Ořechovo čokoládové sušenky

Ořechovo čokoládové sušenky

Při diabetu se snažíme u dezertů a moučníků co nejvíce omezit řepný či třtinový cukr. Vhodnou náhražkou může být nejen při pečení čekankový sirup. Lze jej použít k doslazení kaší, napojů, dezertů, sušenek, bábovek či palačinek.

Mírou sladivosti i svou konzistencí se čekankový sirup vyrovná medu. Jeho glykemický index je však, na rozdíl od medu, roven číslici 5. Obsahuje zhruba 15x méně sacharidů, nežli oblíbené sladidlo z agáve, které je však zatěžující z hlediska přílišného množství fruktózy. Během pečení čekankový sirup dobře supluje tuk – 1 g sirupu odpovídá zhruba 4 g tuku. Zahříváním se navíc jeho nutriční složení nemění.

Ořechovo čokoládové sušenky

celkem: 50 kusů

1 kus = 75 kcal, tuky = 6,5 g, sacharidy = 3,3 g, bílkoviny = 1,9 g

Potřebujete:

400 g čerstvě namletých vlašských ořechů, 70 g slunečnicových semínek, 50 g strouhaného kokosu, 1 čajovou lžičku skořice, 1 polévkovou lžíci vinného kamene, 2 polévkové lžíce čokoládových chipsů na pečení, 2 vejce, 4 polévkové lžíce čekankového sirupu, špetku soli

Postup:

  1. V míse smícháme mleté vlašské ořechy, slunečnici, strouhaný kokos, skořici, vinný kámen, špetku soli a čokoládové chipsy.
  2. Přidáme vejce a čekankový sirup.
  3. Plech vyložíme pečícím papírem. Na něj pokládáme menší kuličky, ze kterých přímo na plechu tvoříme placičky. Každou z nich ozdobíme otiskem vidličky.
  4. Pečeme zhruba 20 minut cca na 170 °C, podle typu trouby. Po upečení sušenky sejmeme z plechu, aby nedošlo k jejich připálení.

Tip: Uvedené množství těsta vystačí na 50 kusů menších sušenek o průměru 5 cm.

Mgr. Zuzana Švédová, DiS.

 

1013

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku