Nebezpečí fast foodu: K jídlu se přidává obezita, cukrovka i nemocná játra
Zatímco existuje několik výzkumů, které jasně prokazují souvislost mezi rychlým občerstvením, obezitou a cukrovkou, nyní vědecká obec přichází s podstatně alarmujícím zjištěním. Konzumace fast foodu je spojena s onemocněním jater, jejichž selhání je předzvěstí vážných zdravotních komplikací, které často končí i smrtí pacienta. Nikoho snad nepřekvapí, že nejohroženější skupinou jsou právě diabetici s nadváhou.
Konzumace rychlého občerstvení za posledních 50 let vzrostla bez ohledu na ekonomickou nebo politickou situaci. Další podstatný nárůst vědci zaznamenali během pandemie covidu-19, který souvisel s restrikcemi v restauracích s kompletními službami. O nevhodnosti fast foodu není žádný pochyb. To, že je však příčinou nealkoholického ztučnění jater, je pro mnoho výzkumníků novinkou.
Fakt: Játra postižená steatózou předurčují poruchu metabolismu glukózy, která vede ke vzniku diabetu.
Játra pod drobnohledem
Zdravá játra jsou nejtěžším orgánem v těle, který váží okolo 1,5 kg a nachází se pod vaší bránicí. V lidském těle mají mnoho funkcí, které souvisí především s metabolismem. Zdravá játra pomáhají udržovat hladinu glukózy v krvi v normálním rozmezí, zbavují tělo toxinů, jsou zodpovědná za regulaci hladiny cholesterolu v krvi a produkují žluč. Ve vztahu k sacharidům jsou játra zejména zásobárnou přebytečné glukózy ve formě glykogenu a jsou zodpovědná za jeho postupné uvolňování do krve ve stavu nalačno. Kdy se glykogen dále uvolňuje?
- Při stresových situací, kdy se uvolňují hormony z nadledvin, ty putují do jater a tam spouštějí uložený glykogen.
- Při fyzické aktivitě, kdy se glykogen ze svalů mobilizuje, aby byl použit jako zdroj paliva.
Nemoci jater a diabetes
Mezi jaterními onemocněními a diabetem existuje určitý vztah – to znamená, že pacienti s cukrovkou (především 2. typu) častěji trápí jaterní choroby, a naopak pacienti s jaterním postižením mají zvýšené riziko vzniku cukrovky. Statistiky dokonce uvádějí, že jaterní choroby jsou čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí diabetiků. Jaterní onemocnění je u diabetiků až dvaapůlkrát vyšší než u běžné populace, u diabetiků léčených inzulínem dokonce sedminásobně vyšší.
Nejznámější příčinou tučných jater je nadměrná konzumace alkoholu. Další příčinou je nadměrné hromadění tuku v játrech, které se souhrnně označuje jako metabolický syndrom. Jedná se o civilizační onemocnění, které podporuje kornatění tepen a může vyústit v infarkt nebo mozkovou příhodu. Dalšími faktory jsou nadváha, cukrovka, zvýšená hladina krevních tuků a vysoký krevní tlak.
Nealkoholické ztučnění jater
Zdravá játra obsahují malé množství tuku a i mírný nárůst může vést k nealkoholickému ztučnění jater. To je způsobeno přebytkem přijatých cukrů a tuků ve stravě, které se ukládají do tukových zásob v játrech. Ta jsou poškozena a přestávají plnit svou funkci. Tento proces je ovlivněn jak dědičností, tak nezdravým životním stylem.
Fakt: Podle statistik trpí nealkoholovým ztučněním jater 25 % běžné populace a 75 % pacientů s diabetem.
Nealkoholické ztučnění jater, také známé jako jaterní steatóza, může vést k cirhóze a zjizvení jater, které může způsobit rakovinu jater nebo selhání. Podle nových výzkumů je rychlé občerstvení jednou z příčin tohoto onemocnění. Jídla jako pizza nebo hamburger z výdejového okénka rapidně zvyšují hladinu tuků v játrech. U diabetiků je onemocnění nealkoholickým ztučněním jater až dvacetinásobně pravděpodobnější než u zdravé populace.
Víme, na co máte nárok: Diabetické pomůcky hrazené zdravotní pojišťovnou a další
Mezi pomůcky hrazené zdravotní pojišťovnou nepatří samozřejmě jen perorální antidiabetika nebo inzulín, ale například i očkování proti chřipce, ...
Jak obnovit svá játra?
Bohužel onemocnění jater postihuje čím dál mladší ročníky, a to z jednoduchého důvodu. Méně pohybu, nadváha a dostupnost rychlého občerstvení. Onemocnění jater neznamená nebezpečí jen pro vaše játra, ale pro celý organismus. Nahromaděný tuk v játrech zůstává dlouhá léta bez povšimnutí a může trvat i několik desítek let, než ho pacient zaznamená – to je však většinou už pozdě. Mezi nejčastější příznaky patří:
- únava,
- malátnost,
- nepohodlí v oblasti břicha,
- tlak v pravém podžebří,
- nahromaděný tuk v oblasti břicha.
U většiny pacientů dochází v počátcích k regeneraci a úplnému uzdravení. Nutná je však úprava životního stylu, která zahrnuje dostatek vlákniny a bílkovin, a redukci hmotnosti minimálně o 10 %.
Co vám může pomoci?
V případě diabetu by měli jedinci uvažovat o doplňcích stravy, které ochrání jejich játra i v případě, že žádným onemocněním netrpí. Játra jsou totiž u diabetiků, jak už bylo napsáno, velmi důležitá. Přírodně jim můžete pomoci těmito přípravky:
- ostropestřec mariánský – jehož nejúčinnější látkou je složka silymarin, která ochraňuje jaterní tkáň, a navíc je silným antioxidantem,
- embelika lékařská – tento léčivý strom přispívá k ochraně jaterních buněk a ke snížení hladiny krevního cukru,
- reishi – tato houba čínského původu obsahuje mnoho přírodních látek, které ochraňují játra,
- kurkumin – barvivo ze skupiny flavonoidů příznivě působí v oblasti žaludečního traktu, má protizánětlivé, protibakteriální a protivirové účinky, které mimo jiné i chrání jaterní buňky,
- šalvěj červenokořenná – používá se k léčbě aterosklerózy, bolestí břicha, anginy, cirhózy, hepatitidy a při nervozitě a nespavosti.
Zdroje: mayoclinic.org, casopisvnitrnilekarstvi.cz, diabetes.co.uk, celostnimedicina.cz
2770