Najezte se pomalu. Inspirujte se jižanskou kulturou stolování, a udržte tak svou cukrovku pod kontrolou

Najezte se pomalu. Inspirujte se jižanskou kulturou stolování, a udržte tak svou cukrovku pod kontrolou
Způsob, jak jíte, je mnohdy důležitější než to, co jíte. Vědomou konzumací vytvoříte z každého jídla slavnostní zážitek. Zdroj: Freepik

V dnešním uspěchaném světě je běžné, že jídlo konzumujeme velice rychle, mnohdy doslova za pochodu. Potraviny jsou brány jako pouhé palivo, které nás udržuje ve vysoce výkonném módu. Kdo by měl přece čas na dlouhé přípravy kvalitních pokrmů? Zvláště diabetici by si však na uspěchané stravování měli dát velký pozor! Stále více lidí je přesvědčeno o výhodách tzv. slow food stravování neboli pomalého a vědomého jídla. Pronikněte do jeho tajů i vy!

Ruku na srdce, kdy jste si naposledy skutečně vychutnali každé sousto pokrmu? Jedení ve spěchu však může mít negativní dopady na zdraví, a to zejména u lidí trpících cukrovkou. Dopřejte si na každou porci o trošku víc času a uvidíte, jaké divy pomalé jedení udělá s vašimi stravovacími návyky. Přesah v podobě lepšího zdraví a vyrovnané psychiky se dostaví záhy.

Oslavy Velikonoc s diabetem: Volné dny mohou být plné lákadel. Zkuste to letos zdravě

Obzvlášť pokud už máte děti odrostlé, anebo vás jednoduše vyváření tradičních pochoutek pro širokou rodinu zrovna nenaplňuje, můžete si založit ...

Řešení přichází z Itálie: Slow Food Movement

Tzv. Slow Food Movement je hnutí, které vzniklo v Itálii v roce 1986 jako protikladná reakce na rostoucí zájem o tzv. fast food (rychlé jídlo) a průmyslově vyráběné potraviny obecně. Hlavním cílem této filozofie je podpořit kvalitu a chuť potravin a zvýšit uvědomění významu tradičních způsobů přípravy a konzumace jídla.

Tento směr vede lidi ke zpomalení jedení a učí je, jak si jídlo vědomě vychutnat. Přidáte-li se k této filosofii, snáze si uvědomíte, že jídlo je mnohem více než jen pohonná hmota pro tělo, a že na každém kousku vloženém do úst záleží. Při každém soustu byste si měli položit tyto otázky:

  • Jakou výživovou a kalorickou hodnotu má tato potravina?
  • Jak je upravená a zpracovaná?
  • Je čerstvá, nebo ležela dlouho v několika vrstvách obalu kdesi ve skladu na druhém konci světa?
  • Odkud pochází? Jsem schopen/schopna dohledat její původ a zdroj?
  • Jak rychle ji pojídám?
  • Jaké ve mně její konzumace zanechává pocity? Cítím doplnění energie, nebo naopak výčitky z „prázdných kalorií“?

Než jídlo sníte, je dobré se nad těmito body zamyslet a případně vyhodnotit, zda skutečně stojí za to krmit touto potravinou své tělo.

Listová zelenina vytvoří ze salátu zdravou diabetickou pochoutku

Zeleninový salát nemusí být jen strouhaná mrkev či okurka – i ty však našemu zdraví v mnohém prospívají. Kulinářsky vyžít se můžete i při studené ...

Výhody pomalého a vědomého jídla pro diabetiky

Především pro diabetiky je pomalé a vědomé jídlo velmi důležité. Existuje několik zásadních důvodů, proč by diabetici měli věnovat pomalému jedení zvýšenou pozornost:

  • Pomáhá při kontrole hladiny cukru v krvi

Jedním z klíčových faktorů pro diabetiky je udržovat hladinu cukru v krvi v určitém zdravém rozmezí. Pomalé jídlo může pomoci diabetikům udržovat glykémii pod kontrolou tím, že snižuje rychlost vstřebávání cukru z jídla. Když jíte pomalu a precizně, má tělo dostatek času na to, aby se uvolnila potřebná dávka inzulínu, a snížila se tak hladina cukru v krvi.

  • Udržuje váhu pod kontrolou

Kromě kontroly hladiny cukru v krvi mohou být pro diabetiky důležité také další faktory, jako je udržení zdravé hmotnosti. Jíme-li pomalu a vědomě, umožňujeme tělu pocítit zavčas sytost, a předcházíme tak zbytečné konzumaci nadměrného množství potravy.

  • Vede ke správnému výběru potravin

Vědomé jedení automaticky vede k přemýšlení nad výběrem potravin. Začnete více řešit, odkud potravina pochází a jakými procesy zpracování prošla. Možná už se nespokojíte s párkem v rohlíku, který skutečných živin obsahuje jen poskrovnu. Větší vnímavostí ke stravě brzy dosáhnete kvalitnějšího výběru potravin.

Přirozeně začnete dávat přednost potravinám, jako je ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny a bílkoviny s nízkým obsahem tuku.

Tyto potraviny jsou nejen výživově hodnotné, ale také mají nižší glykemický index, což znamená, že nezpůsobují výrazný a prudký nárůst hladiny cukru v krvi. Pro diabetiky tedy jednoznačná volba!

Inspiraci hledejte na jihu

Inspiraci k pomalému jedení můžeme hledat v jižních státech, jako je Španělsko či Itálie, kde si na něj zvláště potrpí. Obědy a večeře probíhají hromadně a celá široká rodina či skupina přátel je využívá nejen k doplnění energie, ale také ke vzájemné socializaci a sdílení. Není výjimkou, že se takový oběd protáhne na 2–3 hodiny, a to i během pracovních dní! V porovnání s tím je naše třicetiminutová pauza na oběd směšná. Jižani si dopřávají nejen dlouhé obědy a večeře, ale i mnohé přestávky na kávu, kterou si užívají v poklidu oblíbené kavárny. Práce neuteče, stále je tu přeci „mañana“ (česky zítřek).

Zdroje: slowfood, ncbi, angusfarm, novakuchyne

2806

Diskuze k článku