Dospívání s diabetem: Většina dětí si sladkost dopřeje, na kompenzaci však zapomínají
Omyl při hubnutí s názvem light: Nízkotučné potraviny našemu tělu vždycky neodlehčí
Zdroj: Freepik
Mnoho lidí v honbě za dokonalou postavou uvěří rychlým a na první pohled zázračným dietám, které jsou ale v závěru úplně zbytečné a nefunkční. Jedním z novodobých trendů je absolutní absence tuků ve stravě. S takovou samozřejmě krátkodobě zhubnete, ale dříve nebo později se dostaví vlčí hlad a riziko přejídání se sacharidy, což je především u diabetiků opravdu nežádoucí. Jak je to s light potravinami a proč je právě nízkotučná dieta dlouhodobě neudržitelná?
Označení “light” je mylně považováno za synonymum něčeho vhodného pro hubnutí. Přitom neexistuje žádný přesvědčivý důkaz o tom, proč by se měli lidé ve stravě tukům vyhýbat. Samozřejmě i zde platí, že vaše jídlo musí být v rovnováze, ale ne všechny tuky jsou špatné. Některé hrají důležitou roli při fungování našeho organismu.
Proč se raději nízkotučným potravinám vyhnout?
Tuk je nositelem chuti, což je známé každému, kdo alespoň jednou stál v kuchyni u sporáku. Nízkotučné potraviny jsou tak o něco ochuzené a výrobce si je vědom, že jsou naše chuťové pohárky velmi vybíravé. Ochuzený tuk je tak potřeba něčím nahradit – většinou cukrem, moukou, zahušťovadly a solí. To přidá do stravy nejenom kalorie, ale především sacharidy (u diabetiků i vyšší hladiny krevního cukru).
Nevybírejte tak potraviny bez tuku, ale myslete spíš na dobrý tuk. Protože nízkotučné potraviny mohou svým složením odporovat jakýmkoliv zdravotním cílům, ale navíc vás mohou ochudit i o potřebnou vlákninu, bílkoviny nebo aminokyseliny. Jděte zlatou střední cestou – to znamená polotučné sýry, mléko i tvaroh.
Legislativa ohledně pojmu „light“
Právní systém naší země tento pojem nezná! Výrobci ho tak mohou použít na jakémkoliv výrobku, aniž by opravdu obsahoval méně kalorií nebo méně tuku oproti klasické verzi. Jinak je to u potravin označených jako nízkotučné nebo nízkokalorické – ty musejí oproti normální verzi obsahovat minimálně o 40 % méně tuku, případně o 30 % méně kalorií.
Problémy při nízkotučné dietě
Tuk hraje v našem těle důležitou roli. Především je potravou pro mozek, dodává tělu energii, a navíc se díky němu cítíme déle sytí. Při nízkotučné dietě se tak může stát, že nás snědené potraviny neuspokojí a my jich buď sníme příliš mnoho, nebo provedeme nájezd na ledničku. Nedostatek tuků ve stravě tak může způsobit:
- častější konzumaci vysoce zpracovaných potravin, které vedou k vyššímu riziku metabolických poruch, jako je diabetes 2. typu,
- zvýšenou konzumaci sacharidů, a tím i triglyceridy ve vašem krevním oběhu,
- častější pocit hladu,
- nedostatečnou výživu našeho těla, a to především pro vitamíny A, D, E a K, které jsou rozpustné pouze v tucích,
- oslabení imunitního systému, kdy se sníží kvalita kůže, vlasů, ale může vést i k depresím či úzkostem.
Fakt: Potraviny light neexistují v nízkokalorické variantě. Light majonéza bude i tak obsahovat pořádnou dávku trans-tuků, sacharidů a soli.
Mák: Vyzkoušejte modré zlato našich babiček v bezlepkovém koláči s citronovou polevou
Příroda je mocný čaroděj a žádný chemický multivitamin nenahradí to, co nám naše země nabízí. Mák je toho krásným příkladem. Tahle malá modrá ...
Jaké potraviny tedy volit?
Pokud chcete zhubnout, vaše strava by měla být především pestrá, založená na plnohodnotných a skutečných potravinách (více o vyváženém talíři zde). Není tak nutné úplně se zbavit tuků, spíš vybírejte ty zdravé, jako je avokádo, ořechy, semena, losos, olivový a řepkový olej. Můžete samozřejmě přidat i sýr s obsahem tuku do 30 %, vejce nebo polotučné mléko.
Vybírat můžete i potraviny, které přirozeně obsahují málo tuku, jako jsou:
- kefíry,
- fermentované potraviny,
- řecký jogurt,
- žervé,
- libové maso,
- celozrnné pečivo,
- luštěniny,
- ovoce,
- zelenina,
- tvarůžky,
- polotučný tvaroh,
- ovesné vločky,
- tuňák ve vlastní šťávě,
- brambory,
- ryby (treska, pstruh, lín)
- a uzeniny s vysokým podílem masa.
Fakt: Nejvíce se vyhýbejte zpracovaným umělým trans-mastným tukům, které se nacházejí v částečně ztužených tucích. Jejich příjem by neměl překročit 6 % denního příjmu kalorií.
Závěrem
Pro hubnutí je důležitý váš příjem kalorií. Pokud budete v nadbytku, budete přibírat! Je tedy více než důležité být v kalorickém deficitu, a to platí u nízkotučné, nízkosacharidové nebo středomořské diety. Škodlivý je pouze nadbytek potravin, ne potravina samotná.
Namazat si chleba kouskem másla nezbrzdí vaši snahu zhubnout.
I výživoví poradci by neměli lidem předepisovat striktní jídelníček, kde budou uvedené správné porce a gramáže potravin. Měli by se zaměřit na osvětu, aby každý věděl, co jsou makroživiny, jakou mají v našem těle funkci a jak jsou důležité ve stravě.
Zdroje: uchicagomedicine.org, bannerhealth.com, webmd.com, eurodenik.cz
1537