďte na diabetické recepty, které vám umožní mlsat bez obav i s cukrovkou.

Připravili jsme pro vás pět skvělých tipů na ovocné koláče pro diabetiky. Každý si zcela určitě najde svého favorita. Recepty současně nejsou nijak složité, a tak je zvládnete levou zadní i v případě, že běžně nepečete.

Ovocný koláč pro diabetiky 5x jinak: Sváteční s třešněmi a vůní skořice

Tohle pečení vám dozajista připomene vánoční rozjímání. V receptu na následující ovocný koláč najdete totiž voňavou skořici. Připravte si sváteční dezert s třešněmi kdykoliv v roce.

Potřebné ingredience:

  • polohrubá mouka (může být i zdravější variace oproti té bílé): 2 hrnky
  • mletá skořice: 2 lžičky
  • muškátový oříšek: 1 lžička
  • jedlá soda: 2 lžičky
  • slunečnicový olej: ½ menšího hrnku
  • semínka z vanilkového lusku anebo vanilkový extrakt: 2 lžičky
  • pomerančový džus (bez přidaného cukru): ½ menšího hrnku
  • drcené vlašské ořechy: ½ hrnku
  • rozinky: 1 menší hrnek
  • pokrájené datle: 1 menší hrnek
  • vypeckované a přepůlené třešně: cca 200 gramů
  • voda: 2 až 3 malé hrnky
  • tmavý rum: 2 lžíce nebo dle chuti

Jak upéct ovocný koláč s vůní skořice?

Začněte tím, že si do velké mísy prosejete nejprve mouku a pak také jedlou sodu, mletou skořici a muškátový oříšek. Dále si k ruce vezměte menší rendlík a v něm smíchejte malý hrnek vody s malým hrnkem datlí a rozinek. K tomu ještě dle potřeby přilijte dva šálky vody a nechte sušené ovoce provařit, dokud se většina vody nevypaří. Následně odstavte hrnec z plotny, přisypte vypeckované třešně, vanilku, přilijte olej, pomerančový džus a propojte vařečkou. Až směs zchladne, vmíchejte do ní též tmavý rum. Nakonec ovoce a ostatní suroviny promíchejte se suchými ingrediencemi. Vzniklé těsto navrstvěte do formy na koláč s pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby po dobu asi 45 minut a při teplotě 180 °C. Stav upečení kontrolujte párátkem. Hotový ovocný koláč vyjměte z trouby a po zchladnutí naporcujte. Konzumujte třeba s šálkem kávy. Dobrou chuť.

Ovocný koláč pro diabetiky 5x jinak: Dia piškot s červeným rybízem

Další recept potěší milovníky klasických piškotových těst. Nyní si můžete připravit diabetickou verzi s čerstvým rybízem, která potěší v jakoukoliv denní hodinu.

Potřebné ingredience:

  • umělé sladidlo dle obliby: cca 40 gramů
  • čerstvý červený rybíz: cca 300 gramů
  • větší vajíčko: 1 kus
  • polohrubá mouka: 180 gramů
  • rozpuštěná Hera na pečení: 50 gramů
  • prášek do pečiva: ½ balení
  • nízkotučné mléko: 125 mililitrů

Jak připravit dia piškot s červeným rybízem?

Do mísy si prosejte přes jemné sítko polohrubou mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva, rozpuštěnou a zchladlou Herou, mlékem, vejcem a umělým sladidlem. Vypracujte polotekuté těsto, které vlijte na plech s pečícím papírem. Na povrch poklaďte rovnoměrně omytý a očištěný rybíz. Pak dejte piškot péct do předehřáté trouby na asi půl hodiny při teplotě 180 až 190 stupňů Celsia. Po upečení nechte zchladnout a až posléze podávejte naporcované na menší kusy. Dobré chutnání.

Ovocný koláč pro diabetiky 5x jinak: S rozmanitým sušeným ovocem

I sušené ovoce v koláči dokonale vynikne. Přesvědčit se o tom můžete s tímto dia receptem. Snoubí se v něm nedoslazovaná sušená jablka, meruňky, broskve, rozinky, brusinky a dokonce i oříšky různých druhů.

Potřebné ingredience:

  • sušená jablka (křížaly): 100 gramů
  • sušené meruňky: 100 gramů
  • sušené broskve: 100 gramů
  • rozinky „sultánky“: 100 gramů
  • sušené brusinky: 100 gramů
  • čerstvě vymačkaná šťáva z pomerančů: 300 mililitrů
  • vlašské oříšky: 125 gramů
  • loupané mandle: 125 gramů
  • polohrubá mouka: 250 gramů
  • mletá skořice: 1 lžička
  • nové koření: 1 špetka
  • muškátový oříšek (mletý): ½ lžičky
  • meruňková marmeláda s nízkým obsahem cukru: 2 lžíce
  • pomerančový džus bez přidaného cukru: cca 1 až 2 lžíce
  • opečené pekanové ořechy a mandle: dle preferencí na ozdobu koláče

Jak upéct koláč s rozmanitým sušeným ovocem?

K ruce si vezměte výkonného kuchyňského robota a do něj umístěte nejprve vlašské ořechy a mandle. Obojí rozmělněte na prášek a posléze přidejte i sušené ovoce, tj. jablka, broskve, meruňky, brusinky a rozinky. Až docílíte homogenní směsi, vypněte spotřebič a hmotu přemístěte do mísy. Zde ji promíchejte s polohrubou moukou, pomerančovou šťávou, kořením a vytvořte polotekuté těsto. To nalijte do koláčové formy a pečte v předehřáté troubě asi 35 až 45 minut při teplotě 180 °C. Hotový koláč následně přetřete směsí z meruňkové marmelády a pomerančového džusu. Povrch dezertu lze dozdobit opraženými mandlemi a pekanovými oříšky. Podávejte po zchladnutí s oblíbeným nápojem. Dobrou chuť!

Ovocný koláč pro diabetiky 5x jinak: Banánový chlebíček bez cukru

Máte doma několik zralých banánů a nevíte co s nimi? Co si takhle upéct skvostný banánový chlebíček bez přidaného cukru, který si bez výčitek mohou dopřát i lidé s cukrovkou (samozřejmě v přiměřeném množství)?

Potřebné ingredience:

  • jemná celozrnná mouka: cca 125 gramů
  • kypřící prášek do pečiva: ½ lžičky
  • mletá skořice: 2 lžičky
  • rozinky „sultánky“: 75 gramů
  • rozpuštěné máslo: 50 gramů
  • vanilkový extrakt: 2 lžičky
  • vejce: 1 kus
  • mléko: 1 velká lžíce
  • zralé banány: 3 kusy
  • rostlinný sirup vhodný pro diabetiky: k podávání pouze dle libosti

Jak připravit banánový chlebíček bez cukru?

Nejprve si rozmixujte loupané banány na pyré. Poté si do mísy prosejte celozrnnou mouku a smíchejte ji s kypřícím práškem do pečiva, rozinkami, mletou skořicí a rozpuštěným máslem. Také přidejte vanilkový extrakt, vajíčko, mléko, banánové pyré a vypracujte homogenní těsto. To vlijte do formy na biskupský chlebíček anebo srnčí hřbet, kterou jste vyložili pečícím papírem. Banánový chlebíček pečte v rozpálené troubě po dobu asi 30 minut (teplotu udržujte na cca 170 až 180 °C). Po upečení a zchladnutí vyklopte pečivo z formy na talíř, naplátkujte a podávejte doslazené třeba několika kapkami oblíbeného sirupu. Přejeme dobrou chuť.

Ovocný koláč pro diabetiky 5x jinak: Šťavnatý i křupavý crumble

Už jste někdy ochutnali křupavý a zároveň šťavnatý crumble? Jedná se o velmi snadnou variaci ovocného koláče, kterou v tomto případě ocení i diabetici. Náš recept je totiž absolutně bez přidaného cukru.

Potřebné ingredience:

  • čerstvá celozrnná strouhanka: 100 gramů
  • drcené ovesné vločky: 50 gramů
  • dýňová semínka: 1 lžíce
  • zralá jablka: 2 kusy
  • čerstvé ostružiny: 150 gramů
  • jablečný džus bez přidaného cukru /DIA/: 50 mililitrů
  • včelí med či rostlinný sirup pro diabetiky: 1 lžíce anebo dle chuti
  • přírodní bílý jogurt: dle chuti k podávání crumble

Jak upéct křupavý i šťavnatý crumble?

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 °C. Poté si smíchejte v míse celozrnnou strouhanku spolu s nadrcenými ovesnými vločkami a dýňovými semínky. Dále si oloupejte jablka, zbavte se jádřinců a ovoce nakrájejte na kostky. Nyní si k ruce vezměte zapékací misku, dno vyložte jablky, na ta položte omyté ostružiny a vše přelijte jablečným džusem. Povrch posypte celozrnnou strouhankou s ovesnými vločkami a dýňovými semínky. Crumble lze přelít mírně i sirupem či medem. Pečte asi 20 minut dozlatova. Podávejte po mírném zchladnutí například s kopečkem nízkotučného bílého jogurtu. Dobrou chuť!

Autor: Iveta Reinisch, foto: Shutterstock

13815

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku