Omezení soli prospěje vašemu srdci

Omezení soli prospěje vašemu srdci

Díky národnímu programu na omezení soli onemocní srdeční chorobou do roku 2050 o 200 000 méně Angličanů, čímž stát ušetří 1,64 miliardy liber (skoro 50 miliard korun) na zdravotní péči. Zjistil to výzkum vědců z Queen Mary University of London (QMUL).

Vědci však varují, že toto potenciální zlepšení zdraví je v ohrožení, protože programy na snížení soli byly nedávno pozastaveny a konzumace soli tak nadále zůstává významně vyšší než je doporučené množství.

Nadměrný přísun soli zvyšuje krevní tlak, riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, onemocnění ledvin, rakoviny žaludku a osteoporózy. Zvýšený krevní tlak je zodpovědný za polovinu potíží spojených s ischemickou chorobou srdeční a více než 60 %  mozkových mrtvic.

V letech 2003 až 2010 vytvořila britská agentura Food Standards Agency ve spolupráci s potravinářským průmyslem plán na omezení množství soli u více než 85 kategorií potravin, jehož součástí byly úprava složení zpracovaných potravin, lepší označení složení výrobků a kampaně na zvýšení povědomí veřejnosti o soli v potravinách. Proto se v období let 2000 až 2011 snížila průměrná konzumace soli o 15 % – hlavně díky tomu, že potravinářské společnosti upravily složení svých výrobků.

Pro tento výzkum vědci použili data z populačního průzkumu o konzumaci soli z období let 2000-2018 a data o zátěži nemocemi, aby ukázali, jaký vliv měl na tato data program na omezení soli a zjistili, že:

  • Díky programu na omezení soli se v Anglii v letech 2003 až 2018 snížil celkový příjem soli o 1 gram za den na osobu; z 9,38 gramů za den v roce 2000 na 8,38 gramů za den v roce 2018.
  • Pokud příjem soli zůstane v Anglii stejný jako v roce 2018, povede zmiňovaný program k tomu, že případů předčasného kardiovaskulárního onemocnění bude o 193 870 (z toho o 83 140 případů ischemické choroby srdeční a o 110 730 případů mrtvice) méně a na zdravotní péči se ušetří 1,64 miliardy liber.
  • Pokud se v Anglii do roku 2030 podaří snížit denní příjem soli na 5 gramů (množství doporučené Světovou zdravotnickou organizací), přínos programu by se mohl zdvojnásobit – program by předešel dalším 213 880 případům předčasného kardiovaskulárního onemocnění a ušetřil dalších 5,33 miliard liber (162,22 miliard korun).

Profesorka Borislava Mihaylova, vedoucí pracovnice studie z QMUL, říká: „Naše zjištění jsou opravdu pozoruhodná. Vidíme, že efektivní vládní politika snižování množství soli v běžných potravinách má opravdu velmi pozitivní vliv na naše zdraví.

Graham MacGregor, profesor kardiovaskulární medicíny na QMUL dodává: „Tato studie ukazuje, jak obrovské pozitivní dopady na zdraví, ale i na státní rozpočet mělo postupné snižování příjmu soli v Británii v letech 2003–2011. Potravinářský průmysl však od té doby přestal snižovat nadměrné množství soli přidávané do potravin (80 % našeho příjmu soli) z velké části kvůli nečinnosti vlády. Britská vláda by měla přijmout rázná opatření, kterými by potravinářský průmysl donutila dále snižovat množství soli v potravinách. Pokud tak neučiní dojde k tisícům zbytečných mrtvic a infarktů.“

Zdroj: medicalxpress.com

447

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku