Fotografie cukru v potravinách: překvapí vás nebo máte přehled?
Olivový olej chrání srdce a cévy. Pomůže i při diabetu
Zdroj: Freepik
Investice do olivového oleje se vyplatí z více důvodů. Dodá do těla potřebné minerály, a navíc skvěle chutná. Pro diabetiky představuje dobrý zdroj železa a mědi. Ty hrají roli při zachování funkcí energetického metabolismu i prevenci vzniku komplikací cukrovky.
Olivový olej je hvězdou v kuchyni i kosmetice. Jeho blahodárné účinky jsou využívány již po celá staletí. Mononasycené mastné kyseliny v něm obsažené jsou důležité pro vyrovnání hladin špatného a dobrého cholesterolu v organismu. Vysoké hladiny LDL cholesterolu ohrožují diabetiky v rámci zvýšeného rizika infarktu myokardu a mozkové mrtvice.
Proč by po něm měli sáhnout nejen diabetici
Olivy a olivový olej jsou oblíbeným léčebným prostředkem již v lékopisech starých civilizací. Jako součást jídelníčku středomořských národů si získaly popularitu i jinde ve světě. Příjemná trpkost či hladká jemnost s různými podtóny je navíc signifikantní pro dobře vyváženou a – při vynechání typických sladkostí ze strany diabetiků – velmi prospěšnou italskou či řeckou kuchyni.
Proč byste ho měli zařadit do jídelníčku:
- Obsahuje mononasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro optimální činnost srdce a oběhového systému. Je rovněž bohatý na antioxidační látky (polyfenoly a fytosteroly např. oleocanthal, ten má protizánětlivý účinek a napomáhá snížit bolesti kloubů a svalů), které jsou u diabetu důležité v prevenci vzniku komplikací onemocnění. Chrání buňky před poškozením volnými radikály.
- Obsah mononasycených kyselin je důležitý také v rámci prevence neurodegenerativních onemocnění, jako je stařecká demence, Parkinsonova či Alzheimerova choroba.
- Olivy a z nich lisovaný olej jsou výbornými rostlinnými zdroji železa a mědi. Oba jmenované esenciální prvky jsou potřebné k tomu, aby váš organismus dobře fungoval. Železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek, produkci nových buněk, hormonů a neurotransmiterů (posly nervových vzruchů), hraje roli i v udržení vyvážených hladin glykémie. Měď je jako složka několika enzymů důležitá pro tvorbu hemoglobinu a kolagenu (proteinu používaného ve struktuře a opravě tkání) v těle, účinné hojení infekcí.
- Nakládané zelené olivy jsou výborným zdrojem vitamínu E, silného bojovníka proti působení volných radikálů.
- V oleji najdete rovněž i vitamín K, bez kterého nemůže tělo tvořit bílkoviny, působí jako faktor při úspěšném srážení krve, je důležitý pro tvorbu kostí.
- Při kosmetickém použití podporuje obnovu kožní bariéry a její přirozenou ochranu proti vnějším atakům, snižuje projevy podráždění. Jako silný zdroj antioxidantů tvoří základ anti-agingové péče, podporuje dobrou elasticitu pleti.
Diabetici a chróm: Prvek, který podpoří nekončící boj s vysokou glykémií
Tento esenciální prvek dodáte do těla pomocí běžné stravy, stačí se zaměřit na správné potraviny. Je rovněž doporučován pro udržení špatného ...
Kde všude lze olivový olej použít v kuchyni
Kvalitní extra panenský olivový olej by neměl chybět v žádné kuchyni. Měl by být chuťově vyvážený, příjemně aromatický. Různé typy hořkosti a tóny – připomínající seno, nebo dokonce mandle – jsou pak čistě na výběru uživatele. Ať už jej budete používat pro vaření, pečení, dušení, nebo do polévek, určitě s ním nešlápnete vedle.
Na úpravy mas se hodí spíše méně výrazné olivové oleje, protože dají lépe vyniknout celkové kompozici koření, v kterých je marinujete.
Do salátů přidejte velmi raw oleje se štiplavější chutí a výraznější vůní, které mají silný, travnatý nádech a ovocnější charakter, mohou se v něm objevovat tóny blízké artyčoku a bylinkám. Ty z koncernů samozřejmě chutnají jinak než z rodinných firem nebo řeckých klášterů, které prodávají menší množství, a proto se mají čas více věnovat jeho kvalitě.
Kde ho používat:
- Ke grilované rybě nebo masu, bramborám ve slupce nebo jiné vařené zelenině.
- Do těsta sladkých i slaných dezertů místo másla.
- Do domácího chleba.
- Vyrobte si doma chutné pesto, třeba z rajčat, bazalky, výborná je pro jeho výrobu také zelená část pórku.
- Olivový olej je ideální pro zálivky a majonézy, ale také do studených polévek.
- Těstoviny zakápněte zálivkou z olivového oleje, soli, trochy pepře petržele a česneku, přidejte olivy, rajčata, červenou cibuli nebo jarní cibulku a máte rychlý a chutný oběd nebo večeři.
Dejte si fenykl: V salátu nebo jako koření prospěje vaší glykémii i imunitě
Fenykl, ať už jako hlíza, nebo ve formě semen používaných jako koření, je oblíbený ve fytoterapii. Představuje nedílnou součást evropského i ...
Jak vybrat takový, který bude nejlépe chutnat
Výběr olivového oleje je poměrně snadný, pokud víte, jakými principy se řídit při jeho nákupu. Určitě se vyhněte olejům s nápisem pomace, pochází z pokrutin. Řekové jej používají například do olejových lamp. I když neexistuje přímá odpověď na to, jak vybrat nejlepší olivový olej, protože každý preferuje jinou chuť a intenzitu hořkosti. A zároveň existují různé druhy, které se používají buď za studena, nebo na nich můžete restovat či smažit.
Obecně je důležité řídit se při výběru tím, že olivový olej by měl být panenský, lisovaný za studena, a ne starší než 18–24 měsíců.
Důležitá je i jeho chuť a vůně, některé oleje jsou jemnější, jiné mají velmi trpký dozvuk na jazyku, opravdu velmi záleží na preferencích těch, kteří s nimi kouzlí v kuchyni. Rozdíly jsou rovněž v místě původu, obsahu mastných kyselin i fenolických sloučenin. Odborníci na olivový olej v něm mohou identifikovat například tóny rajčat nebo eukalyptu, pepře. Prostě jde o druh určitého someliérství.
Čím se řídit při koupi:
- Chuť je totiž důležitým faktorem při rozhodování o tom, zda si ho koupíte. Měla by být svěží, travnatá, bez divné pachuti, s vůní olivového háje.
- Sáhněte po tom, který má buď bio certifikaci, nebo pokud máte tu vzácnou možnost mít jej přímo z malé rodinné farmy, tak je to úplně ideální stav.
- Zaměřte se na detaily. Zkontrolujte, zda za svou kvalitu a chuť nezískal nějaká mezinárodní ocenění. Pokud byl olivový olej vybrán pro výzkum (například v rámci klinických studií), není pochyb o jeho kvalitě.
- Olej by měl být v nádobě z tmavého skla, případně v plechu.
Zdroje: Ncbi.nlm.nih.gov, Jneuroinflammation.biomedcentral.com, Medlineplus.gov
24453