Nepečené cukroví: Rozinkové trojlístky + Kešu košíčky
Cukroví jednoduše k Vánocům patří. Ani já, jakožto zastánce zdravějšího stravování, si bez něj tyto svátky představit nedovedu, nicméně tradiční české vánoční cukroví postavené na pšeničné mouce, másle, cukru a čokoládě nám spíše bere, než dává. A pokud dává, tak pouze kila navíc.
Typické vánoční cukrovinky vykazují vyšší glykemický index, který vychyluje hladinu krevního cukru, vyčerpává játra a především slinivku břišní. Proto již léta připravuji zdravé nepečené (RAW) cukroví, které stavím na sušeném ovoci, oříšcích, kakaovém máslu, ovesných vločkách a nejrůznějším koření. Můžete použít datle, fíky, rozinky, brusinky, meruňky, švestky, vlašské či lískové ořechy, mandle, kešu, dále pak kakao či karobový prášek i kokos. Žádná mouka, žádný lepek (využívám anglické odrůdy ovsa), máslo či margarín, nic takového. A přesto je cukroví voňavé, chutné a lákavě vyhlížející. Datle jsou výborné, protože nahrazují máslo – pojí jednotlivé suroviny k sobě.
K přípravě budete potřebovat i výkonnější mixér, který jednotlivé přísady krásně rozmělní a posléze opět pospojuje k sobě, v nejrůznější voňavé a lákavě vyhlížející variace. Výhodou tohoto nepečeného cukroví je i jeho bezlepkový ráz. Díky oříškovým kombinacím má také jemně nižší glykemický index, který po každém ochutnaném kousku navozuje pocit spokojenosti. Cukroví tedy sníme podstatně méně.
RAW Rozinkové trojlístky
Potřebujete:
150 g rozinek, 70 g lískových oříšků + 25 oříšků na ozdobu, 2 g skořice.
Recept na 25 kusů.
1 porce obsahuje = 45 kcal,
tuky: 2,4 g, sacharidy: 4,8 g, bílkoviny: 0,8 g
Postup přípravy:
1. Rozinky,oříšky a skořici umixujte na lepivou hmotu.
2. Ze směsi vytvářejte kuličky,které vždy po třech spojujte uprostřed lískovým ořechem.
3. Před podáváním nechte vychladit.
RAW Kešu košíčky
Recept na 20 kusů.
1 kousek obsahuje = 77,5 kcal,
tuky: 4,5 g, sacharidy: 7,3 g, bílkoviny: 1,75 g
Na korpus pořebujete:
150 g sušených datlí, 70 g mandlí.
Na krém:
100 g kešu oříšků, 1 vrchovatá lžíce kokosového oleje, 1 lžíce vody, 1 lžička citrónové šťávy, 20 g javorového sirupu, 1 lžíce šťávy z červené řepy na obarvení krému.
Postup přípravy:
1. Z datlí a mandlí umixujte těsto, které plňte do menších cukrářských košíčků, silikonových či plechových.
2. Kešu si přes noc namočte. Přebytečnou vodu slijte a kešu umixujte s polévkovou lžící vody na hladký krém.
3. Přidejte kokosový olej, šťávu z citrónu, javorový sirup a šťávu z červené řepy. Vše umixujte.
4. Směs přendejte do cukrářského sáčku a následně plňte do košíčků.
Tip: Košíčky dozdobte podle vlastní fantazie.
Mgr. Zuzana Švédová, DiS.
1388
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný