Ořechová pečeně s dýní a špenátem

Ořechová pečeně s dýní a špenátem

Suroviny: 100 g máslové dýně, řepkový olej 2 lžíce, 1 cibule, 1 paprika, 2 stroužky česneku, 150 g směs nesolených ořechů (mandle, vlašské ořechy, para ořechy, lískové ořechy), 2 vejce, 150 g mletých mandlí, 200 g jedlých kaštanů, špetka pepře, 2 lžíce vody, špetka muškátového oříšku, 130 g mraženého špenátového protlaku nebo 250 g čerstvého, 25 g sušených brusinek

celkem: 8 porcí;

1 porce (172 g) = 348 kcal; 10,3 g bílkovin; 25 g tuků; 14,8 g sacharidů (z toho 7,1 g cukrů), 2,9 g vlákniny

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Dýni omyjte, zbavte semen a nakrájejte ji na kostky (není nutné loupat slupku). Poté dýni uvařte ve vodě doměkka (cca 10-15 min), vodu slijte a dýni dohladka rozmixujte.
  2. Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno. Na pánvi vymaštěné lžící oleje ji orestujte dozlatova, pak přidejte pepř a utřený česnek a ještě chvíli vše restujte. Odložte směs stranou a nechte vychladnout.
  3. Kaštany oloupejte a uvařte doměkka v mírně osolené vodě (cca 15 minut). Po vychladnutí je nasekejte nadrobno. Ořechy rozdělte na třetiny. Třetinu odložte na později vcelku, třetinu nasekejte nahrubo a třetinu nadrobno.
  4. Vejce rozklepněte do mísy, smíchejte s mletými mandlemi, orestovanou směsí cibule a česneku, přidejte omytou a nadrobno nasekanou papriku, jemně nasekané a hrubě nasekané ořechy, kaštany, vodu a muškátový oříšek. Důkladně promíchejte.
  5. Zbylou lžící oleje vytřete menší zapékací formu (hlubší, například srnčí hřbet). Přidejte dvě třetiny vaječné směsi a přitlačte ji ke dnu a stěnám do výše cca 2 cm. Do středu dejte vrstvu dýně, na ni vrstvu špenátu a vše posypejte brusinkami. Poté opatrně přidejte zbytek vaječné směsi, utvořte víko, posypte jej celými ořechy a jemně je zatlačte do polevy. Zakryjte pečícím papírem nebo fólií.
  6. Menší zapékací formu vložte do větší zapékací formy, kterou naplňte vodou do poloviny výšky pečeně. Vařte v troubě po dobu 30 minut, poté vyjměte fólii a vařte dalších 10 minut. Vyjměte z trouby, otočte na talíř a podávejte.

Mgr. Marcela Floriánková, foto: autor

1659

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku