Okurky na talíři diabetiků: Nízkokalorická potravina pro hydrataci i snížení hladiny cukru v krvi

Okurky na talíři diabetiků: Nízkokalorická potravina pro hydrataci i snížení hladiny cukru v krvi
Okurky jsou chutné i zdraví prospěšné. Tělu dodají potřebnou hydrataci Zdroj: aleksandarlittlewolf / Freepik

Okurková sezóna je tu. Ať už si pěstujete vlastní na zahradě, ve skleníku či na balkoně, nebo si je kupujete u farmářů či na trzích, máme pro vás dobrou zprávu – kromě skvělé chuti může tato nízkokalorická neškrobová zelenina prospět vašemu zdraví. A to hned v několika ohledech. Nejen, že je skvělým zdrojem hydratace organismu, ale prospívá také zdraví kostí, svalů či pokožky. A pomůže vám dokonce i s regulací krevního tlaku či se snížením hladin glykémie. Zakousněte se do křupavé okurky a pojďte se jí společně s námi podívat pod slupku (tu ale nevyhazujte a dopřejte si ji také).

Léto bez okurky není léto. Není proto divu, že se tento zástupce čeledi tykvovitých řadí mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Navíc se jedná o nízkosacharidovou, neškrobovou zeleninu, která neovlivňuje hladinu cukru v krvi, a proto je ideální volbou i pro diabetiky. Můžete ji tedy sníst, kolik chcete. A dle studie, kterou provedla Newcastle University, může dokonce být nízkokalorická dieta založená na neškrobové zelenině účinná ke zvrácení diabetu 2. typu.

Týdenní horoskop (nejen) pro diabetiky: Ryby se zaměří na prokrastinaci, Blíženci si musí stanovit priority

Beran (21. března – 19. dubna) Tento týden byste se měli zaměřit především na volnočasové aktivity. Přečtěte si oblíbenou knížku, zahrajte si ...

Zelený zázrak plný antioxidantů a fytonutrientů

Okurka je doslova jedinečným koktejlem fytonutrientů, rostlinných chemikálií s ochrannými nebo preventivními vlastnostmi, které prospívají našemu zdraví. Patří mezi ně především flavonoidy, lignany či triterpeny, jakož i vitamín C, K, A, B či minerály jako draslík, hořčík, fosfor či vápník. Slupka okurky je pak plná beta-karotenů, které tělo dokáže přeměnit na vitamín A, tedy zásadní vitamín pro udržení zdravých očí a pokožky.

Zároveň je okurka nabitá antioxidanty, ať už jde o flavonoidní antioxidanty, či již zmíněné beta-karoteny, které jsou účinným pomocníkem pro předcházení a oddalování poškození buněk oxidačním stresem způsobeným volnými radikály. Právě oxidační stres je pak častým původcem mnoha chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární potíže, diabetes či rakovina. Nejvíce antioxidantů pak najdeme ve slupce, proto byste měli okurku konzumovat celou, neloupat ji (ideální proto je vypěstovat si vlastní bez postřiků).

Glykemický index okurky a její výživové hodnoty

Ve 100 gramech syrové okurky najdeme 15 kcal, 0,8 gramu bílkovin, 2,8 gramu sacharidů a 0,1 gramu tuků. Její glykemický index dosahuje hodnoty GI 15, je tedy nízký, a stejně tak nízká je i glykemická nálož GL 0,4, proto se nepředpokládá, že by i zvýšená konzumace okurky jakkoliv ovlivnila hladiny cukru v krvi. Navíc je téměř z 95 % tvořená vodou, proto je ideálním zdrojem hydratace.

Upozornění ke konzumaci okurek

I když si okurky můžete dopřávat dle své chuti, pozor by si přeci jen měly dávat osoby se zažívacími potížemi či nevředovou dyspepsií, jelikož pro ně může být okurka těžko stravitelná.

Citrony a cukrovka: Diabetici se této superpotravině plné vitaminu C vyhýbat nemusí, podpoří jejich zdraví

Superpotraviny jsou termínem, který v posledních letech hýbe světem výživy. Dobrou zprávou je, že se nejedná o nedostupný „zázrak“, který byste ...

Zdravotní přínosy okurek

Díky obsaženým látkám jsou okurky prospěšné pro zdraví, a to hned v několika ohledech:

  • Díky vysokému obsahu draslíku pomáhají s regulací krevního tlaku. Tento elektrolyt pomáhá s regulací množství sodíku, jež zadržují ledviny, a nastoluje tak lepší rovnováhu sodíku a draslíku v těle, což vede k potenciálnímu snížení krevního tlaku. Ten je totiž mnohdy vyvolán v důsledku stravy s vysokým obsahem soli, tedy sodíku.
  • Draslík pak také pomáhá s optimální funkcí svalů, podporuje správnou svalovou kontrakci a dodává svalům energii.
  • Obsažený vitamín K pomáhá zvyšovat pevnost kostí, a je tak prospěšný pro osoby s osteoporózou. Bez něj není naše tělo schopno tvořit bílkoviny pro tvorbu zdravých tkání a kostí, a zároveň je také nezbytný pro správnou srážlivost krve.
  • Kyselina pantotenová a vitamín B6 jsou dobrými pomocníky při kožních problémech i seboroické dermatitidě. K celkově dobrému stavu pokožky a vyplavení toxinů z těla pak přispívá i samotná hydratace, kterou okurka zajišťuje.
  • Flavonoid fisetin může zpomalit progresi rakoviny prostaty, cucurbitaciny pak mohou poskytovat tělu ochranu před vznikem rakoviny.
  • Obsažené fytonutrienty v okurce jsou spojovány s účinky na snížení hladiny cukru v krvi u diabetických potkanů a lze je využít i k managementu a léčbě diabetu. Tyto výzkumy však zatím byly provedeny pouze na zvířatech, proto je třeba důkladnějšího zkoumání.

Okurku nemusíte chroupat jen syrovou

Vzhledem k neutrální chuti okurky si ji můžete dopřát v nejrůznějších pokrmech. Smlsnout si na ní můžete na samotné, přidat ji lze do salátů i nejrůznějších tepelně upravených pokrmů se zeleninou. Použít ji můžete také pro přípravu smoothie či si vhodit pár nakrájených koleček do vody a připravit si okurkovou vodu – když ji navíc doplníte ještě pár snítkami máty a několika plátky citronu, vznikne vám osvěžující nápoj, který v těchto horkých dnech skutečně oceníte.

Zdroje: webmd.com, healthline.com, dále dle textu

1639

Diskuze k článku