Nespoléhejte na to, jak se cítíte.

Nespoléhejte na to, jak se cítíte.

Proč je důležité měřit si hladinu cukru v krvi? Jak často se měřit a jaké jsou doporučené hodnoty glykemie? Odpověď najdete v následujícím článku.

Proč glykemii kontrolovat?

  • Udržování glykémie v doporučených mezích snižuje riziko vzniku a rozvoje vážných komplikací, jako je poškození zraku, kardiovaskulární
    onemocnění, poškození nervů a ledvin
  • Měření glykémie glukometrem pomáhá včas odhalit nebezpečí nízkých hodnot krevního cukru spojených s bezvědomím (hypoglykémie) − tím se
    významně zvyšuje bezpečnost pacienta a jeho léčby
  • Měření glykémií glukometrem je jedinou možností adekvátní úpravy léčby inzulínem samotným nemocným a lékařem

Spoléhat na to, jak se cítíte, nestačí

Někdo se může cítit dobře i přes to, že má v krvi příliš vysokou hladinu cukru.
Trvá-li tento stav delší dobu, existuje mnohem vyšší riziko vzniku vážných pozdních komplikací.
Nedejte se zmást, probíhající poškození vlivem vysoké hladiny cukru v krvi není viditelné, ani bolestivé.

Faktory, které mohou ovlivnit hladinu glykémie:

  • Nemoc
  • Stres
  • Změna stravovacího či spánkového režimu
  • Změna léčebného režimu
  • Sportovní zátěž
  • Dovolená

Jak často se měřit?

Doporučená četnost měření záleží na mnoha faktorech. Jiná je u diabetu 1. typu, jiná u diabetu 2. typu. Pokud diabetik onemocní nebo se nachází v neobvyklých situacích, měl by se měřit častěji. Vždy je důležité, řídit se pokyny lékaře.

Diabetes 1. typu

    • 3−4 x denně před hlavními jídly, jste-li léčeni 4 injekcemi inzulinu nebo inzulinovou pumpou
    • 2 x týdně po jídle
    • vždy, když se necítíte dobře

Diabetes 2. typu

    • 3−4 x denně před hlavními jídly, jste-li léčeni 4 injekcemi inzulinu
    • 2 x denně (obvykle před hlavními jídly), jste-li léčeni 1 – 2 injekcemi inzulinu
    • 3 x týdně nalačno v různou denní dobu (před snídaní, obědem, večeří),jste-li léčeni tabletami či dietou
    • 2 x 3 za měsíc kontrolujte hladinu cukru po jídle

DOPORUČENÉ HODNOTY GLYKÉMIE

Výborná Uspokojivá Neuspokojivá
nalačno 4,0 – 6 6 – 7 Větší než 7
1 – 2 hodiny po jídle 5,0 – 7,5 7,5 – 9 Větší než 9
HbA1c Menší než 4,5 4,5 – 6 Větší než 6,0

813

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku