Ořechová bábovka
Potřebujete: 150 g pohankové mouky, 180 g vlašských ořechů, 100 g kokosového cukru, 3 střední jablka, 1 lžičku vinného kamene, 3 vejce, 100 ml kokosového oleje, skořici, ovesné otruby
celkem: 12 porcí
1 porce:
-
301 kcal
-
tuky: 20 g
-
sacharidy: 25 g
-
bílkoviny: 5,5 g
Postup:
- Pokud máte možnost, pohanku umelte na mouku. Nemáte-li mlýnek, použijte přímo pohankovou mouku. Nasypte ji do mísy a přidejte k ní mleté vlašské ořechy. Ty doporučuji pomlít těsně před použitím – semínka a ořechy kvůli tuku, který obsahují, snadno podléhají oxidaci a není tedy dobré drtit je do zásoby.
- K mouce a ořechům přidejte vinný kámen, skořici, jablka nastrouhaná najemno.
- Dále přimíchejte kokosový olej, který nechte napřed jemně rozpustit.
- Žloutky oddělte od bílků. Z bílků ušlehejte sníh, žloutky utřeme s cukrem. Vše zpracujte do jedné směsi.
- Formu na bábovku, nejlépe kameninovou, vymažte kokosovým olejem a vysypte ovesnými otrubami. K vysypání výtečně poslouží taktéž strouhaný kokos.
- Směs nalijte do formy a pečete zhruba 50 minut na 180 °C.
Mgr. Zuzana Švédová, DiS.
1387
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný