Ořechy chrání diabetiky před onemocněním srdce
Dopřejte si ořechy častěji. Americký tým vědců potvrdil, že jejich konzumace má blahodárný vliv při diabetu 2. typu. Konkrétně napomáhají snižovat riziko srdečně-cévních onemocnění.
Pravidelně jíst vlašské ořechy, kešu, mandle, lískové oříšky či pistácie se podle dlouhodobé americké studie diabetikům vyplatí. Vědci v ní sledovali stravovací návyky více než 16 000 osob před tím, než onemocněli diabetem 2. typu a také po diagnóze. Z výsledků vyplynulo, že účastníci studie, kteří po diagnóze zvýšili svou konzumaci ořechů, snížili riziko onemocnění srdce o více než 10 %. Dále u nich díky konzumaci ořechů snížilo i riziko předčasného úmrtí spojené se srdečním onemocněním, a to o 25 %. Autor studie Gang Liu z Harvardovy univerzity doporučuje proto v rámci prevence kardiovaskulárních chorob začlenit ořechy do jídelníčku. Jak sám uvádí, nikdy není pozdě na změnu ve stravování. Přidání jedné dávky ořechů týdně do jídelníčku přinese o 3 % nižší riziko vzniku srdečních chorob a o 6 % nižší riziko úmrtí na následky srdečního onemocnění.
Zdroj: www.diabetes.co.uk
5426
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný