Oblíbené arašídy v jídelníčku diabetika: Ano, nebo raději ne?
Arašídy patří mezi luštěniny. Díky obsahu prospěšných mastných kyselin podporují kardiovaskulární zdraví a mají pozitivní vliv i při diabetu II. typu! Nejsou tedy diabetikům zapovězené. Americká diabetická asociace je dokonce řadí mezi superpotraviny. Co dalšího vám jako konzumentovi nabídnou a v čem je třeba být obezřetní?
Diabetici se nemusí bát arašídů ani arašídového másla. Mohou jimi doplnit do stravy tělu prospěšné nutriční složky. Jejich složení je velmi zajímavé hned z několika pohledů. Hlavně díky dobrému obsahu esenciálních mastných kyselin omega-6.
Arašídy jsou bohaté na vlákninu a prospěšné srdci
Kardiovaskulární onemocnění jsou poměrně běžnou komplikací diabetu II. typu. Jídelníček těch, kteří se s ním léčí, by měl být upravený tak, aby cílil na prevenci rizika mrtvice a srdečních potíží. Pokud obsahuje dostatek vlákniny, pomáhá nastolit pocit sytosti a snížit hladinu krevního cukru. Navíc podpoří zdraví trávicího traktu. Arašídy obsahují omega-6 mastné kyseliny. Ty mohou podle jednoho provedeného výzkumu snížit riziko rozvoje cukrovky II. typu až o 35 %.
Další zajímavá studie zjistila, že lidé s vyšší koncentrací omega-6 tuků v krvi měli nižší riziko vzniku cukrovky II. typu. Spolu s arašídy a dalšími potravinami bohatými na mastné kyseliny omega-6 je doporučováno zařadit do jídelníčku také zdroje omega-3 mastných kyselin. Společně působí proti infekcím a mají pozoruhodné výhody v preventivní ochraně kardiovaskulárního systému. Omega-3 mastné kyseliny najdete ve lněném semínku, lososovi a dalších rybách. Výborným zdrojem jsou také třeba vlašské ořechy nebo sójové boby.
Chutné, šťavnaté a zdravé třešně: Studie poodhalují, jak mohou pomoci udržet diabetes na uzdě
Třešně jsou díky obsahu vitamínu C i výborným kosmetickým prostředkem. Fungují totiž jako prekurzor tvorby kožního kolagenu a napomáhají snižovat ...
Arašídové máslo jako strašák diabetiků?
Arašídové máslo vykazuje středně nízký obsah sacharidů a dodá tělu dobrý poměr bílkovin. Obsahuje vitamíny B, vitamín E, vitamín K a také hořčík prospěšný zejména diabetikům II. typu, u nichž se může častěji objevit jeho nedostatek. Snižuje zánětlivé reakce v těle a podporuje zlepšení citlivosti na inzulín. Pokud si koupíte arašídové máslo bez přidaného cukru, má poměrně nízký glykemický index 13. Jedna porce obsahuje 6 g sacharidů, takže při zachování nízkých dávek nepředstavuje pro diabetiky větší riziko.
Pokud chcete jíst arašídové máslo při diabetu, mějte na paměti, že byste jej neměli kombinovat s potravinami bohatými na sacharidy a konzumujte ho spíše dopoledne. Vybírejte si čisté arašídové máslo bez sladidel a cukru. Dávejte ale pozor na množství, které konzumujete, a to, že má poměrně vysokou kalorickou hodnotu. Na dvě polévkové lžíce obsahuje 200 kalorií. Pokud jej budete konzumovat příliš často, můžete si úspěšně zablokovat vaši snahu o zhubnutí.
TIP: Arašídy můžete konzumovat třeba jako součást zeleninových salátů nebo s nimi připravovat diabetikům přátelské dezerty.
Jak může pomoci kyselina hyaluronová při diabetu?
Kyselina hyaluronová se přirozeně vyskytuje v dermis spolu s kolagenem a elastinem, je z velké části zodpovědná za lesk pokožky, její hydrataci a ...
Zdravotní výhody arašídů pro diabetiky
A jaké další benefity přinese konzumace arašídů? Několik z nich tu pro vás máme:
-
Arašídy pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi.
-
Podporují celkový pocit sytosti.
-
Zpomalují vstřebávání glukózy.
-
Snižují projevy zánětu v těle a působí také jako jeho prevence.
-
Arašídy obsahují více bílkovin než jiné ořechy. Jedna porce dodá tělu srovnatelné množství, jaké získáte z fazolí.
Nutriční hodnoty arašídů na závěr: 100 g neupravených arašídů obsahuje 567 kalorií (2370 kJ), 49,2 g tuku, 25,8 g proteinů, 4,72 g cukrů, 8,5 g vlákniny, 168 mg hořčíku, 92 mg vápníku a jsou i bohatým zdrojem fosforu, kterého v něm najdete 376 mg.
Zdroj: Healthline, Diabetesstrong, Peanut-institute
9786