Nízkosacharidová snídaně je správným krokem do nového dne
Vědci zjistili, že snížené množství sacharidů, zejména u snídaně, je pro diabetiky 1. i 2. typu prospěšné. Vedoucí výzkumu profesor Jonathan Little doporučil diabetikům, aby se vyhýbali konzumaci nejen snídaňových cereálií, ale také toastů či jiných obilovin.
Do uvedené studie se zapojilo 23 osob s diabetem 2. typu, u kterých vědci dva dny sledovali glykémie prostřednictvím senzorů pro kontinuální monitoring. První den dostaly testované osoby k snídani omeletu, druhý den pak ovesné vločky a ovoce. Oběd a večeře se v obou dnech neměnily. Z výsledků měření badatelé zjistili, že již při omezení sacharidů o méně než 10%, dojde k výraznému zlepšení a stabilizování celodenní hladiny glykemie. Upřednostnění snídaně s nižším obsahem sacharidů a naopak s vyšším podílem tuků je tedy způsobem, jak lépe zvládnout výkyvy hladiny glykemie a snížit tak riziko dalších zdravotních komplikací spojených s diabetem.
Zdroj: www.diabetes.co.uk
1745
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný