Ořechový koláč s jablky
Při diabetu mohou nízkosacharidové pokrmy vhodně nahradit nejenom hlavní jídlo, ale i klasické, oblíbené dezerty. Nebojte se proto experimentovat a měnit zažité představy o pečení. Zajisté tím ulevíte i slinivce břišní.
Během vaření a pečení upouštějte od vysokosacharidových příloh a dezertů. Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů totiž přinášejí pouze nálož prázdné energie a ve své podstatě i rozkolísané glykemie. Běžnou pšeničnou či žitnou mouku můžete nahradit moukou z ořechů. Osobně velmi ráda kombinuji mouku ovesnou a mouku z vlašských ořechů.
Při přípravě dezertů si můžete vystačit také s hořkou čokoládou, kterou zahřejte a smíchejte s drobnějším ovocem. Výborně se osvědčují také chia semínka, která lze doplnit o maliny, borůvky nebo kokosové mléko. Už tato kombinace dá vzniknout chuťově výtečnému dezertu.
Ořechový koláč s jablky
celkem: 12 porcí
1 porce
- 211 kcal
- tuky: 14 g
- sacharidy: 10 g
- bílkoviny: 9,5 g
Potřebujete:
180 g mouky z vlašských ořechů, 120 g mandlové mouky, 80 g xylitolu, 1 polévková lžíce vinného kamene, 3 jablka, skořici, 80 g másla, kokosový olej + kokos na formu
Postup:
- Obě oříškové mouky, stejně tak xylitol a kypřící prášek smíchejte dohromady.
- Jablka nastrouhejte nahrubo a promíchejte se skořicí.
- Dortovou formu vymažte kokosovým olejem a vysypte kokosem.
- Sypkou směs z mouky, xylitolu a vinného kamene rozdělte na tři díly. Prvním z nich vysypte formu a uhlaďte. Korpus by měl mít zhruba 0,5 cm. Následně vrstvěte polovinu jablečné směsi, poté ořechovou směs s xylitolem, následně znovu jablka a zakončete ořechovou moukou.
- Na koláč rosprostřete plátky másla a pečte zhruba 60 minut na 180 °C. Krájejte až po vychladnutí a dozdobte dle chuti.
Mgr. Zuzana Švédová, DiS.
1910
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný