Celiakie při diabetu: Geny mohou být dědičné, dnes už máme však dostupná vyšetření, která riziko odhalí
Nebojte se želatiny, zkuste ji v kvalitní grass fed formě
Zdroj: Freepik
Kdo by nemiloval gumové medvídky a další pochoutky vyrobené ze želatiny? Ani diabetici nepřijdou zkrátka, pokud si je vyrobí doma a budou mít pod kontrolou, jaké je jejich složení. Jste připraveni zamlsat si?
Trh s želatinou je pestrý a vybrat tu, kterou budete používat v kuchyni, nemusí být zrovna snadné. K tomu, aby co nejlépe posloužila vašemu tělu, je potřeba vědět, z jakých zdrojů pochází.
Zdravá a všestranná potravina s mnohými benefity
Želatina je čistý živočišný protein, používaný hlavně v potravinářství nebo kosmetice a farmacii. Slouží ke zgelovatění produktu, zahušťování, působí jako emulgátor, stabilizátor a podporuje krémovou konzistenci. Dělají se z ní kapsle na potravinové doplňky. Kromě toho s ní pracují i profesionální fotografové při tradičním vyvolávání černobílého obrazu z analogového filmového negativu.
Želatina je stoprocentně přírodní produkt, neobsahuje žádnou z látek, které jsou obecně uváděné jako možné alergeny.
Neexistuje jiná čistě přírodní potravinářská složka, která by jako jediná měla veškeré výše jmenované vlastnosti. Další látky se musí mezi sebou kombinovat, aby bylo dosaženo kýženého efektu. Protože trh potřebuje více druhů aplikace želatiny, existuje nespočet variant vhodných pro jednotlivé použití. Liší se například schopností gelovatění. Většina želatin se vyrábí jako bílý prášek bez zápachu a chuti.
Nejčastěji jsou běžně k dostání:
- Plátková želatina, která je součástí mnoha domácností. Najdete ji také v pekárnách, cukrárnách a řeznictvích, v gastronomii i v jiných neprůmyslových provozech. Zaujme svou elastičností a typickým mřížkováním. Hlavní výhodou je její snadné dávkování a kuchyňské použití.
- Instantní želatina je ideální pro přípravu studených pokrmů a produktů, které jsou citlivé na teplotu. Používá se k výrobě nepečených dezertů, dortů, zákusků nebo také zmrzlin.
Připravte se na jedlé krásky macešky, které ozvláštní jídelníček diabetiků
Macešky jsou nejen výborným zdrojem fytoterapeutického materiálu, ale zároveň poslouží jako skvělá ozdoba oblíbených dezertů či udělají radost ve ...
Proč je důležitá pro diabetiky?
Želatina je původně bezbarvá látka, která se získává ze zvířecí kůže, chrupavek a kostí, což může být pro určité skupiny etickým problémem. Obsahuje celkem 18 aminokyselin, včetně osmi z devíti esenciálních. Je bohatým zdrojem bílkovin a kolagenu, bez kterých by váš organismus nemohl správně fungovat. Potřebujete je pro silné a zdravé kosti, chrupavky i zuby.
Kolagen je totiž nezbytnou látkou pro zachování krásy vlasů a pokožky, napomáhá jejich pevnosti a zároveň podporuje úspěšné hojení ran.
Aminokyselina glycin, která je v ní přítomná ve vysokém zastoupení, podporuje detoxikaci těla tím, že funguje jako jaterní stimulant. Je také jmenována jako složka prospěšná pro úspěšné spalování tuků v organismu a mluví se o ní jako o dobrém pomocníku diabetiků. Želatina je rovněž prospěšná pro podporu zdravých kognitivních funkcí.
Jak pomáhá diabetikům?
- Díky obsahu glycinu je prospěšná pro lepší management hladin krevní glukózy u diabetu II. typu.
- Glycin je jmenován jako jeden z prostředků, který pomáhá v prevenci vzniku diabetických komplikací.
- Podporuje správnou činnost imunitního systému a napomáhá celkové regeneraci organismu.
- V případě prodělaného medicínského zákroku urychlí rekonvalescenci.
- Podporuje dobrý stav buněk.
- Glycin je látkou, která taktéž napomáhá redukovat projevy zánětu, s kterými bojují diabetici poměrně běžně.
- Jedna ze studií, která se zaobírala vlivem želatiny při cukrovce, potvrzuje její prospěšnost v rámci zvyšování sérových hladin inzulínu.
Psyllium pomáhá zdravému trávení. Diabetici by jej měli užívat pro lepší management krevní glukózy
Psyllium je oblíbené pro podporu trávení nejen lidmi, kteří se snaží ztratit nějaké to kilo navíc. Má pozitivní účinky na celkový zdravotní stav. ...
Jak nejlépe vybrat želatinu?
Chcete-li ji užívat jako potravinový doplněk, měli byste se zaměřit na několik faktorů, kterými se budete řídit při jejím výběru. Pro tělo je prospěšnější, pokud investujete do hovězí želatiny, která pochází z volného chovu. Poznáte ji tak, že výrobce uvádí na obalu anglické označení grass fed.
Grass fed želatina je částečně hydrolyzovaný kolagen extrahovaný z hovězího masa krmeného trávou. Sdílejí tedy spolu velmi podobný nutriční profil.
Aby dostala označení grass fed, musí pocházet od krav, které nebyly krmeny obilovinami, pouze čerstvou trávou nebo senem. Zájem o to, v jakém prostředí rostou užitková zvířata, je také otázkou vašeho vlastního zdraví. Skot krmený obilím mívá hojné zdravotní problémy. Typicky se u něho objevuje nadýmání, jaterní potíže a zánět kopytních tkání. Žije v podmínkách, které jsou stísněné a dochází u něho ke zvýšené stresové zátěži. Výjimkou není při takovém chovu ani nadužívání antibiotik. Volbou grass fed želatiny získáte nejčistší možný zdroj potravinového doplňku, který se vašemu tělu z dlouhodobého hlediska doopravdy vyplatí.
Zdroje: Go.drugbank.com, Britannica.com, Webmd.com, Sciencedirect.com
3131