Nepečený čokoládový cheesecake s mangem
Zdroj: Shutterstock
Klasický tvarohový cheesecake je oblíbeným dezertem leckterého mlsouna. Jeho čokoládová variace je však naprostým favoritem a v kombinaci s mangem jí určitě neodoláte. Navíc si tuto odlehčenou variantu může s čistým svědomím dopřát i diabetik. Tak vzhůru do příprav!
Mango je lahodné a šťavnaté ovoce se specifickou a výraznou chutí. Níže uvedený dezert tak dokonale ozvláštní a doplní. U plodů je ale velice důležité, aby byly zralé, jinak by vám nepečený dortík příliš nechutnal.
Suroviny na korpus:
- 20–24 ks neslazených sušenek
- 4 lžíce rozpuštěného másla
Suroviny na krém:
- 500 g ricotty nebo mascarpone
- 500 ml smetany ke šlehání (min. 31 %)
- ¾ šálku Xylitolu nebo Erythritolu (lze použít i stévii nebo čekankový sirup)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 želatinový prášek
- 150 g kvalitní hořké čokolády
- 1 ks zralého manga
Makový bezlepkový koláč s citronovou polevou
Mák má nespočet benefitů. Málokdo ví, že kromě kyseliny olejové, která napomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu, obsahuje mák více vápníku ...
Postup:
- Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte, přelijte rozpuštěným máslem a důkladně promíchejte.
- Hotové sušenkové těsto namačkejte prsty na dno dortové formy.
- Dále si oloupejte zralé mango, odstraňte pecku a nakrájejte ovoce na malé kostičky.
- Nyní si vyšlehejte v míse ricottu nebo mascarpone s preferovaným sladidlem a vanilkovým extraktem.
- Smetanu pak lehce zahřejte (např. ve vodní lázni) a vsypte do ní želatinový prášek. Obě suroviny propojte lžící, nechte deset minut odstát a následně želatinový základ zašlehejte postupně do ricotty či mascarpone.
- Vzniklý krém si rozdělte na dvě poloviny. Do jedné přidejte rozpuštěnou hořkou čokoládu a do druhé přidejte na kostičky nakrájené mango.
- Na vrstvu ze sušenek nakonec navrstvěte jako první bílý krém s mangem a poté krém s čokoládou, tento postup vám vytvoří na dortíku krásnou mozaiku.
- V lednici nechte cheesecake odležet přes noc.
Hotový nepečený cheesecake podávejte třeba s šálkem kávy nebo čajem. Dobrou chuť!
Zdroj: recept autorky
2936