Ořechová pečeně s dýní a špenátem
Suroviny: 100 g máslové dýně, řepkový olej 2 lžíce, 1 cibule, 1 paprika, 2 stroužky česneku, 150 g směs nesolených ořechů (mandle, vlašské ořechy, para ořechy, lískové ořechy), 2 vejce, 150 g mletých mandlí, 200 g jedlých kaštanů, špetka pepře, 2 lžíce vody, špetka muškátového oříšku, 130 g mraženého špenátového protlaku nebo 250 g čerstvého, 25 g sušených brusinek
celkem: 8 porcí;
1 porce (172 g) = 348 kcal; 10,3 g bílkovin; 25 g tuků; 14,8 g sacharidů (z toho 7,1 g cukrů), 2,9 g vlákniny
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 175 °C. Dýni omyjte, zbavte semen a nakrájejte ji na kostky (není nutné loupat slupku). Poté dýni uvařte ve vodě doměkka (cca 10-15 min), vodu slijte a dýni dohladka rozmixujte.
- Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno. Na pánvi vymaštěné lžící oleje ji orestujte dozlatova, pak přidejte pepř a utřený česnek a ještě chvíli vše restujte. Odložte směs stranou a nechte vychladnout.
- Kaštany oloupejte a uvařte doměkka v mírně osolené vodě (cca 15 minut). Po vychladnutí je nasekejte nadrobno. Ořechy rozdělte na třetiny. Třetinu odložte na později vcelku, třetinu nasekejte nahrubo a třetinu nadrobno.
- Vejce rozklepněte do mísy, smíchejte s mletými mandlemi, orestovanou směsí cibule a česneku, přidejte omytou a nadrobno nasekanou papriku, jemně nasekané a hrubě nasekané ořechy, kaštany, vodu a muškátový oříšek. Důkladně promíchejte.
- Zbylou lžící oleje vytřete menší zapékací formu (hlubší, například srnčí hřbet). Přidejte dvě třetiny vaječné směsi a přitlačte ji ke dnu a stěnám do výše cca 2 cm. Do středu dejte vrstvu dýně, na ni vrstvu špenátu a vše posypejte brusinkami. Poté opatrně přidejte zbytek vaječné směsi, utvořte víko, posypte jej celými ořechy a jemně je zatlačte do polevy. Zakryjte pečícím papírem nebo fólií.
- Menší zapékací formu vložte do větší zapékací formy, kterou naplňte vodou do poloviny výšky pečeně. Vařte v troubě po dobu 30 minut, poté vyjměte fólii a vařte dalších 10 minut. Vyjměte z trouby, otočte na talíř a podávejte.
Mgr. Marcela Floriánková, foto: autor
1659
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný