Neschopnost odolávat stresu může souviset se špatným stavem střevního mikrobiomu
Novoroční přípitek: Mohou si jej dopřát i diabetici. Ne každý alkohol je ale vhodný
Zdroj: Pixabay
Okamžik, kdy jeden rok přechází v nový, v sobě skrývá něco magického. Zvláštní atmosféra silvestrovské půlnoci je odjakživa spojená s nadějemi, novými začátky a předsevzetími do budoucna a silvestrovský přípitek k této chvíli prostě patří. Je to způsob, jak vzdát čest věcem minulým a přivítat s otevřenou náručí to, co přijde. Po čem by měli sáhnout diabetici, když chtějí dostát odvěkému rituálu, a přitom by rádi udrželi glykemii v normě?
Historie přípitků je velmi bohatá – jejich kořeny sahají až do starověkého Řecka a Říma. Tenkrát se ovšem nepronášely na zdraví lidstva, nýbrž k uctění bohů. Ve středověké Evropě se pak postupně staly nedílnou součástí banketů a slavností na královském dvoře a byly považovány za součást dobrých mravů. V době renesance získaly sofistikovanější podobu a došlo k jejich propojení s uměním a kulturou – často byly provázeny básněmi a působivými projevy.
Novoroční rituál
V dnešní době je hlavním smyslem novoročního přípitku udržet pouto s rodinou a přáteli. Tento tradiční rituál spojuju lidi napříč generacemi a udržuje kulturní kontinuitu. Lidé oslavují, že přežili předešlý rok a těší se na to, co jim přinese ten nový. V některých kulturách se věří, že přípitkem o silvestrovské půlnoci je možné zahnat negativní energie z minulého roku a zbavit se minulých starostí. Nový rok je pak vnímán jako čas nových začátků. U nás si lidé při novoročním přípitku obvykle připíjejí na zdraví a štěstí – a také na radosti, které jim má nový rok přinést.
Vloni mi dal pod stromeček glukometr. Nemluvila jsem s ním čtrnáct dní
Marek je prostě veskrze praktický tvor, do ženské duše se holt neumí vcítit. I tu žádost o ruku před 30 lety zvoral. Já toužila po pokleknutí a ...
Alkohol a diabetes
Pravdou je, že v našich krajích bývá novoroční přípitek prakticky vždy ve znamení alkoholu, což může být pro diabetiky velký problém. Alkohol je sice bohatým zdrojem energie, na druhou stranu je ale nositelem prázdných kalorií. Jakékoli nadužívání nebo dlouhodobá konzumace může i u zdravých jedinců vést k poškození jater, mozku a cév.
U diabetiků je to ještě složitější. Když diabetik vypije alkoholický nápoj, jeho jaterní buňky začnou v první řadě zpracovávat alkohol (to ostatně platí i pro zcela zdravé jedince). Potíž je v tom, že čím více jsou játra tímto procesem zaměstnána, tím méně sil jim zbývá na uvolňování glukózy. Diabetik se pak může potýkat s vysokým nárůstem glykemie, která může dosáhnout až hodnot kolem 20 mmol/l. K hyperglykemii může dojít i při mírné konzumaci.
Konzumace alkoholických nápojů ale může mít kromě hyperglykemie i zcela opačný efekt. Záludné je například pivo. Obsahuje kromě alkoholu také maltózu a zprvu způsobí hyperglykemii (stejně jako ostatní alkoholy). Po odeznění úvodní hyperglykemie blokuje alkohol jaterní glukoneogenezi a zvyšuje riziko odložené hypoglykemie.
Nicméně, i diabetik si může trošku alkoholu dopřát. Musí však:
- znát svou míru,
- vědět, po čem může, a po čem naopak nesmí sáhnout,
- dodržovat zásady diabetického režimu.
Alkohol vhodný pro novoroční přípitek
Jednoznačně nejvhodnějším adeptem na novoroční přípitek diabetiků je víno. Ale pozor, ne každé. Z hlediska kalorických hodnot má 200 ml červeného sladkého vína cca 200 kcal, zatímco stejné množství polosladkého červeného vína 150 kcal a suchého jen 148 kcal. U bílého vína jsou hodnoty nižší. 200 ml bílého sladkého vína obsahuje 190 kcal, polosladkého 160 kcal a suchého 125 kcal. Bílé i červené víno má střední glykemický index.
Diabetici by tedy měli vždy sáhnout po suchém bílém víně. Dobrou volbou je i šampaňské. Obsahuje totiž minimum sacharidů. Opět je ale důležité zvolit správnou odrůdu – diabetici by se měli v regálech vinotéky vždy poohlédnout po odrůdách typu brut.
Jakému alkoholu se vyhnout
K nevhodným alkoholům se řadí pivo. Obsahuje poměrně mnoho maltózy, která se okamžitě vstřebává v krevním řečišti, takže dochází k rychlému nárůstu glykemie. Také dezertní vína, jako je vermut, sherry nebo portské, nejsou z důvodu vysokého obsahu sacharidů relevantní. Destiláty sice obsahují jen málo sacharidů, případně neobsahují žádné sacharidy, ale při jejich požití nejčastěji dochází kvůli vysokému obsahu alkoholu k hypoglykemii, takže rovněž nejsou dobrou volbou. Zcela nevhodné jsou i smetanové likéry, protože obsahují příliš mnoho cukrů. A do skupiny zapovězených nápojů patří i koktejly neboli míchané nápoje.
Ella Fitzgerald: Od nevěstince přes světovou slávu až po amputaci nohou kvůli cukrovce
„Zpívat a být šťastná,“ říkávala slavná jazzová hvězda, která mezi zpěv a štěstí kladla rovnítko. Podařilo se jí prorazit už v sedmnácti, pak už ...
Komu je alkohol zapovězen úplně
Podle Diabetické asociace nesmí diabetici 2. typu, kteří užívají lék Metformin, konzumovat alkohol vůbec. Zvyšuje u nich totiž riziko vzniku laktátové acidózy. Tento vzácný, ale opravdu závažný nežádoucí účinek může mít za následek slabost, únavu, závratě, zimnici, dýchací potíže, svalové bolesti, žaludeční obtíže i náhlé změny srdečního rytmu.
Na pozoru by se měli mít i ti, kteří užívají perorální antidiabetika (sulfonylmočoviny), která pomáhají slinivce břišní produkovat více inzulinu. Existuje totiž u nich větší pravděpodobnost, že alkohol způsobí hypoglykémii.
Pár rad závěrem
Diabetici by měli vždy při konzumaci alkoholu, tedy i u novoročního přípitku, dodržovat několik pravidel:
- Nikdy nekonzumujte alkohol při hypoglykémii.
- Nikdy nepijte nalačno.
- Pokud jste na novoroční oslavě v cizím prostředí, informujte osoby kolem sebe, že máte cukrovku a poučte je, jak se chovat v případě potíží.
- Vyhněte se přílišné fyzické námaze, která by mohla vést k dalšímu poklesu glykemie (například tanec).
- V případě hypoglykémie řešte problém bezodkladně.
- Než půjdete spát, připravte si na noční stolek něco sladkého.
- Pokud jste doma sami, nastavte si budík v různých intervalech, abyste si změřili cukr.
- Ráno se dobře nasnídejte.
Zdroje: diabetickaasociace.cz, diastyl.cz, primadoma.cz
6338