Jak posílit imunitu? Pomohou vám běžně dostupné potraviny. Mnohé máte ve spíži
Nebezpečí diabetu
U diabetiků se častěji než u ostatní populace vyskytuje vysoký krevní tlak. Také hodnoty cholesterolu mohou být zvýšené. Obojí je třeba hlídat a však léčit.
Vysoký krevní tlak
U diabetiků se vyskytuje častěji než u ostatní populace. Regulace krevního tlaku je stejně důležitá jako kontrola glykémie.
Co znamenají naměřené hodnoty?
Vyšší číslo je systolický tlak – zaznamenán ve chvíli, kdy se srdce stahuje a vhání krev do celého těla
Nižší číslo je diastolický tlak – zaznamenán ve chvíli, kdy srdce odpočívá a plní se krví.
Doporučená hodnota je nižší než 130/80.
Stejně jako diabetes je možno vysoký krevní tlak účinně léčit, ale nikoli zcela vyléčit. Při léčbě hraje roli cvičení, zdravá strava, snižování příjmů soli a udržování tělesné hmotnosti odpovídající tělesné výšce.
Kouření velkou měrou zvyšuje riziko komplikací.
Cholesterol
Cholesterol je pro organizmus nepostradatelný např. pro výrobu některých hormonů a vitamínu a pro činnost tělesných buněk, ale také ho nesmíme mít v krvi nadbytek.
Je to látka podobná tuku, která je součástí každé naší buňky. Je důležitou stavební jednotkou nervů, mozkových buněk a některých hormonů. Část cholesterolu si organismus vyrábí sám (zejména v játrech), část je přijímána ve stravě. Cholesterol je nedílnou součástí ochranného obalu buňky, tzv. membrány. Bez cholesterolu by žádná buňka těla nemohla žít. V těle roznášen krví, je nerozpustný ve vodě.
Aby mohl být cholesterol přenášen krví, která je voním prostředím, musí se navázat na nosič, který je rozpustný ve vodě. Tím jsou v našem organismu bílkovinné částice, tzv. proteiny. Když se spojí cholesterol s bílkovinou, vznikne nová částice – lipoprotein – tedy částice obsahující současně tuky (lipidy) a bílkoviny (proteiny).
Základní rozlišení cholesterolu:
LDL cholesterol, tzv. špatný – jeho zvýšená hladina škodí. Je přenášen malými nosiči, které se díky své velikosti dokážou proniknout téměř všude, jak do cév, tak do stěn cév. Jeho nadbytek se ukládá ve stěnách cév, a tak je poškozuje. Vysoká hladina je při hodnotě vyšší než než 3 mmol/l.
HDL cholesterol, tzv. hodný – je dobré mít ho dostatek. Je přenášen velkými nosiči. Ty nedokážou proniknout do stěn cév. Slouží v těle jako „uklízeči“ nadbytečného cholesterolu, tzn. navážou na sebe špatný cholesterol a odnesou ho do jater, kde je odbourán.
Zde je špatně, pokud jeho hodotna naopak klesne, a to pod 0,90 mmol/l.
Zvýšená hladina cholesterolu není vidět. Většina lidí si nebezpečí uvědomí, až když prodělají svůj první srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici. V tomto okamžiku může být již na nápravu pozdě.
Špatný cholesterol snižují a dobrý zvyšují:
- Pohyb
- Strava bohatá na vlákninu a ryby
- Optimální váha
Špatný zvyšují a dobrý snižují:
- Kouření
- Strava bohatá na cholesterol a živočišné tuky
- obezita
Nejvíce cholesterolu obsahují potraviny živočišného původu, např. vnitřnosti (mozeček, játra, ledviny…), vaječné žloutky a tuky (máslo, sádlo, lůj…). Potraviny rostlinného původu nemají cholesterol žádný (zelenina, ovoce, rostlinné tuky…). Příjem cholesterolu z potravy by neměl být vyšší než 300 mg za den.
Rizikové faktory vysoké hladiny cholesterolu
Neovlivnitelné faktory:
- Rodinná anamnéza
- Prodělané onemocnění
- Věk (u mužů nad 45 let, u žen nad 55 let)
- Pohlaví
- Přítomnost cukrovky
Ovlivnitelné faktory:
- Vysoká hladina cholesterolu
- Vysoký krevní tlak
- Obezita
- Nedostatek pohybové aktivity
- Kouření
Léčba musí být komplexní. Skládá se ze dvou základních opatření. Prvním je úprava životního stylu, tedy změna stravovacích návyků, pravidelná pohybová aktivita. Druhou složkou je pak farmakologická léčba pomocí léků na snižování vysoké hladiny cholesterolu.
Jak předejít zvýšené hladině cholesterolu?
- Pravidelné vyšetření hladiny cholesterolu
- Snižte denní příjem cholesterolu a živočišných tuků
- Jezte více ovoce, zeleniny, ryb a luštěnin
- Používejte rostlinné oleje
- Udržujte optimální tělesnou hmotnost
- Zvyšte fyzickou aktivitu
- Nekuřte
2364
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný