Černý a zelený čaj, bobuloviny a další potraviny bohaté na flavonoidy chrání před cukrovkou 2. typu
Některé restaurace stále podceňují čistotu a hygienu. Opatrnosti je třeba dbát i u krabičkových diet
Zdroj: Freepik
S hygienou mají každoročně problémy stovky gastronomických zařízení z celkového počtu více než 23 tisíc restaurací a hospod. I když velká část věnuje hygieně patřičnou pozornost, stále je zde nemálo takových, která vše v pořádku nemají. A to znamená zásadní rizika na zdraví hostů. Posledním příkladem je královéhradecká asijská restaurace, kde se salmonelou nakazilo 80 lidí. Mezi nakaženými jsou i zaměstnanci restaurace.
“Většina gastro provozů v ČR pečlivě dbá na dodržování všech hygienických předpisů, ale stále se najde mnoho těch, které mají s čistotou problémy. Čisté a hygienické prostředí v restauracích, kavárnách a dalších gastro provozech je přitom nezbytnost a šetřit na nich se rozhodně nevyplatí,“ říká odborník Lukáš Rom.
Glykemický index potravin: Co je to a jak s ním pracovat?
Čím je hodnota glykemického indexu nižší, tím je jednodušší pokrýt konkrétní jídlo inzulinem. Na potraviny s vysokým GI je však nutné aplikovat ...
Na problém upozornila příbramská restaurace
Mezi nejčastěji zjišťované nedostatky při prováděných kontrolách ve výrobních prostorách restaurací patří neudržování potravinářských prostor v čistotě a dobrém stavu, nevyhovující technický stav provozoven, nedodržování postupů založených na zásadách HACCP, nedostatky v označování rozpracovaných pokrmů a polotovarů připravených na provozovně, nedostatečné postupy k regulaci škůdců, manipulace s odpady, závady ve skladovacích teplotách potravin a pokrmů.
Nedávným příkladem je také příbramská restaurace Hong Kong. Provedenou kontrolou bylo zjištěno, že v provozovně není prováděn řádný a pravidelný úklid. Silné nánosy mastnoty, prachu a zbytky potravin byly zjištěny na povrchu podlah, stěn a technologického vybavení. Na konstrukci vzduchotechnického zařízení v kuchyni byla dokonce místy pozorována kondenzace mastnoty do kapek stékajících k podlaze.
„Nedostatečná čistota a hygiena ohrožují nejen zákazníky provozů, ale v neposlední řadě i zaměstnance, kteří jsou v nevyhovujících podmínkách navíc celou pracovní dobu. Podceňování této otázky může vést až k vážným úrazům. A důsledky pro zaměstnance i náklady zaměstnavatele mohou být značné,“ prozrazuje Jiří Kuryviál, specialista BOZP.
Fixní kombinací léků můžete snížit riziko kardiovaskulárních chorob, říká lékař
Přitom jim v porovnání se zdravým člověkem hrozí až dvojnásobné riziko infarktu myokardu. A pokud k tomu mají ještě vysokou hladinu zlého ...
Krabičkové diety
Dalším otazníkem mohou být krabičkové diety, které momentálně získávají na popularitě. K nim už se v roce 2019 vyjadřovala Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje: “Při výrobě tzv. “krabičkových diet” je postupováno stejným způsobem jako při jiné potravinářské činnosti. To značí, že pokud jsou dodrženy stanovené legislativní požadavky, včetně chladicího řetězce, výsledkem je zdravotně nezávadný a bezpečný pokrm. V opačném případě může dojít k pomnožení nežádoucích mikroorganismů a následným zdravotním potížím. Tento stav však může nastat i při nesprávném postupu výroby a skladování pokrmů doma či v restauraci. Kvalita pokrmů (pokud máme na mysli senzorické a výživové vlastnosti) odpovídá vždy danému způsobu přípravy, délce a typu tepelného opracování, délce skladování a jiným technologickým parametrům. Jiná bude např. u grilovaného a jiná u dušeného masa, rozdíl bude rovněž v čerstvě uvařených bramborách a bramborách zchlazených a znovu ohřátých. Nelze tedy srovnávat kvalitu zchlazeného pokrmu v plastové misce s domácí přípravou stravy či s jídly vyrobenými v restauracích.”
Ať už jdete na něco dobrého do restaurace, nebo využíváte služby k přípravě pokrmů, vždy dbejte opatrnosti a při sebemenším podezření na závadnost potravin jídlo nekonzumujte. A pokud přicházející teplé počasí chcete oslavit pohodovým grilováním, pečlivě také vybírejte maso, které si připravíte. Vždy zkontrolujte, zda je dostatečně udělané.
Zdroj: karcher.com, khsova.cz
866