Nízkosacharidová snídaně je správným krokem do nového dne

Nízkosacharidová snídaně je správným krokem do nového dne
Během jídla dělejte vždy jen jednu činnost. Nejdřív naberte jídlo, pak ho vložte do úst, rozkousejte, spolkněte a až pak začněte nabírat další sousto. Zdroj: Shutterstock

Vědci zjistili, že snížené množství sacharidů, zejména u snídaně, je pro diabetiky 1. i 2. typu prospěšné. Vedoucí výzkumu profesor Jonathan Little doporučil diabetikům, aby se vyhýbali konzumaci nejen snídaňových cereálií, ale také toastů či jiných obilovin.

Do uvedené studie se zapojilo 23 osob s diabetem 2. typu, u kterých vědci dva dny sledovali glykémie prostřednictvím senzorů pro kontinuální monitoring. První den dostaly testované osoby k snídani omeletu, druhý den pak ovesné vločky a ovoce. Oběd a večeře se v obou dnech neměnily. Z výsledků měření badatelé zjistili, že již při omezení sacharidů o méně než 10%, dojde k výraznému zlepšení a stabilizování celodenní hladiny glykemie. Upřednostnění snídaně s nižším obsahem sacharidů a naopak s vyšším podílem tuků je tedy způsobem, jak lépe zvládnout výkyvy hladiny glykemie a snížit tak riziko dalších zdravotních komplikací spojených s diabetem.

Zdroj: www.diabetes.co.uk

1745

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku