Ořechy chrání diabetiky před onemocněním srdce

Ořechy chrání diabetiky před onemocněním srdce

Dopřejte si ořechy častěji. Americký tým vědců potvrdil, že jejich konzumace má blahodárný vliv při diabetu 2. typu. Konkrétně napomáhají snižovat riziko srdečně-cévních onemocnění.

Pravidelně jíst vlašské ořechy, kešu, mandle, lískové oříšky či pistácie se podle dlouhodobé americké studie diabetikům vyplatí. Vědci v ní sledovali stravovací návyky více než 16 000 osob před tím, než onemocněli diabetem 2. typu a také po diagnóze. Z výsledků vyplynulo, že účastníci studie, kteří po diagnóze zvýšili svou konzumaci ořechů, snížili riziko onemocnění srdce o více než 10 %. Dále u nich díky konzumaci ořechů snížilo i riziko předčasného úmrtí spojené se srdečním onemocněním, a to o 25 %. Autor studie Gang Liu z Harvardovy univerzity doporučuje proto v rámci prevence kardiovaskulárních chorob začlenit ořechy do jídelníčku. Jak sám uvádí, nikdy není pozdě na změnu ve stravování. Přidání jedné dávky ořechů týdně do jídelníčku přinese o 3 % nižší riziko vzniku srdečních chorob a o 6 % nižší riziko úmrtí na následky srdečního onemocnění.

Zdroj: www.diabetes.co.uk

5426

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku