Ořechový koláč s jablky

Ořechový koláč s jablky

Při diabetu mohou nízkosacharidové pokrmy vhodně nahradit nejenom hlavní jídlo, ale i klasické, oblíbené dezerty. Nebojte se proto experimentovat a měnit zažité představy o pečení. Zajisté tím ulevíte i slinivce břišní.

Během vaření a pečení upouštějte od vysokosacharidových příloh a dezertů. Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů totiž přinášejí pouze nálož prázdné energie a ve své podstatě i rozkolísané glykemie. Běžnou pšeničnou či žitnou mouku můžete nahradit moukou z ořechů. Osobně velmi ráda kombinuji mouku ovesnou a mouku z vlašských ořechů.

Při přípravě dezertů si můžete vystačit  také s hořkou čokoládou, kterou zahřejte a smíchejte s drobnějším ovocem. Výborně se osvědčují také chia semínka, která lze doplnit o maliny, borůvky nebo kokosové mléko. Už tato kombinace dá vzniknout chuťově výtečnému dezertu.

Ořechový koláč s jablky

celkem: 12 porcí

1 porce

  • 211 kcal
  • tuky: 14  g
  • sacharidy: 10 g
  • bílkoviny: 9,5 g

Potřebujete:

180 g mouky z vlašských ořechů, 120 g mandlové mouky, 80 g xylitolu, 1 polévková lžíce vinného kamene, 3 jablka, skořici, 80 g másla, kokosový olej + kokos na formu

Postup:

  1. Obě oříškové mouky, stejně tak xylitol a kypřící prášek smíchejte dohromady.
  2. Jablka nastrouhejte nahrubo a promíchejte se skořicí.
  3. Dortovou formu vymažte kokosovým olejem a vysypte kokosem.
  4. Sypkou směs z mouky, xylitolu a vinného kamene rozdělte na tři díly. Prvním z nich vysypte formu a uhlaďte. Korpus by měl mít zhruba 0,5 cm. Následně vrstvěte polovinu jablečné směsi, poté ořechovou směs s xylitolem, následně znovu jablka a zakončete ořechovou moukou.
  5. Na koláč rosprostřete plátky másla a pečte zhruba 60 minut na 180 °C. Krájejte až po vychladnutí a dozdobte dle chuti.

Mgr. Zuzana Švédová, DiS.

 

 

1910

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku