Jsou diavýrobky nutné?

Jsou diavýrobky nutné?

Speciální „dia výrobky“ nejsou pro diabetiky nezbytné. Diabetik nepotřebuje diavýrobky ani diapotraviny ke svému plnohodnotnému životu. Stačí, když si na konzumované potravině nebo nápoji přečte složení, hlavně obsah sacharidů a může si dopřát tedy i to, co jí všichni ostatní.

INFORMACE MOHOU BÝT ZAVÁDĚJÍCÍ

Dobré je vědět, že neexistuje jednotná specifikace, co je diavýrobek nebo diapotravina. Setkáváme se často s informací na potravinách, že výrobek neobsahuje žádný cukr. Tato informace neodpovídá skutečnosti. Tyto potraviny jsou slazeny většinou fruktózou nebo jiným sladidlem, které má skoro stejnou energetickou hodnotu jako řepný cukr. A podíváte-li se na tabulku energetických hodnot tak zjistíte, že potraviny obsahují větší poměr tuků než „normální“ potraviny. Diabetik není v této chvíli ohrožen natolik vysokou hladinou glykémie, ale kardiovaskulárními komplikacemi (choroba srdce a cév). Dia kompoty nebo džemy nejsou také nikdy bez cukru, i když jsou připravovány s přidáním umělého sladidla, protože samotný cukr v ovoci (fruktóza) se při konzervaci neodbourá.

Pokud je na potravinách uvedeno, že jsou určené diabetikům, nemůže je diabetik konzumovat v neomezeném množství!

Důležité je vědět, že při hypoglykémii musí diabetik sníst nebo vypít v co nejkratším čase rychle působící sacharidy – např. sladký nápoj nebo hroznový cukr, a pak pokračovat dalším jídlem obsahující pomalé sacharidy – pečivo, sušenka, čokoláda apod. Všeobecně známá informace, že diabetik nesmí sladké je dost zavádějící. Sladká chuť nedává informaci o tom, kolik gramů sacharidů potravina obsahuje ani jak rychle se vstřebává.
Konzumaci různých výživových a dietetických doplňků by měl každý diabetik pečlivě zvážit, a měl by zkonzultovat se svým lékařem, lékárníkem nebo nutričním terapeutem.
Pravidelná a pestrá strava dodá všechny potřebné živiny a při moderní léčbě si může diabetik dopřát potraviny slazené cukrem, pokud je umí správně započítat do svého denního příjmu sacharidů.

1578

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku