Aloe vera má antidiabetické účinky: Z listů lze vyrobit výborný domácí gel na hojení ran
Nevysvětlitelné hyperglykémie? Mohou za to tukoproteinové jednotky!
Zdroj: Shutterstock
Kompenzace diabetu se v první řadě zaměřuje na počítání sacharidů v jídle. Čím dál častěji se však ozývají hlasy odborníků o nutnosti vyvážit inzulínem i nadměrnou konzumaci bílkovin a tuků. Nedávné výzkumy opravdu naznačují, že neúměrný příjem potravin bohatých na tyto živiny stojí za glykemickými výkyvy.
Bílkoviny a tuky v doporučené normě snižují glykemický index, protože zpomalují vstřebávání sacharidů do krve, a omezují tak rychlý vzestup glykémie po jídle. Pokud si ovšem dopřejete pokrmy s vysokým obsahem tuku, čeká vaše tělo zpomalené vyprazdňování žaludku s následnou cirkulací volných mastných kyselin v těle. Ty zhoršují citlivost na inzulín, ale také podporují jaterní glukoneogenezi, která stimuluje játra k výrobě glukagonu. A ten má v těle mimo jiné za úkol zvyšovat krevní cukr.
Co to je tukoproteinová jednotka?
Tyto jednotky (zkráceně TPJ) jsou vypozorovány především v posledních letech, a to nejen díky senzorům s kontinuálním měřením glukózy, ale také díky nárůstu populárních diet (např. té nízkosacharidové). Častějšími měřeními bylo zjištěno, že 100 kcal přijatých z tuku a bílkovin je ekvivalentem k 10 g přijatých sacharidů. Na rozdíl od sacharidů se efekt zvýšené glykémie z tuků a bílkovin neprojeví hned, ale s odstupem času (viz tabulka níže).
Zpožděný účinek TPJ nám nedovoluje zvýšit dávku inzulínu před jídlem, ten by totiž začal působit mnohem dříve a logicky by došlo k hypoglykémii.
DIA potraviny: Jde o marketingový tah nebo podporu diabetiků?
Lékaři vzdělávají diabetiky tak, aby důsledně dodržovali vhodný stravovací režim. Ten předpokládá omezení jednoduchých cukrů. Avšak i velmi ...
Jak rozložit kombinovaný bolus a jak ho vypočítat?
Na začátek je důležité říct, že úprava bolusů inzulínu podle obsahu tuku a bílkovin je složitá a zřídka kdy začleněná do každodenní praxe. Většina diabetiků o TPJ neví, a dokonce i někteří diabetologové se s názorem kompenzovat tuky a proteiny neztotožňují.
Následný výpočet popisujeme podle MUDr. Lukáše Plachého, lékaře diabetologického oddělení Pediatrické kliniky FN, který uvádí konkrétní příklad na pizze Hawai:
Dle dostupných informací obsahuje 300 g pizzy 80 g sacharidů, 27 g bílkovin a 15 g tuků. Energetickou hodnotu bílkovin vypočítáme tak, že vynásobíme počet gramů bílkovin číslem 4 (protože 1 g bílkoviny má 4 kcal). Energetickou hodnotu tuků vynásobíme číslem 9 (1 g tuků má energetickou hodnotu 9 kcal). Tímto způsobem zjistíme, že bílkoviny mají 108 kcal (27 x 4) a tuky 135 kcal (15 x 9). Dohromady 243 kcal. Pokud má jedna TPJ 100 kcal, tak 243 kcal je 2,4 TPJ.
První dávku inzulínu tak zvolíte dle vašich zvyklostí, abyste pokryli množství sacharidů v jídle. Druhou dávku zvolíte podle výše vypočtených TPJ. Tabulka vám ukáže, v jakém časovém horizontu byste si měli opravnou bolusovou dávku inzulínu připíchnout (kombinovaný bolus je rozložení dávky nejdříve k pokrytí sacharidů a následně k pokrytí tuků a bílkovin). Z výše uvedeného příkladu jsme zjistili, že 300 g pizzy má 2,4 TPJ. To odpovídá časovému horizontu čtyř hodin od podání první dávky inzulínu.
Závěrem…
Počítání tukoproteinových jednotek vypadá složitě a může vás při tom napadnout více otázek než odpovědí. Je však potřeba uvědomit si, že se tato situace týká pouze několika jídel, jako je pizza, hamburger, losos, avokádo, vepřové koleno nebo nadměrná konzumace ořechů. Pokud vás toto téma zaujalo a chcete se o něm dozvědět více, navštivte na Facebooku skupinu TPJ.cz, která se těmto potravinám věnuje. Vyvážená strava a dostatečný pohyb však ve většině případů pokryjí klasickou kompenzaci sacharidů.
Výše zmíněné výpočty jen zdůrazňují potřebu dalších studií, které by začlenily počítání TPJ do standardního vzdělávání v oblasti diabetu.
Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov, diabeteseducatorscalgary.ca, diapozitiv.cz,
5624