Ořechovo čokoládové sušenky
Při diabetu se snažíme u dezertů a moučníků co nejvíce omezit řepný či třtinový cukr. Vhodnou náhražkou může být nejen při pečení čekankový sirup. Lze jej použít k doslazení kaší, napojů, dezertů, sušenek, bábovek či palačinek.
Mírou sladivosti i svou konzistencí se čekankový sirup vyrovná medu. Jeho glykemický index je však, na rozdíl od medu, roven číslici 5. Obsahuje zhruba 15x méně sacharidů, nežli oblíbené sladidlo z agáve, které je však zatěžující z hlediska přílišného množství fruktózy. Během pečení čekankový sirup dobře supluje tuk – 1 g sirupu odpovídá zhruba 4 g tuku. Zahříváním se navíc jeho nutriční složení nemění.
Ořechovo čokoládové sušenky
celkem: 50 kusů
1 kus = 75 kcal, tuky = 6,5 g, sacharidy = 3,3 g, bílkoviny = 1,9 g
Potřebujete:
400 g čerstvě namletých vlašských ořechů, 70 g slunečnicových semínek, 50 g strouhaného kokosu, 1 čajovou lžičku skořice, 1 polévkovou lžíci vinného kamene, 2 polévkové lžíce čokoládových chipsů na pečení, 2 vejce, 4 polévkové lžíce čekankového sirupu, špetku soli
Postup:
- V míse smícháme mleté vlašské ořechy, slunečnici, strouhaný kokos, skořici, vinný kámen, špetku soli a čokoládové chipsy.
- Přidáme vejce a čekankový sirup.
- Plech vyložíme pečícím papírem. Na něj pokládáme menší kuličky, ze kterých přímo na plechu tvoříme placičky. Každou z nich ozdobíme otiskem vidličky.
- Pečeme zhruba 20 minut cca na 170 °C, podle typu trouby. Po upečení sušenky sejmeme z plechu, aby nedošlo k jejich připálení.
Tip: Uvedené množství těsta vystačí na 50 kusů menších sušenek o průměru 5 cm.
Mgr. Zuzana Švédová, DiS.
1013
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný